Fuktighetsbevarende behandling av huden | Karasjok

Spesialistlegesenteret i Karasjok

Mange hudsykdommer fører til tørr hud. Hos eldre mennesker ses en økende uttørring av huden. Det er derfor viktig med tilførsel av fuktighet for å forebygge kløe. Tilførsel av fuktighet via kremer skader ikke hudens egen evne til å produsere fuktighet. Tørr hud klør! Dette må forebygges og behandles.

GODE RÅD

Rengjøring av huden:
Bruk lunkent vann, da varmt vann kan gi økt kløe. Bruk såpe der det er nødvendig og skyll godt. Bruk parfymefrie såper/sjampoer med lav pH-verdi. Ved bad og dusj kan vaskekremer brukes i stedet for såpe. Bruk også gjerne olje i badet.

Hvordan brukes fuktighetskremer?

Fuktighetskrem kan du smøre deg med så ofte som du syns det er nødvendig. Gjerne flere ganger om dagen. Et godt tips er å oppbevare fuktighetskremen i kjøleskapet. Kald krem lindrer kløe. Påfør gjerne fuktighetskremen rett etter bad/dusj. Om du skal behandle huden med kortisonkremer/salve, bør du la denne trekke godt inn i huden før du smører huden med fuktighetskrem.

Hvilken fuktighetskrem bør du velge?
Fuktighetskremer finnes i ulike varianter, fra lite fettholdig lotion til fete salver og kremer. Noen er tilsatt virkestoffer som mykgjør huden, andre er tilsatt virkestoffer som øker hudens vannbindende evne.
Vi anbefaler deg å velge fuktighetskremer uten tilsatte parfymestoffer for å unngå allergiske hudreaksjoner.

Spør gjerne hudlege eller sykepleier om råd når du skal velge hvilken fuktighetskrem du skal bruke. Apotekansatte kan også være behjelpelige med dette.

Det viktigste er at du finner fram til en fuktighetskrem som du syns er behagelig å påføre, og som samtidig dekker behovet huden din har for fuktighetsbehandling.

Du bør fortsette å smøre huden jevnlig med fuktighetskrem også etter at plagene har gitt seg.

Spesialistlegesenteret i Karasjok
78 46 60 00 / 78 46 87 70
mandag - fredag 08:00 – 15:30
Finnmarssykehuset
Spesialistlegesenteret / Spesialistadoavtterguovddáš
Rådhusgata
9730 Kárásjohka / Karasjok
Karasjok helsesenter
Rådhusgata(Google maps)
9730 Kárásjohka / Karasjok
mandag - fredag 08:00 – 15:30

Busstider Karasjok helsesenter

​Det er gratis parkering for pasienter og besøkende rett utenfor helsesenteret.

Reisemuligheter til og fra Karasjok helsesenter

Kantine / kafé

​Kantinen på helsesenteret er åpen fra 11 til 12:30.
NB! Kun kontant betaling – vi har ikke kortterminal.

Ellers finnes det spisesteder i Karasjok sentrum

Kiosk / butikk / apotek

​Helsesenteret ligger midt i Karasjok sentrum, der det finnes kiosk, butikker og apotek.

​Det er røyking forbudt inne på helsesenteret og ute ved inngangsdører og i nærheten av bygningen.

Samisk tolk

Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk. For å sikre at tolken er tilgjengelig, bør vi forhåndsbestille tilgang til tolken, og det er derfor fint om du gir oss beskjed. Forhåndsavtale om tolking kan gjøres direkte med vår tolk på tlf. 915 98 117 (ukedager 07.30-15.00), eller ved å ringe dit du har timeavtale.

Dette gjelder også pasienter som har timeavtale på dagtid ved Spesialistpoliklinikken i Alta eller Spesialistlegekontoret i Karasjok. Tolking vil der foregå på videkonferanse (Skype).

Tolken ved Hammerfest sykehus er også tilgjengelig for tilstedetolking for pasienter som er innlagt på sykehuset.

Samisktalende personell

​Vi har samisktalende personell på jobb. Tolk kan skaffes ved behov.

​Vi har trådløst nettverk tilgjengelig for pasienter og besøkende på alle våre behandlingssteder. Ta kontakt med din avdeling for å få oppgitt påkoblingsinformasjon.

Venterom

​Det er venterom for pasienter og pårørende i 2. etasje like ved resepsjonen