Velkommen til «føden» ved Hammerfest sykehus

Pasientguide
Mor og barn
 

​Velkommen til føde- og gynekologisk enhet

Vi er en kombinert føde-/barsel- og gynekologisk avdeling.

Her møter du barnepleiere, jordmødre, gynekologer, sykepleiere, barneleger, rengjøringspersonale og kjøkkenassistent.

I perioder er det også sykepleierstudenter og jordmorstudenter her.

Vi kan formidle kontakt med andre personellgrupper som sosionom, prest, fysioterapeut og psykolog.

Sovende baby

Gratulerer med den nyfødte!

Tiden på barsel skal du bruke til å lære barnet ditt å kjenne, og til å amme og kose med barnet.

Vi vil gi deg veiledning og støtte etter beste evne.    

Tilbud til deg

Hvor lenge

Du kan reise hjem når du vil. Vi anbefaler deg å bli til amming og barnestell går greit, barnet har økt vekt, og du føler deg i fin form. De fleste blir på avdelingen 3–4 dager etter vaginalfødsel og 4–5 dager etter keisersnitt.

Måltider

Frokost kl. 8
Middag kl. 12
Kveldsmat kl. 17 og utover kvelden

Trenger du mat utover dette, finnes det mat på avdelingen. Pårørende kan etter avtale med personalet få kjøpt frokost og kvelds. Middag kan kjøpes i kantinen.

Visitt-tid

Visitt-tiden er kl. 18–20. Pappa og søsken er selvfølgelig velkommen utenom, men da må dere være i dagligstuen. 14–16 er det hviletid. Da er det ikke tillatt med besøk.

Husk at dine medsøstre kan være trette. Vi ønsker derfor at du ikke har besøk inne på rommet utenom visitt-tiden.

Overnatting

Pasienthotell i 5. etasje:

Så fremt det er ledig, er det mulig å leie rom for 455,- pr døgn inklusiv måltid. Ett døgn i forbindelse med fødsel er gratis.

Telefon

Vi vil helst at dere har mobiltelefoner avslått eller på lydløs under fødsel, og at dere viser hensyn til andre på avdelingen. Ikke ha mobiltelefonen i barnekurven.

Hviletid

Det er hviletid i avdelingen kl 14–16. Da opp-fordrer vi mødrene til å sove eller hvile. I dette tidsrommet vil vi heller ikke ha besøkende eller andre aktiviteter.

Det hjelper om du spør og gir uttrykk for dine ønsker og behov. Du vet hvor mye hjelp du trenger.

Post partum-samtale og undersøkelse

Fødselen er en sterk opplevelse – på godt og vondt.

Mange trenger å bearbeide opplevelsen. Jordmoren din tilbyr deg derfor en samtale en av de første dagene etter fødselen.

Du må gjerne ha med deg din partner også. Dere vil få anledning til å gå igjennom fødselen; snakke om fødsler generelt, forventninger og skuffelser. Det er lærerikt både for deg og jordmora.

Samtidig vil jordmora undersøke livmor, renselse og eventuelt sting. Benytt gjerne anledningen til å drøfte ting du lurer på.

Rutineprøver

Vi måler blodprosent 2. dag etter fødselen for de som har blødd mer enn normalt.

Bilder til avisen

Finnmark Dagblad kommer og tar bilder av de som ønsker det. Informasjon om tidspunkter finnes på tavla i avdelingen.

Bekkenbunnen

Informasjon om bekkenbunnstrening gis av fysioterapeut to ganger i uka. Si ifra hvis du har spesielle plager, som for eksempel alvorlig bekkenløsning, så får du individuell veiledning.

Informasjon og veiledning

Spør oss når det er noe du lurer på!

Vi har også videofilmer om fødsel, amming og bekkenbunnstrening. Spør oss, så viser vi dem.

Mor og nyfødt barn

Om deg selv

Renselsen

Som barselkvinne vil du blø fra livmoren ca. 6 uker etter fødselen. Dette kalles renselse, og blødningen kommer fra et sår på livmorveggen der morkaken har sittet. Renselsen er til å begynne med en frisk blødning. Etter hvert blir den sparsom og brunlig. Det er også normalt å få en blødning 10-12 dager etter fødsel.

OBS: Kontakt lege eller jordmor om blødningen er svært kraftig, om det kommer blodklumper, temperaturstigning, vond lukt av renselsen eller magesmerter utenom amming.

Ligg på magen ca. 30 min. to ganger om dagen

Livmoren trekker seg sammen etter fødsel. Du kan kjenne den som en hard klump omkring navlen.

Etter ca. 10 dager kan du ikke kjenne den, og etter 40 dager er den tilbake i normal størrelse. For at livmoren skal trekke seg godt sammen og tømmes for blod, er det fint at du ligger på magen. Livmoren trekker seg også sammen når du ammer, og det kan være smertefullt de første dagene etter fødsel.

