Graviditet - Tidlig ultralyd med nakketranslusensmåling | Tromsø

Tidlig ultralyd med nakketranslusensmåling utføres mellom uke 11 og 14 i svangerskapet. Alle foster har da en liten væskebrem under huden i nakken som kalles for nakketranslusens (nuchal translucency). Er hevelsen i nakken økt, er det økt risiko for kromosomsykdom hos fosteret, for eks Downs syndrom (trisomi 21). Økt hevelse kan også ses ved andre tilstander som for eksempel hjertefeil, men fosteret kan også være helt friskt.

Økt nakketranslusens påvises hos ca 75% av fostre med Downs syndrom. Man ser i tillegg ved undersøkelsen om fosteret har utviklet nesebein, da 60-70% av foster med Downs syndrom mangler det i uke 11-14. Ved å kombinere undersøkelsesfunnene beregnes en risiko for kromosomfeil. Denne risikoen kan i sin tur kombineres med blodprøve (”Dobbeltest” eller ”Trippeltest”) for å få en enda mer presis risikovurdering. Metoden tilbys gravide som har indikasjon for fosterdiagnostikk og er et alternativ til fostervanns- eller morkakeprøve.

For å få utført tidlig ultralyd må man bli henvist av sin lege eller en avdeling for medisinsk genetikk. Det må opplyses om dato for siste menstruasjon og grunnen til at undersøkelsen skal utføres. Ofte får man først samtale med genetisk veiledning ved en avdeling for medisinsk genetikk med eventuell blodprøvetaking.

Du blir innkalt til ultralyd i uke 11-13,5 etter siste menstruasjon.

Undersøkelsen utføres vanligvis med ultralyd på magen (abdominalt), men noen ganger er det bedre oversikt med ultralyd fra skjeden (vaginalt). Undersøkelsen gjør vanligvis ikke vondt men iblant kreves et visst trykk på magen som ikke er farlig for fosteret.

Les mer om Vaginal ultralydundersøkelse ved Hammerfest sykehus

Vaginal ultralydundersøkelse ved Hammerfest sykehus

Vaginal ultralyd er en undersøkelse av livmorhals, livmor, eggstokker og eventuelle foster. Dette gjøres ved at et lydhode med ultralydgele og med kondom utenpå, føres inn i skjeden.

Det kreves ingen forberedelse til denne undersøkelsen.

Ved vaginal ultralydundersøkelsesitter dui en vanlig gynekologisk stol. Et lydhode (probe)smøres med gele og påføres et kondom før det føres inn i skjeden.Legen undersøker livmor, livmorslimhinnen, eggstokkene og eventuelle foster.

Etter undersøkelsen informeres du om resultatet, og videre utredning/behandling blir diskutert.

Vær oppmerksom

Det er ingen risiko forbundet med denne undersøkelsen.

Gå til Vaginal ultralydundersøkelse

Svar på risikoberegning for kromosomfeil på grunnlag av ultralyd får du som regel med en gang. Hvis eventuelle blodprøvesvar foreligger kan dette også kombineres direkte og gi en endelig risikovurdering. Noen ganger må man vente på blodprøvesvaret. Man får da endelig svar per brev innen ca 2 uker.

Denne undersøkelsen gir ingen diagnose, men en risikoberegning. Kun morkake- eller fostervannsprøve gir sikker diagnose på kromosomavvik.

Hvis undersøkelsen viser økt risiko, diskuteres muligheter for morkake- eller fostervannsprøve.

Vær oppmerksom

Det er ingen bivirkninger ved denne undersøkelsen. Det finnes ingen data som viser at ultralyd skader fosteret. Det er heller ikke økt abortrisiko etter undersøkelsen.