Kneproteseoperasjon | Kirkenes

Nytt kne
Kirurgisk/ortopedisk sengepost, Kirkenes

En kneproteseoperasjon kan være aktuelt ved slitasjegikt (artrose) i kneet, bruddskader, medfødte skader eller andre forandringer i kneet. Det ødelagte og ofte smertefulle leddet skiftes ut med en protese.

Les mer om Artrose
Informasjon fra helsenorge.no

Artrose

Artrose (slitasjegikt) kan gjøre leddene stive og smertefulle. Da kan hverdagslige gjøremål, som å ta oppvasken eller knytte skolissene, bli vanskelige. Selv om det ikke finnes noen kur for artrose, finnes det behandling som kan lette artroseplagene og gjøre det lettere å bevege seg.

Artrose, eller slitasjegikt, er en sykdom som rammer leddene. Hyppigst rammes leddene i knærne, hoftene, hendene og ryggraden. Ved artrose blir brusken i leddet gradvis slitt ned og kan forsvinne helt.

Risikoen for å utvikle artrose øker med alderen og er hyppigst fra 45-50 årsalder og oppover. Andre faktorer som spiller inn kan være overvekt, tidligere skader eller at du har familiemedlemmer med artrose.

Symptomer på artrose

Symptomene på artrose kommer vanligvis gradvis, noen ganger over flere år. De vanligste symptomene er:

 • Smerter – smertene kan være konstante, eller starte når du bruker leddet. De kan være brennende, verkende eller skarpe.
 • Stivhet – ofte verst om morgenen.
 • Bevegelsesvansker – vanskelig å gå i trapper eller nå øverste hylle.
 • Hovne og fortykkede ledd.
 • En knasende følelse i leddene.
 • Muskelsvakhet omkring leddet som er angrepet.

For at legen skal kunne stille diagnosen, er det viktig at du beskriver smerten, hvor den er lokalisert, om det er bevegelser eller andre forhold som lindrer eller forsterker smerten. Legen vil også bestille undersøkelser, som røntgen og blodprøver, for å finne ut om plagene dine skyldes artrose.

Les mer om Slitasjegikt (Artrose) (helsenorge.no)

Innledning

Kneproteser finnes som halvproteser (hemiprotese) og helproteser (totalprotese). Ved helproteser blir hele enden av lårbeinet (femur) og leggbeinet (tibia) byttet ut. Ved halvproteser er det kun innsiden (medialt) eller kun utsiden (lateralt) som erstattes av en protese.

Ortopeden tar stilling til hvilken protese som egner seg best for deg.

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Forberedelser før operasjonen, hjemme

Trening

Jo bedre fysisk form du er i før operasjonen, dess hurtigere vil du kunne trene opp kneet ditt etter operasjonen. Forsøk å vedlikeholde den styrke og bevegelighet du har. Vær aktiv og prøv å trene på forhånd, evt. i samråd med fysioterapeut.

Ved smerter anbefales det å bruke smertestillende for å kunne opprettholde aktivitetsnivået.

Hjelp i hjemmet

Når du kommer hjem etter operasjonen og evt. opptreningsopphold, vil du ha behov for noe hjelp. Det vil vanligvis ta litt tid før du kommer deg ut av hjemmet. Vi anbefaler at du gjør noen forberedelser:

 • Fjerner løse tepper.
 • Skaper plass mellom møblene, slik at du lettere kan bevege deg med krykker eller rullator.
 • Kjøper inn mat og lager ferdige middager som kan fryses ned.
 • Gjør avtale med familie og venner slik at du kan få litt hjelp, f.eks. til vasking og handling.

 

Hjelpemidler du må skaffe på forhånd

 • Krykker eller rullator
 • Toalettforhøyer
 • Strømpepåtrekker
 • Gripetang
 • Skohorn, langt
 • Dusjstol
 • Høy stol, arbeidsstol eller sittepute

Du kan få kjøpe krykker hos oss. Du får da tilsendt en giro på disse.

Hjelpemidlene må være på plass i hjemmet ditt når du kommer hjem. Derfor ber vi deg om å ta kontakt og ordne dette med kommunens hjelpemiddellager eller hjemmetjenesten i god tid før innleggelse.

