Hofteprotese ved slitasjegikt (artrose) | Kirkenes

Ny hofte
Kirurgisk/ortopedisk sengepost, Kirkenes

En hofteproteseoperasjon kan være aktuelt ved slitasjegikt (artrose) i hofta, hoftebrudd, medfødte skader eller andre forandringer i hofta. Det ødelagte og ofte smertefulle leddet skiftes ut med en protese.

Les mer om Artrose
Informasjon fra helsenorge.no

Artrose

Artrose (slitasjegikt) kan gjøre leddene stive og smertefulle. Da kan hverdagslige gjøremål, som å ta oppvasken eller knytte skolissene, bli vanskelige. Selv om det ikke finnes noen kur for artrose, finnes det behandling som kan lette artroseplagene og gjøre det lettere å bevege seg.

Artrose, eller slitasjegikt, er en sykdom som rammer leddene. Hyppigst rammes leddene i knærne, hoftene, hendene og ryggraden. Ved artrose blir brusken i leddet gradvis slitt ned og kan forsvinne helt.

Risikoen for å utvikle artrose øker med alderen og er hyppigst fra 45-50 årsalder og oppover. Andre faktorer som spiller inn kan være overvekt, tidligere skader eller at du har familiemedlemmer med artrose.

Symptomer på artrose

Symptomene på artrose kommer vanligvis gradvis, noen ganger over flere år. De vanligste symptomene er:

 • Smerter – smertene kan være konstante, eller starte når du bruker leddet. De kan være brennende, verkende eller skarpe.
 • Stivhet – ofte verst om morgenen.
 • Bevegelsesvansker – vanskelig å gå i trapper eller nå øverste hylle.
 • Hovne og fortykkede ledd.
 • En knasende følelse i leddene.
 • Muskelsvakhet omkring leddet som er angrepet.

For at legen skal kunne stille diagnosen, er det viktig at du beskriver smerten, hvor den er lokalisert, om det er bevegelser eller andre forhold som lindrer eller forsterker smerten. Legen vil også bestille undersøkelser, som røntgen og blodprøver, for å finne ut om plagene dine skyldes artrose.

Les mer om Slitasjegikt (Artrose) (helsenorge.no)

Innledning

Hofteproteser finnes som halvproteser (hemiprotese) og helproteser (totalprotese).  Ved halvproteser blir kun lårbenshodet (hoftekula) byttet ut. Ved helproteser blir både lårbenshodet og hofteskål byttet ut.

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Forberedelser før operasjonen, hjemme

Trening

Jo bedre fysisk form du er i før operasjonen, dess hurtigere vil du kunne trene opp hoften din etter operasjonen. Selv om du har slitasjegikt i hoften, er det alltid en mulighet til å trene. Daglige gåturer er bra, men sørg for å benytte krykker hvis du halter.
Sykling er også bra – særlig på en ergometersykkel.
Ved smerter anbefales det å bruke smertestillende for å kunne opprettholde aktivitetsnivået.

Hjelp i hjemmet

Når du kommer hjem etter operasjonen og evt. opptreningsopphold, vil du ha behov for noe hjelp. Det vil vanligvis ta litt tid før du kommer deg ut av hjemmet. Vi anbefaler at du gjør noen forberedelser:

 • Fjerner løse tepper.
 • Skaper plass mellom møblene, slik at du lettere kan bevege deg med krykker eller rullator.
 • Kjøper inn mat og lager ferdige middager som kan fryses ned.
 • Gjør avtale med familie og venner slik at du kan få litt hjelp, f.eks. til vasking og handling.
 • Bestiller og installerer hjelpemidler.

Hjelpemidler

Du vil kunne få bruk for

 • Oppbygd seng (sengeklosser eller ekstra madrass)
 • Krykker eller rullator
 • Toalettforhøyer
 • Strømpepåtrekker
 • Gripetang
 • Skohorn, langt
 • Dusjstol
 • Høy stol, arbeidsstol eller coxittstol, evt sittepute/coxittpute

Hvis du allerede har krykker, ta dem med til avdelingen. Eventuelt kan du få kjøpe krykker hos oss. Du får da tilsendt en giro på disse.

Hjelpemidlene må være på plass i hjemmet ditt når du kommer hjem. Derfor ber vi deg om å ta kontakt med kommunens hjelpemiddellager eller hjemmetjenesten, for å få ordnet hjelpemidler i god tid før innleggelse.

