Mage-tarm utredning hos gastroenterolog | Karasjok

Spesialistlegesenteret i Karasjok

Gastroenterologi er læren om sykdommer i magen og fordøyelseskanalen. Dette omfatter sykdomstegn og / eller sykdommer i spiserøret, magesekken, tolvfingertarmen, tynntarmen, tykktarmen, endetarmen, leveren, galleveiene og bukspyttkjertelen. Sykdommer kan være sår, betennelser, syreplager, svulster, gallestein og sirkulasjonsforstyrrelser.

Henvisning og vurdering

Det er fastlegen som henviser til mage-tarm-utredning og undersøkelse hos gastroenterolog.

Som oftest vil fastlegene kunne gjennomføre mye av utredningen for magerelaterte plager. Både gjennomgang av sykehistorien, alminnelig kroppsundersøkelse, laboratorieundersøkelser og bildediagnostikk kan utføres eller bestilles fra fastlegekontoret.

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Henvisningen skal være kort og konkret med opplysninger om:

• Laboratoriefunn og evt. kliniske funn
  • Evt. gjennomførte bildediagnostiske undersøkelser
  • Kort detaljert anamnese med vekt på tidligere sykehistorie, spesielt tidligere mage-tarm plager og klinisk undersøkelse
  • Opplysning om ernæringstilstand; vekt, høyde, BMI, evt vekttapshistorikk, hvis mulig med eksakte verdier
  • Svar på orienterende blodprøver: Hb, leukocytter, trombocytter, MCV, transferrinreseptor, glukose, crp, , albumin, Na, K, Mg, Ca,  kreatinin, bilirubin, ALP, GT, ALAT og ASAT
  • Opplysning om tidligere endoskopiske eller billediagnostiske undersøkelser med resultat og biopsisvar

Det er viktig å kartlegge hvilken type plagger du har, starttidspunkt og intensitet for plagene, når du opplever at symptomene kommer osv. Det er også viktig med informasjon om forsøk på behandling og andre relevante opplysninger som kan belyse dine plager og finne fram til riktig diagnose og behandling.

Tenk gjennom disse forholdene før du møter legen. Dette gjør det enklere for deg å svare på spørsmål, og du kan gi mer nøyaktige opplysninger.

Utredning av mageplager starter med et innledende besøk hos lege på poliklinikk. Her vil man gå gjennom sykehistorien på nytt med vekt på tidligere sykehistorie, symptomer og klinisk undersøkelse. Man vil også gjøre en gjennomgang av ernæringstilstand; vekt, høyde, BMI, og evt. vekttap.

Generelt vil følgende undersøkelser være aktuelle:

• Supplerende blodprøver der de ikke foreligger fra henvisende lege.
  • Gastroskopi med vevsprøver fra tolvfingertarmen og evt magesekken.
  • Koloskopi med vevsprøver fra tynntarm og tykktarm.
  • Supplerende billeddiagnostikk (Ultralyd, CT eller MR) der det er relevant

Hvilken oppfølging man får etter mage-tarm utredning og undersøkelse hos gastroenterolog, vil være avhengig av avdekket årsak. Ofte vil dette være et samarbeid mellom spesialistpoliklinikk og fastlege.

Spesialistlegesenteret i Karasjok
78 46 60 00 / 78 46 87 70
mandag - fredag 08:00 – 15:30
Finnmarssykehuset
Spesialistlegesenteret / Spesialistadoavtterguovddáš
Rådhusgata
9730 Kárásjohka / Karasjok
Karasjok helsesenter
Rådhusgata(Google maps)
9730 Kárásjohka / Karasjok
mandag - fredag 08:00 – 15:30

Busstider Karasjok helsesenter

​Det er gratis parkering for pasienter og besøkende rett utenfor helsesenteret.

Reisemuligheter til og fra Karasjok helsesenter

Kantine / kafé

​Kantinen på helsesenteret er åpen fra 11 til 12:30.
NB! Kun kontant betaling – vi har ikke kortterminal.

Ellers finnes det spisesteder i Karasjok sentrum

Kiosk / butikk / apotek

​Helsesenteret ligger midt i Karasjok sentrum, der det finnes kiosk, butikker og apotek.

​Det er røyking forbudt inne på helsesenteret og ute ved inngangsdører og i nærheten av bygningen.

Samisk tolk

Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk. For å sikre at tolken er tilgjengelig, bør vi forhåndsbestille tilgang til tolken, og det er derfor fint om du gir oss beskjed. Forhåndsavtale om tolking kan gjøres direkte med vår tolk på tlf. 915 98 117 (ukedager 07.30-15.00), eller ved å ringe dit du har timeavtale.

Dette gjelder også pasienter som har timeavtale på dagtid ved Spesialistpoliklinikken i Alta eller Spesialistlegekontoret i Karasjok. Tolking vil der foregå på videkonferanse (Skype).

Tolken ved Hammerfest sykehus er også tilgjengelig for tilstedetolking for pasienter som er innlagt på sykehuset.

Samisktalende personell

​Vi har samisktalende personell på jobb. Tolk kan skaffes ved behov.

​Vi har trådløst nettverk tilgjengelig for pasienter og besøkende på alle våre behandlingssteder. Ta kontakt med din avdeling for å få oppgitt påkoblingsinformasjon.

Venterom

​Det er venterom for pasienter og pårørende i 2. etasje like ved resepsjonen