Hull på trommehinnen - operasjon | Kirkenes

Øre-nese-hals-poliklinikk, Hammerfest

Hull i trommehinnen kan oppstå etter infeksjon i øret, skader eller etter behandling med ventilasjonsrør (dren). Hull som ikke vil gro kan lukkes ved en operasjon.

Hull i trommehinnen kan medføre lettere grad av hørselstap og det kan renne fra øret ved forkjølelse. Hullet gjør øret med sårbart for infeksjoner, for eksempel i forbindelse med bading. I sjeldne tilfeller kan hud utenfor trommehinnen vokse inn i mellomøret gjennom hullet og gi infeksjoner og mulig skade på øreben.

Tetting av hullet kalles myringoplastikk. Det gjøres for å få tett trommehinne som tåler vann og bading bedre, og eventuelt for å hindre at det renner fra øret, og i noen tilfeller som et forsøk på å bedre hørselen.

Operasjonen blir utført i narkose og lokalbedøvelse bak øret. Du må være frisk før operasjonen, og ikke være forkjølet eller ha hoste. Hvis du blir syk, må operasjonen utsettes. Før operasjonen er det nødvendig å barbere bort noe hår like bak og over øret, ca 1-2 fingerbredder.

I de aller fleste tilfeller vil legen lage et snitt bak øret for å hente en muskelhinne som skal brukes til å tette trommehinnen med. Det blir fylt gelatinlignende biter i mellomøret for å holde den nye trommehinnen på plass. På utsiden av trommehinnen blir det også lagt lignende biter, og en salvestrimmel i øregangen.

Etter operasjonen blir du observert ved oppvåkningsavdelingen i noen timer. I de fleste tilfeller kan du reise hjem samme dag. I noen tilfeller kan det bli aktuelt med sykehusinnleggelse eller overnatting på hotell.

Bandasjen rundt hodet fjerner du selv dagen etter operasjonen. Da skal det kun være tape-biter foran og bak øret.
Første døgn kan det vere litt sårsmerter, men generelt er det relativt lite smerter etter inngrepet.

Det gelatinlignende stoffet og salvestrimmelen fører til at hørselen blir forbigående dårligere like etter operasjonen. Gelatinbitene i mellomøret løser seg opp etter noen uker. Bandasjen i øregangen må fjernes etter ca 10 dager, og hørselen vil gradvis bli bedre igjen de første 6-8 ukene.

Du skal ta det med ro den første uken etter operasjonen. Du skal ikke løfte tungt, få vann i eller på øret og unngå enhver for form for fysisk aktivitet som øker puls og blodtrykk.

Ved første kontroll blir stingene fjernet. Du kan da dusje, men pass på å ikke få vann inn i øregangen. Normalt blir neste kontroll 3 måneder etter operasjonen. Det vil da bli gjennomført ny høreprøve. Videre kontroller avtales individuelt.

Avhengig av yrke må du regne med sykemelding i 3-4 uker.

Vær oppmerksom

9 av 10 operasjoner er vellykket med tanke på tetting av trommehinnen.

Det er 85 % sjanse for uendret eller bedre hørsel. Det er en liten risiko for dårligere hørsel.

Øret kan stå litt mer ut på den opererte siden. Følesessansen på ytterøret blir ofte noe endret.

Det finnes en svært liten risiko for skade av ansiktsnerve eller balanseorganet. Smaksnerven til deler av tungen går gjennom mellomøret og kan i sjeldne tilfeller bli skadet. Det kan også i sjeldne tilfeller oppstå infeksjoner eller blødning etter inngrepet.

Hvis du får smerter i eller renning fra øret eller føler deg svimmel, ta kontakt med sykehuset.

Øre-nese-hals-poliklinikk, Hammerfest
mandag - fredag 08:30 – 10:30 og 12:00 – 14:00
Øre-nese-hals-poliklinikk
Sykehusveien 35
9601 Hammerfest
Kirkenes sykehus
Dr. Palmstrøms vei 15(Google maps)
9915 Kirkenes
Akuttmottaket er døgnåpent

Busstider Kirkenes sentrum

Busstider Kirkenes sykehus

Parkering

​Det er gratis parkering for pasienter og besøkende rett utenfor hovedinngangen til sykehuset.

Reisemuligheter til og fra Kirkenes sykehus

Apotek

​Det finnes to apotek i Kirkenes sentrum, og ett i Kirkenes Handelspark.

Kiosk / kafé / venterom

Det er kiosk i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt lunsjmat og vanlige kioskvarer, og det finnes kafébord og stoler der du kan sitte og spise, drikke en kopp kaffe eller lese aviser.

07:00 – 19:30   mandag – fredag

Oversiktskart

Resepsjon

​Det er resepsjon rett innenfor hovedinngangen.

Åpningstider i skranken

mandag, onsdag og fredag

tirsdag og torsdag

​Det finnes en røykebu til høyre ut fra hovedinngangen til sykehuset.

Elllers er det røyking forbudt på hele området, ute og inne.

Du kan koble deg på trådløst nettverk på alle Finnmarkssykehusets behandlingssteder.

Nettverksnavn: HN-GJEST

Du trenger ikke oppgi passord

Venterom

​Det er mange gode venterom på avdelingene. Spør personalet om det nærmeste