Du må ta med til sykehuset

 • Medisiner som du tar til vanlig, f.eks. øyedråper, insulinsprøyter og astmaspray.
 • Klær som er ledige og egnet til trening. De skal være enkle å kle av og på og behagelige å bruke.
 • Det er ikke nødvendig å ta med morgenkåpe, da du snarest mulig skal opp i eget tøy. Du må også ta med eget undertøy og sokker for ca 5 dager.
 • Toalettsaker.
 • Sko/sandaler som er lett å kle på seg, og som er gode å gå i. De skal ikke ha høye hæler, men en liten hælkappe slik at de sitter godt på foten. Skoene bør ikke ha snøring.
 • Hjelpemidler som krykker, gripetang, skohorn, strømpepåtrekker hvis du har.
 • Mobiltelefon hvis du har, lesestoff, håndarbeid.

Ikke ta med smykker og ringer, mye kontanter eller andre verdigjenstander. Vi tar ikke ansvar for dette på sengeposten.

Infeksjon

Huden på kneet skal være uten sår og rifter, da det kan være en inngangsport for bakterier. Det er viktig at du ikke har en infeksjon i kroppen når du skal opereres, ettersom det kan gi komplikasjoner i forbindelse med kneoperasjonen.

Hvis du har symptomer på urinveisinfeksjon eller en annen infeksjon, skal du kontakte din fastlege. Da kan det bli aktuelt å utsette operasjonsdatoen av hensyn til din sikkerhet.

Hvis du har problemer med tennene, kan det oppstå infeksjoner i forbindelse med operasjonen. Vi anbefaler at du har vært til tannlege innen 6 måneder før operasjonen.

Urinprøve

Lever urinprøve til din fastlege 14 dager før operasjonsdatoen for å sjekke at du ikke har noen urinveisinfeksjon. Hvis det skulle vise seg at du har en infeksjon, må du ha behandling før operasjonen. Behandlingen startes av fastlegen.

Røyking og alkohol

Røyking og daglig inntak av alkohol gir en økt risiko for komplikasjoner etter operasjonen. Blant annet kan røyking forsinke sårtilhelingen. Vi anbefaler at du holder opp med å røyke, og inntar minst mulig alkohol før operasjonen. Når du er innlagt kan du få nikotinplaster.

Kosthold

I forkant og etterkant av operasjonen (ca 3 måneder), anbefaler vi at du spiser proteinrik og fiberrik kost. Proteiner finnes spesielt i melkeprodukter, fisk, kjøtt og egg.

Forberedelser til operasjonen, ved sykehuset

Innleggelsesdagen

Oppmøte
Du får et oppmøtetidspunkt på Kirurgisk poliklinikk dagen før operasjonen. Deretter blir du fulgt til Kirurgisk sengepost og blir fulgt opp av personalet.

Dersom du ikke har gjort forberedelser og undersøkelser til operasjonen, blir dette gjort innleggelsesdagen. Du må være forberedt på at det kan bli litt ventetid.

Undersøkelser
Alle pasienter som skal få en protese, skal ta EKG (hjertekardiogram) og gjennomgår rutinemessige blodprøver. Du vil bli undersøkt av ortoped og få informasjon om operasjonen. 

Planlegging av bedøvelse
Du blir undersøkt og får informasjon av anestesilege, og det blir avtalt hvilken bedøvelse du skal få under operasjonen. Anestesiavdelingen benytter seg hovedsakelig av to former for bedøvelse: ryggbedøvelse (spinal/epidural) og narkose. For de fleste operasjoner i beina vil man benytte ryggbedøvelse, ofte kombinert med sovemedisin.

