Mediastinoskopi, endoskopi av brystkasse | Tromsø

Ved utredning av uklare forandringer i lungene eller øvre del av brystet kan det være behov for utredning med mediastinoskopi. Dette er et inngrep hvor vi går med et kamera (endoskop) via halsgropen din og ned til øvre del av brystet for å ta de vevsprøver som trengs. Inngrepet inngår som et utredningssteg for å kunne stille en sikker diagnose, og gi deg best mulig behandlingen.

Pasienter i Finnmarkssykehuset får denne behandlingen utført ved Universitetssykehuset Nord-Norge, UNN Tromsø.

Om du står på medisiner, er det enkelte typer du må slutte med i forkant av operasjonen. Hvilke dette gjelder vil du få informasjon om i innkallingsbrevet.

Forberedende dag

Denne dagen skal du i samtale med sykepleier, lege, anestesilege og kirurg som vil gi deg informasjon om hva som nå skal skje. I tillegg vil det bli tatt blodprøver og EKG av deg, samt målt lengde og vekt.

Etter dette kan du reise hjem.

Kvelden før operasjonen

Fra midnatt må du være fastende fram til operasjonen, men du kan innta klar væske (vann, saft, te eller kaffe) inntil kl 04.00.

Operasjonsdagen

Når du kommer på sykehuset denne dagen vil du bli tatt hånd om helsepersonell, og du vil få tildelt en seng. Brystet vil bli rengjort og eventuelt barbert, og du vil bli bedt om å dusje. Etterpå får du ta på ren skjorte, legge deg i nyoppredd seng og du får en sovetablett. En sykepleier kjører deg så til operasjonsstuen hvor du blir tatt imot av kirurgen og anestesilege.

Før operasjonen vil det bli satt en kanyle på håndbaken din som det blir sprøytet sovemiddel i.

Under inngrepet fører kirurgen et kamera ned via halsgropen din og ned til øvre del av brystkassen. Her tas de vevsprøver som trengs for videre utredning.

Lymfekjertler blir også undersøkt.

Når du våkner etter operasjonen er du allerede overflyttet til intensivavdelingen. Det vil hele tiden være helsepersonell hos deg som tar kontroller og ser til at alt er som det skal. Etter en stund kjøres du tilbake til avdelingen.

Hjemreise

De fleste blir utskrevet dagen etter operasjonen.

Operasjonssåret

4 dager etter operasjonen kan du ta bort bandasjen som blir satt over operasjonssåret.