Du må ta med til sykehuset: 

 • Medisiner som du tar til vanlig, f.eks. øyedråper, insulinsprøyter og astmaspray.
 • Løstsittende klær som er ledige og egnet til trening. De skal være enkle å kle av og på og behagelige å bruke. Det er ikke nødvendig å ta med morgenkåpe, da du snarest mulig skal opp i eget tøy. Du må også ta med eget undertøy og sokker for ca 5 dager.
 • Toalettsaker.
 • Sko/tøfler som er lett å kle på seg, og som er gode å gå i. De skal ikke ha høye hæler, men gjerne en liten hælkappe slik at de sitter godt på foten. Skoene bør ikke ha snøring, da du ikke skal bøye deg den første tiden.
 • Hjelpemidler som krykker, gripetang, skohorn, strømpepåtrekker hvis du har.
 • Mobiltelefon hvis du har, lesestoff, håndarbeid.

Ikke ta med smykker og ringer, mye kontanter eller andre verdigjenstander. Vi tar ikke ansvar for dette på avdelingen.

Infeksjon

Huden på hoften skal være uten sår og rifter, da det kan være en inngangsport for bakterier. Det er viktig at du ikke har en infeksjon i kroppen når du skal opereres, ettersom det kan gi komplikasjoner i forbindelse med hofteoperasjonen.

Hvis du har symptomer på urinveisinfeksjon eller en annen infeksjon, skal du kontakte din fastlege. Det kan bli aktuelt å utsette operasjonsdatoen av hensyn til din sikkerhet.

Hvis du har problemer med tennene, kan også det gi problemer med infeksjoner i forbindelse med operasjonen. Vi anbefaler at du har vært til tannlege innen 6 måneder før operasjonen.

Urinprøve

Lever urinprøve til din fastlege 14 dager før operasjonsdatoen for å sjekke at du ikke har noen urinveisinfeksjon. Hvis det skulle vise seg at du har en infeksjon, må du ha behandling før operasjonen. Behandlingen startes av fastlegen.

Røyking og alkohol

Røyking og daglig inntak av alkohol gir en økt risiko for komplikasjoner etter operasjonen. Blant annet kan røyking forsinke sårtilhelingen. Vi anbefaler at du holder opp med å røyke, og inntar minst mulig alkohol før operasjonen. Når du er innlagt kan du få nikotinplaster.

Kosthold

I forkant og etterkant av operasjonen (ca 3 måneder), anbefaler vi at du spiser proteinrik og fiberrik kost. Proteiner finnes spesielt i melkeprodukter, kjøtt, fisk og egg.

Forberedelser til operasjonen ved sykehuset

Innleggelsesdagen

Oppmøte
Du får et oppmøtetidspunkt på Kirurgisk poliklinikk dagen før operasjonen. Deretter viser vi deg til kirurgisk sengepost. Du vil bli tatt hånd om av personalet. 

Dersom du ikke har gjort forberedelser og undersøkelser til operasjonen, blir dette gjort innleggelsesdagen. Du må være forberedt på at det kan bli litt ventetid.

Undersøkelser
Alle pasienter som skal få en protese, skal ta EKG (hjertekardiogram) og gjennomgå rutinemessige blodprøver. Du vil bli undersøkt av ortoped og få informasjon om operasjonen.

Planlegging av bedøvelse
Du blir undersøkt og får informasjon av anestesilege, og det blir avtalt hvilken bedøvelse du skal få under operasjonen. Anestesiavdelingen benytter seg hovedsaklig av to former for bedøvelse: ryggbedøvelse (spinal/epidural) og narkose. For de fleste operasjoner i beina vil man benytte ryggbedøvelse, ofte kombinert med sovemedisin.

Forberedelser kvelden før operasjonen:

 • Dusj og hårvask med Hibiscrub, en spesialsåpe som skal fjerne mest mulig bakterier fra huden.  Du skal ikke smøre ansikt eller kropp inn med kremer eller bruke deodorant eller parfyme etter at du har dusjet. Det reduserer effekten av såpen. Neglelakk, smykker, ørepynt, piercing, ringer og armbåndsur skal fjernes før dusjing.
 • Hårfjerning. Hvis du har hårvekst rundt operasjonsstedet, vil pleierne hjelpe deg med å fjerne det.
 • Faste. Du skal faste fra kl 24. Det betyr at du ikke skal spise eller drikke, ikke røyke eller snuse, ikke tygge tyggegummi eller pastiller. Tannpuss skal du utføre som vanlig.
 • Om du ønsker det kan du få en sovetablett som du kan ta kvelden før operasjonen. Det er viktig at du får sove godt.

