Mage-tarm utredning hos gastroenterolog | Kirkenes

Medisinsk poliklinikk, Kirkenes

Gastroenterologi er læren om sykdommer i magen og fordøyelseskanalen. Dette omfatter sykdomstegn og / eller sykdommer i spiserøret, magesekken, tolvfingertarmen, tynntarmen, tykktarmen, endetarmen, leveren, galleveiene og bukspyttkjertelen. Sykdommer kan være sår, betennelser, syreplager, svulster, gallestein og sirkulasjonsforstyrrelser.

Henvisning og vurdering

Det er fastlegen som henviser til mage-tarm-utredning og undersøkelse hos gastroenterolog.

Som oftest vil fastlegene kunne gjennomføre mye av utredningen for magerelaterte plager. Både gjennomgang av sykehistorien, alminnelig kroppsundersøkelse, laboratorieundersøkelser og bildediagnostikk kan utføres eller bestilles fra fastlegekontoret.

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Henvisningen skal være kort og konkret med opplysninger om:

• Laboratoriefunn og evt. kliniske funn
  • Evt. gjennomførte bildediagnostiske undersøkelser
  • Kort detaljert anamnese med vekt på tidligere sykehistorie, spesielt tidligere mage-tarm plager og klinisk undersøkelse
  • Opplysning om ernæringstilstand; vekt, høyde, BMI, evt vekttapshistorikk, hvis mulig med eksakte verdier
  • Svar på orienterende blodprøver: Hb, leukocytter, trombocytter, MCV, transferrinreseptor, glukose, crp, , albumin, Na, K, Mg, Ca,  kreatinin, bilirubin, ALP, GT, ALAT og ASAT
  • Opplysning om tidligere endoskopiske eller billediagnostiske undersøkelser med resultat og biopsisvar

Det er viktig å kartlegge hvilken type plagger du har, starttidspunkt og intensitet for plagene, når du opplever at symptomene kommer osv. Det er også viktig med informasjon om forsøk på behandling og andre relevante opplysninger som kan belyse dine plager og finne fram til riktig diagnose og behandling.

Tenk gjennom disse forholdene før du møter legen. Dette gjør det enklere for deg å svare på spørsmål, og du kan gi mer nøyaktige opplysninger.

Utredning av mageplager starter med et innledende besøk hos lege på poliklinikk. Her vil man gå gjennom sykehistorien på nytt med vekt på tidligere sykehistorie, symptomer og klinisk undersøkelse. Man vil også gjøre en gjennomgang av ernæringstilstand; vekt, høyde, BMI, og evt. vekttap.

Generelt vil følgende undersøkelser være aktuelle:

• Supplerende blodprøver der de ikke foreligger fra henvisende lege.
  • Gastroskopi med vevsprøver fra tolvfingertarmen og evt magesekken.
  • Koloskopi med vevsprøver fra tynntarm og tykktarm.
  • Supplerende billeddiagnostikk (Ultralyd, CT eller MR) der det er relevant

Hvilken oppfølging man får etter mage-tarm utredning og undersøkelse hos gastroenterolog, vil være avhengig av avdekket årsak. Ofte vil dette være et samarbeid mellom spesialistpoliklinikk og fastlege.

Medisinsk poliklinikk, Kirkenes
mandag - fredag 9 – 11 og 13 – 14
Kirkenes sykehus
Medisinsk poliklinikk
Dr. Palmstrøms vei 15
9900 Kirkenes
Kirkenes sykehus
Dr. Palmstrøms vei 15(Google maps)
9915 Kirkenes
Akuttmottaket er døgnåpent

Busstider Kirkenes sentrum

Busstider Kirkenes sykehus

Parkering

​Det er gratis parkering for pasienter og besøkende rett utenfor hovedinngangen til sykehuset.

Reisemuligheter til og fra Kirkenes sykehus

Apotek

​Det finnes to apotek i Kirkenes sentrum, og ett i Kirkenes Handelspark.

Kiosk / kafé / venterom

Det er kiosk i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt lunsjmat og vanlige kioskvarer, og det finnes kafébord og stoler der du kan sitte og spise, drikke en kopp kaffe eller lese aviser.

07:00 – 19:30   mandag – fredag

Oversiktskart

Pokémon Go ikke tillatt

Av hensyn til pasienter, ansatte og utrykningskjøretøyer er det ikke tillatt å spille Pokémon Go på sykehusområdet.

Resepsjon

​Det er resepsjon rett innenfor hovedinngangen.

Åpningstider i skranken

mandag, onsdag og fredag

tirsdag og torsdag

​Det finnes en røykebu til høyre ut fra hovedinngangen til sykehuset.

Elllers er det røyking forbudt på hele området, ute og inne.

Du kan koble deg på trådløst nettverk på alle Finnmarkssykehusets behandlingssteder.

Nettverksnavn: HN-GJEST

Du trenger ikke oppgi passord

Venterom

​Det er mange gode venterom på avdelingene. Spør personalet om det nærmeste