Allergiutredning hos lungespesialist, voksne | Karasjok

Spesialistlegesenteret i Karasjok

Allergi er hyppig forekommende i befolkningen og viser seg å øke i forekomst. Man kan ha allergirelaterte symptomer fra øvre og nedre luftveier, mage og tarm eller fra hud. Fastlegen vil ofte kunne utrede og behandle allergi, men noen ganger er det behov for at fastlegen henviser til spesialisthelsetjenesten for utredning og/eller behandling.

Astma er en kronisk betennelses- eller irritasjonstilstand i luftveiene. Dette gir en overfølsomhet i luftveiene som kan føre til gjentatte episoder med hoste, tetthet i brystet, tung pust eller surkling, særlig om natten eller tidlig om morgenen. Mellom episoder med forverring kan pusten være normal. Noen ganger kan astma være forårsaket av eller bli forverret av allergi. Når fastlegen har mistanke om astma eller det er behov for ytterligere utredning eller behandling, kan du bli henvist til astmautredning i spesialisthelsetjenesten. Når det er mistanke om at allergi er en medvirkende årsak, kan du bli henvist til en kombinert allergi- og lungevurdering.

Når du skal til allergiutredning må du ta med liste over dine faste medisiner. Avhengig av hvilke undersøkelser som skal gjøres, vil det kunne være aktuelt med forberedelser hjemme. Dette blir du informert om ved innkallingen til timen. Det kan være at du skal stoppe med allergitabletter eller astmamedisin. Dersom det ikke er gitt beskjed om annet, skal du ta dine medisiner som forskrevet.

Du vil få time hos en allergikompetent lege som i tillegg er spesialutdannet i lungemedisin. I forbindelse med timen kan du være satt opp til en eller flere undersøkelser hos sykepleier. Å stille diagnosen astma kan være utfordrende da det ikke finnes en type test som sikkert slår fast om man har astma eller ei. Utredningen innebærer derfor ofte flere tester. Dette kan være undersøkelser som allergitest, spirometri (lungefunksjonstest), og lungeprovokasjonstest.

Utredningstiden kan vare fra 30 minutter til 2 timer, avhengig av hvilke undersøkelser som skal gjennomføres. I denne tiden inngår samtale, generell undersøkelse, spesialundersøkelser og gjennomgang av prøveresultater. Legen vil snakke med deg og undersøke deg i henhold til problemstillingen.

Videre forløp avhenger av konklusjonen ved utredningen. Dersom man påviser astma, kan det bli nødvendig med inhalasjonsmedisiner. Det kan være behov for ytterligere kontrolltime for videre utredning, og det kan bli satt i gang et behandlingsprogram. Du kan og få videre oppfølging hos din fastlege, eller det kan være vi ikke finner grunnlag for mistanke om allergi som årsak til plagene dine. Ved allergisk astma som forverres i pollensesongen til tross for god symptomdempende behandling, kan allergenspesifikk immunterapi - også kalt allergivaksinasjon - være en del av behandlingen.

Spesialistlegesenteret i Karasjok
mandag - fredag 08:00 – 15:30
Finnmarssykehuset
Spesialistlegesenteret / Spesialistadoavtterguovddáš
Rådhusgata
9730 Kárásjohka / Karasjok
Karasjok helsesenter
Rådhusgata(Google maps)
9730 Kárásjohka / Karasjok
mandag - fredag 08:00 – 15:30

Busstider Karasjok helsesenter

​Det er gratis parkering for pasienter og besøkende rett utenfor helsesenteret.

Reisemuligheter til og fra Karasjok helsesenter

Kantine / kafé

​Kantinen på helsesenteret er åpen fra 11 til 12:30.
NB! Kun kontant betaling – vi har ikke kortterminal.

Ellers finnes det spisesteder i Karasjok sentrum

Kiosk / butikk / apotek

​Helsesenteret ligger midt i Karasjok sentrum, der det finnes kiosk, butikker og apotek.

​Det er røyking forbudt inne på helsesenteret og ute ved inngangsdører og i nærheten av bygningen.

Samisk tolk

Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk. For å sikre at tolken er tilgjengelig, bør vi forhåndsbestille tilgang til tolken, og det er derfor fint om du gir oss beskjed. Forhåndsavtale om tolking kan gjøres direkte med vår tolk på tlf. 915 98 117 (ukedager 07.30-15.00), eller ved å ringe dit du har timeavtale.

Dette gjelder også pasienter som har timeavtale på dagtid ved Spesialistpoliklinikken i Alta eller Spesialistlegekontoret i Karasjok. Tolking vil der foregå på videkonferanse (Skype).

Tolken ved Hammerfest sykehus er også tilgjengelig for tilstedetolking for pasienter som er innlagt på sykehuset.

Samisktalende personell

​Vi har samisktalende personell på jobb. Tolk kan skaffes ved behov.

​Vi har trådløst nettverk tilgjengelig for pasienter og besøkende på alle våre behandlingssteder. Ta kontakt med din avdeling for å få oppgitt påkoblingsinformasjon.

Venterom

​Det er venterom for pasienter og pårørende i 2. etasje like ved resepsjonen