Hull på trommehinnen - operasjon | Karasjok

Spesialistlegesenteret i Karasjok

Hull i trommehinnen kan oppstå etter infeksjon i øret, skader eller etter behandling med ventilasjonsrør (dren). Hull som ikke vil gro kan lukkes ved en operasjon.

Hull i trommehinnen kan medføre lettere grad av hørselstap og det kan renne fra øret ved forkjølelse. Hullet gjør øret med sårbart for infeksjoner, for eksempel i forbindelse med bading. I sjeldne tilfeller kan hud utenfor trommehinnen vokse inn i mellomøret gjennom hullet og gi infeksjoner og mulig skade på øreben.

Tetting av hullet kalles myringoplastikk. Det gjøres for å få tett trommehinne som tåler vann og bading bedre, og eventuelt for å hindre at det renner fra øret, og i noen tilfeller som et forsøk på å bedre hørselen.

Operasjonen blir utført i narkose og lokalbedøvelse bak øret. Du må være frisk før operasjonen, og ikke være forkjølet eller ha hoste. Hvis du blir syk, må operasjonen utsettes. Før operasjonen er det nødvendig å barbere bort noe hår like bak og over øret, ca 1-2 fingerbredder.

I de aller fleste tilfeller vil legen lage et snitt bak øret for å hente en muskelhinne som skal brukes til å tette trommehinnen med. Det blir fylt gelatinlignende biter i mellomøret for å holde den nye trommehinnen på plass. På utsiden av trommehinnen blir det også lagt lignende biter, og en salvestrimmel i øregangen.

Etter operasjonen blir du observert ved oppvåkningsavdelingen i noen timer. I de fleste tilfeller kan du reise hjem samme dag. I noen tilfeller kan det bli aktuelt med sykehusinnleggelse eller overnatting på hotell.

Bandasjen rundt hodet fjerner du selv dagen etter operasjonen. Da skal det kun være tape-biter foran og bak øret.
Første døgn kan det vere litt sårsmerter, men generelt er det relativt lite smerter etter inngrepet.

Det gelatinlignende stoffet og salvestrimmelen fører til at hørselen blir forbigående dårligere like etter operasjonen. Gelatinbitene i mellomøret løser seg opp etter noen uker. Bandasjen i øregangen må fjernes etter ca 10 dager, og hørselen vil gradvis bli bedre igjen de første 6-8 ukene.

Du skal ta det med ro den første uken etter operasjonen. Du skal ikke løfte tungt, få vann i eller på øret og unngå enhver for form for fysisk aktivitet som øker puls og blodtrykk.

Ved første kontroll blir stingene fjernet. Du kan da dusje, men pass på å ikke få vann inn i øregangen. Normalt blir neste kontroll 3 måneder etter operasjonen. Det vil da bli gjennomført ny høreprøve. Videre kontroller avtales individuelt.

Avhengig av yrke må du regne med sykemelding i 3-4 uker.

Vær oppmerksom

9 av 10 operasjoner er vellykket med tanke på tetting av trommehinnen.

Det er 85 % sjanse for uendret eller bedre hørsel. Det er en liten risiko for dårligere hørsel.

Øret kan stå litt mer ut på den opererte siden. Følesessansen på ytterøret blir ofte noe endret.

Det finnes en svært liten risiko for skade av ansiktsnerve eller balanseorganet. Smaksnerven til deler av tungen går gjennom mellomøret og kan i sjeldne tilfeller bli skadet. Det kan også i sjeldne tilfeller oppstå infeksjoner eller blødning etter inngrepet.

Hvis du får smerter i eller renning fra øret eller føler deg svimmel, ta kontakt med sykehuset.

Spesialistlegesenteret i Karasjok
mandag - fredag 08:00 – 15:30
Finnmarssykehuset
Spesialistlegesenteret / Spesialistadoavtterguovddáš
Rådhusgata
9730 Kárásjohka / Karasjok
Karasjok helsesenter
Rådhusgata(Google maps)
9730 Kárásjohka / Karasjok
mandag - fredag 08:00 – 15:30

Busstider Karasjok helsesenter

​Det er gratis parkering for pasienter og besøkende rett utenfor helsesenteret.

Reisemuligheter til og fra Karasjok helsesenter

Kantine / kafé

​Kantinen på helsesenteret er åpen fra 11 til 12:30.
NB! Kun kontant betaling – vi har ikke kortterminal.

Ellers finnes det spisesteder i Karasjok sentrum

Kiosk / butikk / apotek

​Helsesenteret ligger midt i Karasjok sentrum, der det finnes kiosk, butikker og apotek.

​Det er røyking forbudt inne på helsesenteret og ute ved inngangsdører og i nærheten av bygningen.

Samisk tolk

Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk. For å sikre at tolken er tilgjengelig, bør vi forhåndsbestille tilgang til tolken, og det er derfor fint om du gir oss beskjed. Forhåndsavtale om tolking kan gjøres direkte med vår tolk på tlf. 915 98 117 (ukedager 07.30-15.00), eller ved å ringe dit du har timeavtale.

Dette gjelder også pasienter som har timeavtale på dagtid ved Spesialistpoliklinikken i Alta eller Spesialistlegekontoret i Karasjok. Tolking vil der foregå på videkonferanse (Skype).

Tolken ved Hammerfest sykehus er også tilgjengelig for tilstedetolking for pasienter som er innlagt på sykehuset.

Samisktalende personell

​Vi har samisktalende personell på jobb. Tolk kan skaffes ved behov.

​Vi har trådløst nettverk tilgjengelig for pasienter og besøkende på alle våre behandlingssteder. Ta kontakt med din avdeling for å få oppgitt påkoblingsinformasjon.

Venterom

​Det er venterom for pasienter og pårørende i 2. etasje like ved resepsjonen