Forberedelser om morgenen operasjonsdagen:

 • Dusj og hårvask. Du skal igjen dusje med Hibiscrub, få rene klær og legge deg i ren seng. Du skal nå holde deg mest mulig i sengen frem til operasjonen. Hvis du må på toalettet, må du bruke plastovertrekk på føttene.
 • Tannpuss.
 • Medisiner. Du får premedikasjon (smertestillende tabletter) og dine faste medisiner hos oss. Tablettene kan du svelge med litt vann.
 • Hvis du har diabetes, skal du ikke ta Insulin eller andre diabetesmedisiner. Vi har egne prosedyrer for det.
 • Urinkateter. Det vil bli lagt inn et urinkateter før operasjonen. Dette blir fjernet om morgenen dagen etter operasjonen.

2. Under

Ved hofteoperasjoner settes bedøvelsen i de aller fleste tilfeller i ryggen, en såkalt spinalbedøvelse hvor du er våken. Av og til velges narkose i samråd med anestesilegen, og du vil da sove under inngrepet.

En anestesisykepleier sitter ved siden av deg under hele operasjonen. Han eller hun er din kontaktperson og passer på at du har det bra. Du skal ikke kjenne smerte.  Derimot vil du merke litt risting i kroppen mens ortopeden skifter leddet. Du vil også kunne høre hamring, saging og borring.

Dersom du ønsker det, kan du høre på musikk under operasjonen. Du har anledning til å ta med dette selv eller låne hos oss.

Operasjonstid for hofteproteser varierer noe, men ligger vanligvis på cirka 90 minutter.

3. Etter

Etter operasjonen

Overvåkning

Etter operasjonen kommer du til oppvåkningsavdelingen. Når bedøvelsen har sluppet taket, får du hjelp til å stå ved siden av sengen for første gang etter operasjonen. Etterpå får du komme tilbake til avdelingen.

Smerter

Du må regne med noe smerte i hofta den første tiden etter operasjonen. Det er svært forskjellig fra pasient til pasient hvor mye smerter man har.

Du vil få smertestillende tabletter til faste klokkeslett. I tillegg kan det bli nødvendig med ekstra smertelindring i form av morfinpreparater. Det er viktig at du sier fra dersom du har vondt, slik at du får nok smertestillende.

Når du blir utskrevet, vil du få med deg resept på smertestillende tabletter. Du skal selv sørge for å ha paracetamol hjemme. Hvis du får bruk for flere reseptbelagte smertestillende tabletter, skal du kontakte fastlegen din.

Kvalme

Noen opplever at de blir kvalme etter operasjonen. Det kan skyldes bedøvelsen, smertestillende, antibiotika, forstoppelse eller blodmangel. Det kan bli nødvendig å få kvalmestillende medisin.

Blodmangel

En proteseoperasjon kan i noen tilfeller medføre blodtap. Blodmangelen kan du merke i form av tretthet, svimmelhet og kvalme. Vi vil følge blodprosenten din nøye, og det kan bli aktuelt å gi deg blodoverføring. Blodet er godt testet og medfører i dag svært liten risiko for smitte. Blodoverføring er frivillig.

Forstoppelse

Det er normalt at man etter en operasjon kan få forstoppelse. Et lavt aktivitetsnivå og inntak av smertestillende medfører treg mage. Det er viktig at du drikker mye og er mest mulig oppe av senga. Hvis ikke magen kommer i gang etter noen dager, kan du få et avføringsmiddel. Det er ikke unormalt at det går 2-3 dager før magen fungerer normalt igjen.

Blodfortynnende

Mens du er innlagt vil du få blodfortynnende medisin daglig for å forhindre at det dannes blodpropper. Medisinen gis som en sprøyte i mageskinnet en gang hver kveld, og behandlingen varer i 35 dager. Mens du er innlagt blir du opplært til å sette sprøytene selv, eller du kan få hjelp av hjemmesykepleien i din hjemkommune.

Hevelse og blodansamling

Hevelse i det opererte benet er normalt og skyldes både operasjonen og at gangfunksjonen er redusert de første tre månedene. Hevelsen kan omfatte hele benet inklusiv ankel og fot, og forsvinner vanligvis etter fem til seks måneder. Blåmerker og blodansamlinger er også normalt og forsvinner av seg selv etter noen uker.