Forberedelser kvelden før operasjonen:

 • Klyster. Nedre del av tarmen må være tømt før operasjonen. Du vil derfor få et klyster.
 • Dusj og hårvask med Hibiscrub, en spesialsåpe som skal fjerne mest mulig bakterier fra huden.  Du skal ikke smøre ansikt eller kropp inn med kremer eller bruke deodorant eller parfyme etter at du har dusjet. Det reduserer effekten av såpen. Neglelakk, smykker, ørepynt, piercing, ringer og armbåndsur skal fjernes før dusjing.
 • Hårfjerning. Hvis du har hårvekst rundt operasjonsstedet, vil pleierne hjelpe deg med å fjerne det.
 • Faste. Du skal faste fra kl 24. Det betyr at du ikke skal spise eller drikke, ikke røyke eller snuse, ikke tygge tyggegummi eller pastiller. Tannpuss skal du utføre som vanlig.
 •  Om du ønsker det kan du få en sovetablett som du kan ta kvelden før operasjonen. Det er viktig at du får sove godt.

Forberedelser om morgenen operasjonsdagen:

 • Dusj og hårvask. Du skal igjen dusje med Hibiscrub, få rene klær og legge deg i ren seng. Du skal nå holde deg mest mulig i sengen frem til operasjonen. Hvis du må på toalettet, må du bruke plastovertrekk på føttene.
 • Tannpuss.
 • Medisiner. Du får premedikasjon (smertestillende tabletter) og dine faste medisiner hos oss. Tablettene kan du svelge med litt vann.
 • Hvis du har diabetes, skal du ikke ta insulin eller andre diabetesmedisiner. Vi har egne prosedyrer for det.
 • Urinkateter. Dersom det er behov, vil det bli lagt inn et urinkateter før operasjonen. Dette vil bli fjernet så snart som mulig etter operasjonen.

2. Under

Ved kneoperasjoner settes bedøvelsen i de aller fleste tilfeller i ryggen, en såkalt spinalbedøvelse hvor du er våken. Av og til velges narkose i samråd med anestesilegen, og du vil da sove under inngrepet.

En anestesisykepleier sitter ved siden av deg under hele operasjonen. Han eller hun er din kontaktperson og passer på at du har det bra. Du skal ikke kjenne smerte.  Derimot vil du merke litt risting i kroppen mens ortopeden skifter leddet. Du vil også kunne høre hamring, saging og borring.

Dersom du ønsker det, kan du høre på musikk under operasjonen. Du har anledning til å ta med dette selv eller låne hos oss.

Operasjonstid for kneproteser varierer noe, men ligger vanligvis på cirka 80 minutter.

3. Etter

Etter operasjonen

Overvåkning

Etter operasjonen kommer du til oppvåkningsavdelingen. Når bedøvelsen har sluppet taket, flyttes du til sengeposten.

Smerter

Du må regne med noe smerte i kneet den første tiden etter operasjonen. Det er svært forskjellig fra pasient til pasient hvor mye smerter man har.

Du vil få smertestillende tabletter til faste klokkeslett. Det er viktig at du sier fra dersom du har vondt, slik at du får nok smertestillende.

Når du blir utskrevet, vil du få med deg resept på smertestillende tabletter. Du skal selv sørge for å ha Paracetamol hjemme. Hvis du får bruk for flere reseptbelagte smertestillende tabletter, skal du kontakte fastlegen din.

Kvalme

Noen opplever at de blir kvalme etter operasjonen. Det kan skyldes bedøvelsen, smertestillende, antibiotika, forstoppelse eller blodmangel. Det kan bli nødvendig å få kvalmestillende medisin.

Blodmangel

En proteseoperasjon kan i noen tilfeller medføre blodtap. Blodmangelen kan du merke i form av tretthet, svimmelhet og kvalme. Vi vil følge blodprosenten din nøye, og det kan bli aktuelt å gi deg blodoverføring. Blodet er godt testet og medfører i dag svært liten risiko for smitte. Blodoverføring er frivillig.

Forstoppelse

Det er normalt at man etter en operasjon kan få forstoppelse. Et lavt aktivitetsnivå og inntak av smertestillende medfører treg mage. Det er viktig at du drikker mye og er mest mulig oppe av senga. Hvis ikke magen kommer i gang etter noen dager, kan du få et avføringsmiddel. Det er ikke unormalt at det går 2-3 dager før magen fungerer normalt igjen.

