Allergiutredning hos lungespesialist, voksne | Kirkenes

Medisinsk poliklinikk, Kirkenes

Allergi er hyppig forekommende i befolkningen og viser seg å øke i forekomst. Man kan ha allergirelaterte symptomer fra øvre og nedre luftveier, mage og tarm eller fra hud. Fastlegen vil ofte kunne utrede og behandle allergi, men noen ganger er det behov for at fastlegen henviser til spesialisthelsetjenesten for utredning og/eller behandling.

Astma er en kronisk betennelses- eller irritasjonstilstand i luftveiene. Dette gir en overfølsomhet i luftveiene som kan føre til gjentatte episoder med hoste, tetthet i brystet, tung pust eller surkling, særlig om natten eller tidlig om morgenen. Mellom episoder med forverring kan pusten være normal. Noen ganger kan astma være forårsaket av eller bli forverret av allergi. Når fastlegen har mistanke om astma eller det er behov for ytterligere utredning eller behandling, kan du bli henvist til astmautredning i spesialisthelsetjenesten. Når det er mistanke om at allergi er en medvirkende årsak, kan du bli henvist til en kombinert allergi- og lungevurdering.

Når du skal til allergiutredning må du ta med liste over dine faste medisiner. Avhengig av hvilke undersøkelser som skal gjøres, vil det kunne være aktuelt med forberedelser hjemme. Dette blir du informert om ved innkallingen til timen. Det kan være at du skal stoppe med allergitabletter eller astmamedisin. Dersom det ikke er gitt beskjed om annet, skal du ta dine medisiner som forskrevet.

Du vil få time hos en allergikompetent lege som i tillegg er spesialutdannet i lungemedisin. I forbindelse med timen kan du være satt opp til en eller flere undersøkelser hos sykepleier. Å stille diagnosen astma kan være utfordrende da det ikke finnes en type test som sikkert slår fast om man har astma eller ei. Utredningen innebærer derfor ofte flere tester. Dette kan være undersøkelser som allergitest, spirometri (lungefunksjonstest), og lungeprovokasjonstest.

Utredningstiden kan vare fra 30 minutter til 2 timer, avhengig av hvilke undersøkelser som skal gjennomføres. I denne tiden inngår samtale, generell undersøkelse, spesialundersøkelser og gjennomgang av prøveresultater. Legen vil snakke med deg og undersøke deg i henhold til problemstillingen.

Videre forløp avhenger av konklusjonen ved utredningen. Dersom man påviser astma, kan det bli nødvendig med inhalasjonsmedisiner. Det kan være behov for ytterligere kontrolltime for videre utredning, og det kan bli satt i gang et behandlingsprogram. Du kan og få videre oppfølging hos din fastlege, eller det kan være vi ikke finner grunnlag for mistanke om allergi som årsak til plagene dine. Ved allergisk astma som forverres i pollensesongen til tross for god symptomdempende behandling, kan allergenspesifikk immunterapi - også kalt allergivaksinasjon - være en del av behandlingen.

Medisinsk poliklinikk, Kirkenes
mandag - fredag 08.15-11.00 12.00-15.00
Kirkenes sykehus
Medisinsk poliklinikk
PB 410
9915 Kirkenes
Kirkenes sykehus
Skytterhusveien 2(Google maps)
9900 Kirkenes
Akuttmottaket er døgnåpent

Busstider Kirkenes sentrum

Busstider Kirkenes sykehus

Parkering

​Det er gratis parkering for pasienter og besøkende rett utenfor hovedinngangen til sykehuset.

Reisemuligheter til og fra Kirkenes sykehus

Apotek

​Det finnes to apotek i Kirkenes sentrum, og ett i Kirkenes Handelspark.

Kiosk / kafé / venterom

Det er kiosk i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt lunsjmat og vanlige kioskvarer, og det finnes kafébord og stoler der du kan sitte og spise, drikke en kopp kaffe eller lese aviser.

10:30 – 15:30   mandag – fredag

Livssynsnøytralt seremonirom

I første etasje, nede ved personalinngangen, finner du sykehusets livssynsnøytrale seremonirom. Dette rommet kan benyttes av pasienter, pårørende og ansatte, uavhengig av tro eller livssyn. Her er du alltid velkommen til å finne ro til ettertanke. Kapellet er åpent for alle.

Oversiktskart

Resepsjon

Informasjonsskranken er til høyre når du kommer inn hovedinngangen.

Åpningstider i skranken

mandag, onsdag og fredag

Det er røyking forbudt på hele området, bort sett fra ved oppmerkede plasser.

Du kan koble deg på trådløst nettverk på alle Finnmarkssykehusets behandlingssteder.

Nettverksnavn: HN-GJEST

Du trenger ikke oppgi passord

Venterom

​Det er mange gode venteområder på avdelingene. Spør personalet om det nærmeste.