For å motvirke hevelsen bør du gjøre sirkulasjonsøvelser. Se vedlagt treningsark. Du bør også legge deg ned med bena over hjertehøyde i en halv time noen ganger om dagen.

Operasjonssår

Etter operasjonen vil det nesten alltid sive litt væske fra såret. Vi forventer at såret er tørt innen 5-6 dager. Vi ser på operasjonssåret før du reiser hjem.

Hvis det fortsatt siver væske fra såret etter at du er utskrevet fra sykehuset, du kontakte din fastlege.


 

Trening og aktivitet

De første dagene

Du skal begynne å bevege deg så raskt du kan etter operasjonen. Du begynner med de øvelsene du får instruksjon i av fysioterapeuten.

Det er også mye trening i de daglige aktivitetene, som toalettbesøk, hente seg vann, gå til spisestua osv. Personalet på avdelinga er trent i å rettlede deg, og du skal prøve å klare deg selv så raskt som mulig etter operasjonen.

Fysioterapeuten vil trene spesifikke hofteøvelser med deg en gang om dagen. Denne treningen starter 1. dag etter operasjonen. Du skal også gjøre øvelsene som fysioterapeuten viser deg, flere ganger om dagen. Disse øvelsene skal du gjøre også den første tiden hjemme.

Din egeninnsats er av stor betydning for resultatet av operasjonen. 

Fysisk aktivitet

Det er viktig både for den nye hoften din og din generelle helsetilstand at du er aktiv. Turgåing, svømming og sykling er fine aktiviteter.

 • Sykling på ergometersykkel anbefales inntil smertegrense. Sykling på vanlig sykkel anbefales først når du går uten krykker.
 • Du kan svømme når såret er grodd.
 • Du kan løpe når muskulaturen er godt nok opptrent. Benytt joggesko med demping i sålen.
 • Unngå å utøve kontaktsport som for eksempel håndball og fotball.
 • Det er ikke tilrådelig at du har et arbeid med mange tunge løft daglig.
 • Du kan kjøre bil når du kan bruke pedalene sikkert og hurtig. Det er ditt eget ansvar å vurdere når det er trafikkmessig forsvarlig å kjøre bil.
 • Respekter smertegrensen din. Spør fysioterapeuten til råds, hvis du er i tvil.

Bilkjøring

 • Du kan kjøre bil når du kan bruke pedalene sikkert og hurtig. Det er ditt eget ansvar å vurdere når det er trafikkmessig forsvarlig å kjøre bil.
 • Vær oppmerksom på at du ikke kan kjøre bil når du bruker medisin merket med rød trekant.
 • Allerede ved utskrivelsen fra sykehuset kan du være passasjer i en bil.
 • Ved inn- og utstiging av bil: Still setet langt tilbake, tipp rygglenet godt bakover. Du kan eventuelt sitte på en plastpose, da det gjør det lettere å dreie seg inn i bilen. Husk å fjerne plastposen før start, ellers kan du gli av setet ved oppbremsing.

Egentreningsøvelser etter hofteproteseoperasjon

Bevegelsesrestriksjoner

Avhengig av tilgangen ortopeden velger til operasjonen, vil det være visse bevegelser som du skal forsøke å unngå i etterkant av operasjonen. Dette er for å hindre at hoften går ut av ledd.

Du vil få utfyllende informasjon om dette i etterkant av operasjonen.

Utskrivelse

Utskrivelse vurderes etter mange faktorer. Noen er om:

 • Såret er tørt eller ubetydelig fuktig.
 • Du kan gå med krykker i trapp.
 • Du kan klare deg hjemme.
 • Du kan komme inn og ut av sengen.
 • Du kan klare deg selv på toalettet.
 • Du kan klare dusj og påkledning.
 • Du kan øvelsene dine og fortsette treningen hjemme.

Du kan søke om opphold på et opptreningssenter. Oftest vurderer du dette i samråd med fastlegen før operasjonen. Du kan eventuelt trene med fysioterapeuten i hjemkommunen.

Hvis du har behov for sykemelding ordnes dette før hjemreise. Alle nødvendige skjema for transport blir ordnet av oss. 

Bestill time hos din fastlege for å fjerne stingene 2 uker etter operasjonen.