Blodfortynnende

Mens du er innlagt vil du få blodfortynnende medisin daglig for å forhindre at det dannes blodpropper. Medisinen gis som en sprøyte i mageskinnet en gang hver kveld, og behandlingen varer i 14 dager. Mens du er innlagt blir du opplært til å sette sprøytene selv, eller du kan få hjelp av hjemmesykepleien i din hjemkommune.

Hevelse og blodansamling

Hevelse i det opererte benet er normalt og skyldes dels operasjonen og dels at gangfunksjonen ikke er helt normal de første tre månedene. Hevelsen kan omfatte hele benet inklusiv ankel og fot, og forsvinner vanligvis etter fem til seks måneder. Blåmerker og blodansamlinger er også normalt og forsvinner av seg selv etter noen uker.

For å motvirke hevelsen kan du gjøre sirkulasjonsøvelser og legge deg ned med bena på noen puter så de kommer over hjertehøyde, en halv time noen ganger om dagen.

Du kan også legge en ispose på kneet for å lindre smerte.

Operasjonssår

Etter operasjonen vil det nesten alltid sive litt væske fra såret. Vi forventer at såret er tørt innen 5-6 dager. Vi ser på operasjonssåret før du reiser hjem. Hvis det fortsatt siver væske fra såret etter at du er utskrevet fra sykehuset, du kontakte din fastlege.

Trening og aktivitet

De første dagene

Du skal begynne å bevege deg så raskt du kan etter operasjonen. Du begynner med de øvelsene du får instruksjon i av fysioterapeuten.

Det er også mye trening i de daglige aktivitetene, som toalettbesøk, hente seg vann, gå til spisestua osv. Personalet på avdelinga veilede deg, og du skal prøve å klare deg selv så raskt som mulig etter operasjonen.

Fysioterapeuten vil trene spesifikke kneøvelser med deg en gang om dagen. Denne treningen starter første dag etter operasjonen. Du skal også gjøre øvelsene som fysioterapeuten viser deg, flere ganger om dagen. Disse øvelsene skal du gjøre også den første tiden hjemme.

Din egeninnsats er av stor betydning for resultatet av operasjonen!

Fysisk aktivitet

Det er viktig både for det nye kneet ditt og din generelle helsetilstand at du er aktiv. Turgåing, svømming og sykling er fine aktiviteter.

 • Sykling på ergometersykkel anbefales inntil smertegrense. Sykling på vanlig sykkel anbefales først når du går uten krykker.
 • Du kan svømme når såret er grodd.
 • Du kan løpe når muskulaturen er godt nok opptrent. Benytt joggesko med demping i sålen.
 • Det er ikke å anbefale at du har et arbeid med mange tunge løft daglig.
 • Respekter smertegrensen din. Spør fysioterapeuten til råds, hvis du er i tvil.

Bilkjøring

Du kan kjøre bil når du kan belaste benet fullt og bruke pedalene sikkert og hurtig. Vær oppmerksom på at du ikke kan kjøre bil når du bruker medisiner merket med rød trekant. Det er ditt eget ansvar å vurdere når det er trafikkmessig forsvarlig å kjøre bil. Er du usikker kan du avklare dette med din fastlege.

Forsiktighetsregler

Vær forsiktig slik at du ikke vrir på benet mens du belaster det.

Du kan sove på ryggen, magen eller på siden. Når du ligger på den gode siden, bør du ha en pute mellom bena. Du skal ikke ha en pute under kneet når du ligger på rygg.

Det er veldig viktig at du bøyer benet ofte, slik at ikke kneet stivner.

Egentreningsøvelser etter kneproteseoperasjon

Utskrivelse

Utreisetidspunkt vurderes etter din funksjon og din helse. For å vurdere dette ser man om:

 • Såret er tørt eller ubetydelig fuktig.
 • Du kan gå med krykker i trapp.
 • Du kan klare deg hjemme.
 • Du kan komme inn og ut av sengen.
 • Du kan klare deg selv på toalettet.
 • Du kan klare dusj og påkledning.
 • Du kan øvelsene dine og fortsette treningen hjemme.

Du kan få et tilbud om et opphold på et opptreningssenter, eller du kan trene med fysioterapeut i din hjemkommune.

