Mage-tarm utredning hos gastroenterolog | Alta

Spesialistpoliklinikken i Alta

Gastroenterologi er læren om sykdommer i magen og fordøyelseskanalen. Dette omfatter sykdomstegn og / eller sykdommer i spiserøret, magesekken, tolvfingertarmen, tynntarmen, tykktarmen, endetarmen, leveren, galleveiene og bukspyttkjertelen. Sykdommer kan være sår, betennelser, syreplager, svulster, gallestein og sirkulasjonsforstyrrelser.

Henvisning og vurdering

Det er fastlegen som henviser til mage-tarm-utredning og undersøkelse hos gastroenterolog.

Som oftest vil fastlegene kunne gjennomføre mye av utredningen for magerelaterte plager. Både gjennomgang av sykehistorien, alminnelig kroppsundersøkelse, laboratorieundersøkelser og bildediagnostikk kan utføres eller bestilles fra fastlegekontoret.

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Henvisningen skal være kort og konkret med opplysninger om:

• Laboratoriefunn og evt. kliniske funn
  • Evt. gjennomførte bildediagnostiske undersøkelser
  • Kort detaljert anamnese med vekt på tidligere sykehistorie, spesielt tidligere mage-tarm plager og klinisk undersøkelse
  • Opplysning om ernæringstilstand; vekt, høyde, BMI, evt vekttapshistorikk, hvis mulig med eksakte verdier
  • Svar på orienterende blodprøver: Hb, leukocytter, trombocytter, MCV, transferrinreseptor, glukose, crp, , albumin, Na, K, Mg, Ca,  kreatinin, bilirubin, ALP, GT, ALAT og ASAT
  • Opplysning om tidligere endoskopiske eller billediagnostiske undersøkelser med resultat og biopsisvar

Det er viktig å kartlegge hvilken type plagger du har, starttidspunkt og intensitet for plagene, når du opplever at symptomene kommer osv. Det er også viktig med informasjon om forsøk på behandling og andre relevante opplysninger som kan belyse dine plager og finne fram til riktig diagnose og behandling.

Tenk gjennom disse forholdene før du møter legen. Dette gjør det enklere for deg å svare på spørsmål, og du kan gi mer nøyaktige opplysninger.

Utredning av mageplager starter med et innledende besøk hos lege på poliklinikk. Her vil man gå gjennom sykehistorien på nytt med vekt på tidligere sykehistorie, symptomer og klinisk undersøkelse. Man vil også gjøre en gjennomgang av ernæringstilstand; vekt, høyde, BMI, og evt. vekttap.

Generelt vil følgende undersøkelser være aktuelle:

• Supplerende blodprøver der de ikke foreligger fra henvisende lege.
  • Gastroskopi med vevsprøver fra tolvfingertarmen og evt magesekken.
  • Koloskopi med vevsprøver fra tynntarm og tykktarm.
  • Supplerende billeddiagnostikk (Ultralyd, CT eller MR) der det er relevant

Hvilken oppfølging man får etter mage-tarm utredning og undersøkelse hos gastroenterolog, vil være avhengig av avdekket årsak. Ofte vil dette være et samarbeid mellom spesialistpoliklinikk og fastlege.

Telefaks 78 48 39 01 | Avdelingsleder 78 48 39 04
Dr. Kvammes vei 21
9510 Alta
Alta helsesenter
Dr. Kvammes vei 21(Google maps)
9510 Alta

Busstider Alta helsesenter

Bussholdeplassen er 50 meter fra hovedinngangen.

Bybussen går hver halvtime fra kl. 06:00 – hvert kvarter mellom 07:00 og 09:00:
140 Bybuss Alta

Flybussen går fem ganger daglig:
261 Flybuss Alta

Busstider Alta sentrum

​Det er parkeringsplass på begge sider av bygningen.

Parkering koster kr. 12 per time mellom 10:00 og 17:00, ellers gratis.

Reisemuligheter til og fra Alta helsesenter

Apotek

​Nærmeste apotek er 100 meter unna – rett over veien fra hovedinngangen.

Kiosk / butikk / kafé

​Alta sentrum  ligger 100 meter unna, med kjøpesentre og kaféer.

​​Det er et røykeområde i friluft utenfor hovedinngangen.

Ellers er det røyking forbudt på hele området, ute og inne.

Samisk tolk

Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk. For å sikre at tolken er tilgjengelig, bør vi forhåndsbestille tilgang til tolken, og det er derfor fint om du gir oss beskjed. Forhåndsavtale om tolking kan gjøres direkte med vår tolk på tlf. 915 98 117 (ukedager 07.30-15.00), eller ved å ringe dit du har timeavtale.

Dette gjelder også pasienter som har timeavtale på dagtid ved Spesialistpoliklinikken i Alta eller Spesialistlegekontoret i Karasjok. Tolking vil der foregå på videkonferanse (Skype).

Tolken ved Hammerfest sykehus er også tilgjengelig for tilstedetolking for pasienter som er innlagt på sykehuset.

​Vi har trådløst nettverk tilgjengelig for pasienter og besøkende på alle våre behandlingssteder. Ta kontakt med din avdeling for å få oppgitt påkoblingsinformasjon.

Venterom

​Spesialistpoliklinikken har flere gode venterom. Spør personalet om det nærmeste.