Kontroll etter utskrivelse

Kontrollene utføres hos ortoped på poliklinikken etter 3 måneder .
Røntgen tas dagen etter operasjonen og etter 3 måneder.

 

Skriv ut brosjyre

Vær oppmerksom

Ved enhver operasjon er det er viss risiko for komplikasjoner. Dette gjelder også ved innsettelse av hofteprotese.

Hoften kan gå ut av ledd

Fordi det er skåret i muskler og leddkapsel i hoften under operasjonen, er den ikke like sterk som tidligere. Det er en økt risiko for at hoften kan gå ut av ledd. For å unngå dette er det viktig at du overholder de forsiktighetsreglene som du får informasjon om etter operasjonen.

Infeksjon

Infeksjon i hoften er en alvorlig komplikasjon.

For å forebygge dette vil du få antibiotika intravenøst fire ganger det første døgnet.

Vi tar blodprøver 1, 3. og 4. postoperative dag for å følge med på om du utvikler en infeksjon. Hvis du i fremtiden skal gjennomgå større inngrep, for eksempel hos tannlege (for eksempel rotfylling eller trekking av tenner ) bør du ha antibiotika før behandlingen.

Blodpropp

Det er alltid en liten risiko for blodpropp i forbindelse med operasjoner og sengeleie. Derfor vil du fra og med dagen før operasjonen få Fragmin, en blodfortynnende medisin. Du bør også gjøre pumpeøvelser med bena mens du ligger i senga. Men det viktigste du kan gjøre for å forebygge blodpropp er å komme deg raskest mulig opp av senga.

Holdbarhet av protesen

I de fleste tilfeller vil hofteprotesen vare i mange år. Protesen kan med tiden slites og løsne. Holdbarheten avhenger av hvor gammel du er og hvilket aktivitetsnivå du har.

Forskjell i beinlengde

Dersom du har ulik beinlengde før operasjonen, kan denne korrigeres ved innsetting av hofteprotese. For å bedre stabiliteten i leddet, kan det bli nødvendig å forlenge beinet ytterligere. Grunnet drag i muskulatur og leddkapsel etter operasjon, kan dette oppleves som ulik beinlengde. Denne følelsen avtar etter 2-3 måneder. Du kan få påbygging av fottøy hos en skomaker eller innleggsåle på en butikk med sykepleieartikler. Denne utgiften må du vanligvis dekke selv.

Kontakt

Kirurgisk/ortopedisk sengepost, Kirkenes
Oppmøte
Henvend deg i Kirurgis poliklinikk i 1. etasje i fløy NV.
Telefon
78973280
Postadresse
Finnmarkssykehuset
Kirkenes sykehus
Kirurgisk sengepost
Dr. Palmstrøms vei 15
9900 Kirkenes
Kirkenes sykehus
Besøksadresse
Dr. Palmstrøms vei 15(Google maps)
9915 Kirkenes
Besøkstider
Akuttmottaket er døgnåpent
Telefon
78973000

Busstider Kirkenes sentrum

Busstider Kirkenes sykehus

Parkering

​Det er gratis parkering for pasienter og besøkende rett utenfor hovedinngangen til sykehuset.

Pasientreiser

​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

Mer om pasientreiser i Finnmark

Reisemuligheter til og fra Kirkenes sykehus

Praktisk informasjon

Apotek

​Det finnes to apotek i Kirkenes sentrum, og ett i Kirkenes Handelspark.

Kiosk / kafé / venterom

Det er kiosk i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt lunsjmat og vanlige kioskvarer, og det finnes kafébord og stoler der du kan sitte og spise, drikke en kopp kaffe eller lese aviser.

Åpningstider

07:00 – 19:30   mandag – fredag

Oversiktskart

 

Resepsjon

​Det er resepsjon rett innenfor hovedinngangen.

Åpningstider i skranken

mandag, onsdag og fredag
08:15 – 15:15

tirsdag og torsdag
09:00 – 15:15 

Røyking forbudt

​Det finnes en røykebu til høyre ut fra hovedinngangen til sykehuset.

Elllers er det røyking forbudt på hele området, ute og inne.

Trådløst nettverk

Du kan koble deg på trådløst nettverk på alle Finnmarkssykehusets behandlingssteder.

Nettverksnavn: HN-GJEST

Du trenger ikke oppgi passord

Venterom

​Det er mange gode venterom på avdelingene. Spør personalet om det nærmeste

Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.