Du må regne med å dra hjem i påvente av dette tilbudet.

Hvis du har behov for sykemelding, ordnes dette før hjemreise. Alle nødvendige skjema for transport blir ordnet av oss.

Bestill time hos din fastlege for å fjerne stingene to uker etter operasjonen.

Kontroll etter utskrivelse

Kontrollene utføres hos ortoped på poliklinikken etter seks uker og etter ett år.

Røntgen tas dagen før utskrivelse, etter seks uker og etter ett år.

 

Skriv ut brosjyre

Vær oppmerksom

Ved enhver operasjon er det en viss risiko for komplikasjoner. Dette gjelder også ved innsettelse av kneprotese.

Infeksjon

Infeksjon i kneet er en alvorlig komplikasjon.

For å forebygge dette vil du få antibiotika intravenøst fire ganger det første døgnet. Vi tar blodprøver første, tredje og fjerde dag etter operasjonen for å følge med på om du utvikler en infeksjon. Hvis du i fremtiden skal ha større inngrep hos tannlege – for eksempel rotfylling eller trekking av tenner – bør du ha antibiotika før behandlingen.

Blodpropp

Det er alltid en liten risiko for blodpropp i forbindelse med operasjoner og sengeleie. Derfor vil du fra og med dagen før operasjonen få Fragmin, en blodfortynnende medisin. Du bør også gjøre pumpeøvelser med bena mens du ligger i senga. Men det viktigste du selv kan gjøre for å forebygge blodpropp er å komme deg raskest mulig opp av senga. 

Holdbarhet av protesen

I de fleste tilfeller vil kneprotesen vare i mange år. Protesen kan med tiden slites og løsne. Holdbarheten avhenger av hvor gammel du er og hvilket aktivitetsnivå du har.

Løsning av protesen

Dette oppleves som smerter i kneet ved belastning. Risikoen for at protesen løsner er liten.

Kontakt

Kirurgisk/ortopedisk sengepost, Kirkenes
Oppmøte
Møt opp på kirurgisk poliklinikk i 1. etasje i fløy NV.
Postadresse
Finnmarkssykehuset
Kirkenes sykehus
Kirurgisk sengepost
PB 410
9915 Kirkenes
Kirkenes sykehus
Besøksadresse
Skytterhusveien 2(Google maps)
9900 Kirkenes
Besøkstider
Akuttmottaket er døgnåpent
Telefon
78973000

Busstider Kirkenes sentrum

Busstider Kirkenes sykehus

Parkering

​Det er gratis parkering for pasienter og besøkende rett utenfor hovedinngangen til sykehuset.

Pasientreiser

​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

Mer om pasientreiser i Finnmark

Reisemuligheter til og fra Kirkenes sykehus

Praktisk informasjon

Apotek

​Det finnes to apotek i Kirkenes sentrum, og ett i Kirkenes Handelspark.

Kiosk / kafé / venterom

Det er kiosk i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt lunsjmat og vanlige kioskvarer, og det finnes kafébord og stoler der du kan sitte og spise, drikke en kopp kaffe eller lese aviser.

Åpningstider

10:30 – 15:30   mandag – fredag

Livssynsnøytralt seremonirom

I første etasje, nede ved personalinngangen, finner du sykehusets livssynsnøytrale seremonirom. Dette rommet kan benyttes av pasienter, pårørende og ansatte, uavhengig av tro eller livssyn. Her er du alltid velkommen til å finne ro til ettertanke. Kapellet er åpent for alle. Oversiktskart

 


Resepsjon

Informasjonsskranken er til høyre når du kommer inn hovedinngangen.

Åpningstider i skranken

mandag, onsdag og fredag
08:00 – 17:00

Røyking forbudt

Det er røyking forbudt på hele området, bort sett fra ved oppmerkede plasser. 

Trådløst nettverk

Du kan koble deg på trådløst nettverk på alle Finnmarkssykehusets behandlingssteder.

Nettverksnavn: HN-GJEST

Du trenger ikke oppgi passord

Venterom

​Det er mange gode venteområder på avdelingene. Spør personalet om det nærmeste.

Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.