Brystreduserende operasjon på mann | Kirkenes

Avdeling for kirurgi, ortopedi, føde og gynekologi, Kirkenes

Forstørrede bryster hos menn kalles gynekomasti. Symptomene skyldes økning i brystkjertelvevets volum og kan opptre en- eller tosidig. Tilstanden er et normalfenomen hos guttebarn rett etter fødsel og observeres hos om lag halvparten av gutter i puberteten (fysiologisk gynekomasti). Hos yngre menn eller voksne kan tilstanden være tegn på sykdom.

Tilsynelatende (pseudo-)gynekomasti er svært vanlig hos overvektige gutter eller menn. Tilstanden er ufarlig i puberteten og skyldes økt mengde eller følsomhet for østradiol, eller forsinket produksjon av testosteron. I puberteten reverseres tilstanden vanligvis i løpet av 18-24 måneder. Vedvarer tilstanden utover 24 måneder eller etter fylte 17 år kan den være behandlingskrevende.

Medikamentbruk eller sykdom er vanlige årsaker til ikke-fysiologisk gynekomasti. Bruk av anabole steroider, marihuana, heroin og amfetamin kan gi varig gynekomasti. Sykdommer forbundet med tilstanden er mellom annet primær hypogonadisme, Klinefelters syndrom, hypofysesvikt, brystkreft og testikkelkreft.

Gynekomasti kan behandles med tilskudd av testosteron, østrogendempende midler, eller kirurgi.

Henvisning og vurdering

Dersom pseudogynekomasti kan utelukkes, tilstanden ikke skyldes overnevnte misbruk eller sykdommer forbundet med gynekomasti, kan fastlegen din henvise deg til nærmeste plastikkirurgiske avdeling for vurdering av kirurgisk behandling.

For å bli vurdert for kirurgi må du ha vært røykfri i 6 mnd.

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Utelukke underliggende sykdom og pseudogynekomasti før henvisning til kirurgi.

Faste:

Du må faste fra klokken 24.00 kvelden før operasjonen. Det betyr at du ikke kan spise, bruke snus, drops eller tyggegummi. Men du kan gjerne drikke vann og husholdningssaft inntil klokken 06.00 operasjonsdagen.

Medisiner:

Ta med alle dine faste medisiner på operasjonsdagen. Du får beskjed av legen om hvilke du kan ta, og hvilke du ikke bør ta. Bruker du Marevan eller annen blodfortynnende medisin må du kontakte fastlegen to uker før operasjonen for å avtale eventuell nedtrapping.

Hygiene:

For å redusere infeksjonsfaren er det viktig at du dusjer samme morgen som du møter til dagkirurgi. Unngå å bruke bodylotion, fet ansiktskrem eller sminke og ikke ha på deg neglelakk. Du bør ikke ha på deg smykker / piercing eller klokke, og vi ber deg også om ikke å bruke kontaktlinser denne dagen - bruk heller briller.

Hvis du er forkjølet eller er blitt syk av andre grunner når avtalen nærmer seg må du gi beskjed.

Forundersøkelsene til kirurgisk behandling av gynekomasti krever ikke spesialutstyr. Undersøkelsen utføres av plastikkirurg. Utredningen innbefatter sykehistorie og klinisk undersøkelse.

Under den kirurgiske behandlingen fjernes kjertelen helt eller delvis ved kirurgisk reseksjon. Vanlig snittplassering er i nedre kant av overgangen mellom brystvorte og huden rundt.

Hvor lang tid tar normalt behandlingen:

• Undersøkelse: Om lag 15 minutter
  • Kirurgi: Om lag 45-60 minutter

Behandlingen er dagkirurgisk. Enkelte kirurgiske behandlinger kan kreve innleggelse etter inngrepet. Det kan bli påkrevd med drensbehandling. Kompresjonstøy eller tilpasset bandasje brukes vanligvis 1-3 uker etter behandlingen.

Smertedempende medisiner er vanligvis ikke påkrevd utover paracetamol eller NSAID-preparater. Kontroll hos sykepleier eller lege en uke etter kirurgi. Det er normalt sett sydd med tråd som løser seg opp slik at fjerning av sting ikke er nødvendig.

Etter behandlingen kan du være i aktivitet som vanlig med unntak av overdreven bruk av brystmuskulatur. Avstå fra sportslige aktiviteter i 3 uker etter kirurgi. Kompresjonstøy eller tilpasset bandasje bør benyttes dag og natt tre uker etter kirurgi.

Vær oppmerksom

Utover normale anestesiologiske risikomomenter, er kirurgien forbundet med en viss blødnings- og infeksjonsrisiko. I tillegg er innsøkk rundt brystvorten en vanlig konsekvens av operasjonen. Derfor kombineres prosedyren ofte med fettsuging mot tilliggende områder over brystmuskelen.

Avdeling for kirurgi, ortopedi, føde og gynekologi, Kirkenes

Kirkenes sykehus
Avd Kir/Ort, Føde/Gyn
Dr. Palmstrøms vei 15
9900 Kirkenes

Kirkenes sykehus
Dr. Palmstrøms vei 15(Google maps)
9915 Kirkenes
Akuttmottaket er døgnåpent

Busstider Kirkenes sentrum

Busstider Kirkenes sykehus

Parkering

​Det er gratis parkering for pasienter og besøkende rett utenfor hovedinngangen til sykehuset.

Reisemuligheter til og fra Kirkenes sykehus

Apotek

​Det finnes to apotek i Kirkenes sentrum, og ett i Kirkenes Handelspark.

Kiosk / kafé / venterom

Det er kiosk i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt lunsjmat og vanlige kioskvarer, og det finnes kafébord og stoler der du kan sitte og spise, drikke en kopp kaffe eller lese aviser.

07:00 – 19:30   mandag – fredag

Oversiktskart

Pokémon Go ikke tillatt

Av hensyn til pasienter, ansatte og utrykningskjøretøyer er det ikke tillatt å spille Pokémon Go på sykehusområdet.

Resepsjon

​Det er resepsjon rett innenfor hovedinngangen.

Åpningstider i skranken

mandag, onsdag og fredag

tirsdag og torsdag

​Det finnes en røykebu til høyre ut fra hovedinngangen til sykehuset.

Elllers er det røyking forbudt på hele området, ute og inne.

Du kan koble deg på trådløst nettverk på alle Finnmarkssykehusets behandlingssteder.

Nettverksnavn: HN-GJEST

Du trenger ikke oppgi passord

Venterom

​Det er mange gode venterom på avdelingene. Spør personalet om det nærmeste