Fjerning av lymfekjertler ved testikkelkreft | Tromsø

Ved spredning av testikkelkreft har noen behov for en operasjon kalt retroperitonealt glandeltoilette. Denne operasjonen gjennomføres vanligvis etter fullført cellegiftbehandling. Operasjonen utføres via et snitt på magen, hvor det blir fjernet og tatt vevsprøver av lymfekjertlene på bakre bukvegg. Du vil få narkose og epiduralbedøvelse.

Pasienter i Finnmarkssykehuset får denne behandlingen utført ved Universitetssykehuset Nord-Norge, UNN Tromsø.

Forberedende dag på preopreativ poliklinikk

Du må møte på preoperativ poliklinikk en til to uker før behandlingen. Ta med urinprøve og pasientopplysningsskjema som du har fått tilsendt. På poliklinikken vil du få samtale med sykepleier, fysioterapeut, kirurg og anestesilege. Det vil bli tatt blodprøver. Røntgenbilder og evt. andre nødvendige undersøkelser blir også tatt den dagen. Hvis du kommer langveisfra møter du i stedet på avdelingen dagen før operasjonen, og overnatter på pasienthotellet.
Du må ta et lite klyster (klyx) kvelden før operasjonen.

Operasjonsdagen

Operasjonsdagen møter du fastende på sengeposten. Faste innebærer at du ikke skal spise fast føde, røyke, tygge tyggegummi eller bruke snus etter klokka 01. Du kan drikke små mengder klare væsker (vann, saft og te) inntil to timer før operasjonen starter. Du skal ha fått beskjed av anestesilegen om du skal ta dine morgenmedisiner. Hvis du er usikker på dette, tar du bare med dine medisiner så undersøker vi dette når du kommer.

Ved oppmøte vil det først bli fjernet hår fra operasjonsfeltet . Deretter må du ta på elastiske strømper på bena for å forebygge blodpropp. Du vil eventuelt få beroligende og smertestillende medisiner før du blir kjørt i seng til operasjonsavdelingen.

Du skal få utført en operasjon hvor det blir fjernet og tatt vevsprøver av lymfekjertlene på bakre bukvegg.

Operasjonen blir utført via et snitt på magen og du vil få narkose og epidural-bedøvelse.

Etter operasjonen

Mest sannsynlig blir du liggende på overvåkningsavdelingen til neste dag. Da blir du kjørt til sengeposten, hvor du blir liggende i fem til sju dager etter operasjon. Etter dette vil du få videre oppfølging ved Kreftavdelingen.

Smertestillende

Smertestillende gis gjennom et kateter i ryggen (epiduralkateter). Du får i tillegg smertestillende tabletter og intravenøs smertestillende hvis det er behov for det.

Du vil ha innlagt et kateter (slange) til urinblæra så lenge du får epidural smertebehandling.

Mat og drikke

Operasjonsdøgnet og de første dagene etter vil du få tilført intravenøs væske. Du kan få drikke hvis du ikke er plaget av kvalme. Det vurderes i hvert enkelt tilfelle når du kan begynne å spise. Dagen etter operasjonen vil du få hjelp til morgenstell og til å komme opp av sengen. Fysioterapeuten vil også bistå deg de første dagene etter operasjonen.

Ved hjemreise

Sårklipsene får du fjernet hos fastlegen din cirka tolv dager etter operasjonen. Det er vanligvis ikke nødvendig med sårskift hjemme, bortsett fra ved dusjing. Elastiske strømper må du ha på i to uker etter operasjonen, men du kan ta av strømpene om natta etter en uke. Du vil få resept på blodfortynnende sprøyter som du skal ha i fire uker etter operasjonen. Sprøytene må du lære deg å sette selv.

Unngå tunge løft og harde fysiske anstrengelser den første måneden.

Vær oppmerksom

Ved smerter, feber eller sårsiv, kontakt fastlegen din.