Etterstær etter grå stær | Kirkenes

Sekundær katarakt
Øye-poliklinikk, Kirkenes

Etter grå stær operasjon oppstår det hos noen en uklarhet i gjenværende linsekapsel, som fører til nedsatt syn. Behandlingen består i å lage hull i kapselen, slik at lys kan passere gjennom netthinnen.

Henvisning og vurdering

Henvisning kan komme fra private øyeleger, optiker eller fastlege. Henvisning vurderes etter nasjonale retningslinjer.

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Henvisning må inneholde

• synstest
  • øyebunnsrefleks

Anamnese:

• Hvor lenge har synsnedsettelsen vart?
  • Når ble pasienten kataraktoperert?

Før behandlingen starter, vil det bli foretatt en synstest og måling av trykk på øyet. Etterpå får du øyedråper som utvider pupillen og bedøvende øyedråper på det aktuelle øyet.  I forbindelse med øyedråpene kan du oppleve en forbigående svie.

Du vil sitte foran en laser under selve behandlingen. Laseren brukes til å lage hull i din gjenværende linsekapsel, slik at lys kan passere gjennom netthinnen i øyet. Laserbehandlingen medfører minimalt med ubehag.

Det er ingen medisinske restriksjoner i etterkant av behandlingen. Noen opplever forbigående uklart syn pga øyedråpene. Det er heller ikke uvanlig med "flyvende fluer" (mouches volantes) i synsfeltet den første tiden etter behandlingen. Dette er små flekker / tråder / prikker som sklir foran synsfeltet.

Du bør ikke kjøre selv hjem fra behandlingen. Avtal med behandlende lege når kjøring eventuelt kan gjenopptas.

Det er normalt ikke behov for kontroll etter behandlingen.

Vær oppmerksom

Dersom du har en viss type aldersrelatert makula degenerasjon (AMD), kan denne forverres av laserbehandlingen.

Øye-poliklinikk, Kirkenes
mandag - fredag 9 – 11 og 13 – 15
Kirkenes sykehus
Øye-poliklinikk
Dr. Palmstrøms vei 15
9900 Kirkenes
Kirkenes sykehus
9900 Kirkenes
Akuttmottaket er døgnåpent

Busstider Kirkenes sentrum

Busstider Kirkenes sykehus

Parkering

​Det er gratis parkering for pasienter og besøkende rett utenfor hovedinngangen til sykehuset.

Reisemuligheter til og fra Kirkenes sykehus

Apotek

​Det finnes to apotek i Kirkenes sentrum, og ett i Kirkenes Handelspark.

Kiosk / kafé / venterom

Det er kiosk i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt lunsjmat og vanlige kioskvarer, og det finnes kafébord og stoler der du kan sitte og spise, drikke en kopp kaffe eller lese aviser.

10:30 – 15:30   mandag – fredag

Livssynsnøytralt seremonirom

I første etasje, nede ved personalinngangen, finner du sykehusets livssynsnøytrale seremonirom. Dette rommet kan benyttes av pasienter, pårørende og ansatte, uavhengig av tro eller livssyn. Her er du alltid velkommen til å finne ro til ettertanke. Kapellet er åpent for alle.

Oversiktskart

Resepsjon

Informasjonsskranken er til høyre når du kommer inn hovedinngangen.

Åpningstider i skranken

mandag, onsdag og fredag

Det er røyking forbudt på hele området, bort sett fra ved oppmerkede plasser.

Du kan koble deg på trådløst nettverk på alle Finnmarkssykehusets behandlingssteder.

Nettverksnavn: HN-GJEST

Du trenger ikke oppgi passord

Venterom

​Det er mange gode venteområder på avdelingene. Spør personalet om det nærmeste.