MR av ekstremiteter (arm/bein) | Kirkenes

Røntgen – radiologi, Kirkenes

MR er en forkortelse for magnetisk resonans. Under en MR-undersøkelse ligger den som blir undersøkt i et svært sterkt magnetfelt og det blir sendt radiofrekvente signaler gjennom kroppen. Disse signalene utnytter MR- maskinen til å lage digitale bilder. Det er ingen form for røntgenstråling ved en MR-undersøkelse.

MR blir brukt i undersøkelser der andre diagnostiske metoder, som røntgen og ultralyd, er utilstrekkelige eller som supplement til andre metoder. Ved mistanke om skjelettskade er vanligvis røntgen førstevalget, og mange ganger er det nok. Men ved visse typer brudd gir MR en mer presis beskrivelse.
MR har en viktig rolle i utredningen av skjelett og bløtdelsskader. Det kan dreie seg om utredning av svulster, skader, kroniske leddsmerter eller betennelse i skjelett og bløtdeler eller ved mistanke om infeksjon.

Henvisning og vurdering

Henvisning fra lege på sykehuset eller i primærhelsetjenesten.

Forberedelse hjemme

På grunn av det sterke magnetfeltet må sykehuset eller henvisende lege på forhånd vite om du har:

• Pacemaker/ICD, nevrostimulator
  • Vært operert i hjerne, øye, øre eller hjerte
  • Operert metall i kroppen (for eksempel klips på blodkar i hodet, proteser, splinter, stenter og graft)
  • Tatoveringer
  • Er gravid
  • Klokker, høreapparat, trygghetsalarm, bank- og kredittkort kan bli ødelagte av magnetfeltet, og må derfor ikke være med inn i undersøkelsesrommet. Metallgjenstander som briller, kulepenner, nøkler, hårnåler og smykker, armbånd og øreanheng og piercing tas bort før undersøkelsen starter.

Tannproteser kan gi forstyrrelser i bildene og må tas ut ved undersøkelse av hode-/halsområdet.

Dersom du tar medisiner, skal du ta dem på vanlig måte.

Om du ammer ber vi om at du kontakter røntgenavdelingen.

Visse typer kosmetikk (maskara) kan gi ubehag. Du bør ikke bruke sminke før undersøkelsen.

Dersom du har vondt for å ligge og/eller trenger hjelp til å slappe av, må du be fastlegen om smertestillende/avslappende medikament i forkant av undersøkelsen.

Har du klaustrofobi?

Selv med litt klaustrofobi klarer de aller fleste å gjennomføre undersøkelsen. Du kan ringe eller ta kontakt (se under for kontaktinformasjon) dersom du tror dette blir et problem for deg. Vi har ulike måter vi kan hjelpe deg på.

Forberedelsene varierer ut fra hva som skal undersøkes.
Informasjon om dette blir gitt i innkallingsbrevet du mottar i posten, eller ved avdelingen når timen blir avtalt.

Under undersøkelsen ligger du på et bord som blir ført inn i en rørformet maskin som er åpen i begge ender.
Hvordan du ligger er avhengig av hva som skal undersøkes. Det kan variere fra mage til rygg, der hodet eller benene ligg først. For eksempel ved MR av kneet ligger du med benene mot maskinen. Det aktuelle kneet ligger i en antenne som er formet som et kort rør som er delt i to på langs. Antenna omslutter kneet. For å ligge komfortabelt blir det plassert puter eller små sandposer for å støtte opp beina.
Det er viktig å ligger stille under undersøkelsen.
Under undersøkelsen hører du en bankelyd i maskinen. Du får utdelt ørepropper eller øreklokker, som demper denne bankelyden eller du kan høre på musikk/radio.

Føler du behov for å ha med pårørende, kan de sitte inne sammen med deg under undersøkelsen.

Når bildene blir tatt går personalet ut av rommet. De ser deg gjennom et vindu. Du får en alarm i hånden, for å kunne kontakte personalet. De kan snakke med deg via en mikrofon som høres i en høyttaler, og evt. komme inn i rommet hvor du ligger.

Det er viktig at du ligger helt stille, dette er for at kvaliteten på bildene skal bli bra.

Undersøkelsen kan ta omtrent 20 - 45 minutt.

Gjør det vondt?

Undersøkelsen gjør ikke vondt i seg selv, men det kan være vanskelig å ligge stille. Det er derfor viktig å finne en stilling som er behagelig.

Pasienter som har fått avslappende medikament bør ikke selv kjøre bil hjem etterpå.

Resultat av undersøkelsen

Bildene blir gransket av en røntgenlege som lager en skriftlig rapport av hva bildene viser.
Rapporten blir sendt legen som henviste deg.
Bildene og rapporten blir lagret i datasystemet vårt.

Vær oppmerksom

Du kan oppleve å bli varm i kroppen mens undersøkelsen pågår. Denne følelsen gir seg når undersøkelsen er over.

Røntgen – radiologi, Kirkenes
mandag - torsdag 9 – 11 og 12 – 13
fredag 9 – 11

Kirkenes sykehus
Radiologi
Dr. Palmstrøms vei 15
9900 Kirkenes

Kirkenes sykehus
Dr. Palmstrøms vei 15(Google maps)
9915 Kirkenes
Akuttmottaket er døgnåpent

Busstider Kirkenes sentrum

Busstider Kirkenes sykehus

Parkering

​Det er gratis parkering for pasienter og besøkende rett utenfor hovedinngangen til sykehuset.

Reisemuligheter til og fra Kirkenes sykehus

Apotek

​Det finnes to apotek i Kirkenes sentrum, og ett i Kirkenes Handelspark.

Kiosk / kafé / venterom

Det er kiosk i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt lunsjmat og vanlige kioskvarer, og det finnes kafébord og stoler der du kan sitte og spise, drikke en kopp kaffe eller lese aviser.

07:00 – 19:30   mandag – fredag

Oversiktskart

Resepsjon

​Det er resepsjon rett innenfor hovedinngangen.

Åpningstider i skranken

mandag, onsdag og fredag

tirsdag og torsdag

​Det finnes en røykebu til høyre ut fra hovedinngangen til sykehuset.

Elllers er det røyking forbudt på hele området, ute og inne.

Du kan koble deg på trådløst nettverk på alle Finnmarkssykehusets behandlingssteder.

Nettverksnavn: HN-GJEST

Du trenger ikke oppgi passord

Venterom

​Det er mange gode venterom på avdelingene. Spør personalet om det nærmeste