Unngå infeksjon

Første gang du står opp etter fødsel, skal en av personalet hjelpe deg. Vi anbefaler deg å skylle deg nedentil etter hvert toalett besøk. Skift bind ofte, og hold deg ren og tørr nedentil. Renselsen er god grobunn for bakterier.

Grundig håndvask hindrer overføring av bakterier til barnet. Gjør det derfor til en vane at du vasker hendene:

 • etter hvert toalettbesøk, eller skifting av bind
 • før amming
 • ved stell av barnet, og ved stell av øyne eller navle
 • når du henter deg mat

Røyking

Det er ikke tillatt å røyke på sykehuset.

Røyking kan ha en rekke negative virkninger for mor og barn:

 • Nedsatt melkeproduksjon
 • Abstinenser hos barnet, som gir utslag i uro og gråt
 • Hemming av barnets vekst
 • Allergiske reaksjoner
 • Økt hyppighet av luftveis infeksjoner hos barnet

La derfor aldri noen røyke i samme rom som barnet. Dersom du røyker selv, så forsøk å slutte eller i hvert fall å redusere røykingen. Røyk aldri rett før du skal amme.

Barseltårer 1.–4. dag

Det er vanlig at humøret og motet er litt svingende i barseltiden. Det er en naturlig reaksjon på grunn av økt produksjon av hormoner som gjør deg mer følsom, en reaksjon etter fødselen og lite søvn i barseltiden. Du vil sannsynligvis merke at du er spesielt følsom og nærtagende. Denne overfølsomheten gjør at du er ekstra oppmerksom på barnet og dets behov, slik at det får best mulig omsorg. Pass på at du hviler så ofte anledningen byr seg og gjerne begrenser besøk om du kan.

Da kan denne tiden kjennes lettere.

Trist nybakt mor

Om amming

Morsmelk er mat og medisin

Din morsmelk er perfekt sammensatt for ditt barn og er den eneste næringen barnet ditt behøver de første 4–6 måneder.

Selv de beste kunstige morsmelktillegg mangler en mengde av de verdifulle stoffene som brystmelka har. Morsmelk er viktig for blant annet utvikling av barnets hjerne, syn og tarm. Protein, sukker og fett finnes i perfekt blanding og forandrer seg med barnets behov.

Morsmelk beskytter barnet mot en lang rekke infeksjoner, fordi mor lager antistoffer som barnet får gjennom melken.

Selvregulerende

Du bør legge barnet til brystet så fort som mulig etter fødselen. Når barnet suger, stimuleres melkeproduksjon og livmora trekker seg sammen.

La barnet suge hver gang det virker søkende. 10–20 måltider i døgnet er ikke uvanlig i starten. Da vil melkeproduksjon komme fort i gang og du vil sannsynligvis unngå problemer med melkespreng. Noen barn er trøtte og sover mye det første døgnet.

De første dagene produseres det små mengder råmelk eller kolostrum. Denne er rik på fett og proteiner og inneholder antistoffer som beskytter mot infeksjoner. Når melkeproduksjon kommer i gang for alvor 2–4 dager etter fødselen, kan du få ømme og spente bryster, og det kan være vanskelig for barnet å få tak i brystet. Dette gir seg som regel etter en dag eller to.

Kvinne som ammer nyfødt barn

Viktig med god ammestilling

Skal ammingen bli så god som mulig, er det viktig at du har en god sittestilling.

Unngå såre brystvorter

Du skal være sikker på at barnet suger riktig av brystet, og ikke bare på tuppen av brystvorta. Hold barnet tett inntil deg: Barnet skal ha munnen full av bryst. Finn ei behagelig stilling, støtt eventuelt armen opp med puter så barnet ikke må «suge seg fast».

Be oss om hjelp til å finne en god ammestilling.

Når barnet har et godt tak på brystvorta, kan det suge til det selv slipper taket.

Mor og barn-vennlig avdeling

Vi oppfordrer deg til å ha barnet sammen med deg hele døgnet og amme når barnet er sultent. Du skal ikke være redd for å sove sammen med barnet – du

legger deg ikke oppå barnet! Nyfødte trives best og er roligst når de får være i nærheten av mor.

Om barnet er urolig og skriker og du føler deg sliten, skal du bare ringe på – vi kan passe barnet så du får hvile litt. Melkeproduksjon kommer fortere i gang når mor og barn er sammen mesteparten av døgnet.

Håndmelking

Håndmelking kan du lære på avdelingen før avreise.

Brystskjold og brystpumping

I noen veldig få tilfeller kan det være nødvendig å bruke brystskjold i en overgangsfase. Disse skal brukes kun ved spesielle behov og i samråd med personalet. Brystet blir ikke skikkelig tømt når du bruker skjold, og barnet kan få for lite melk. Du risikerer også i langt større grad å få brystbetennelse ved langvarig bruk av skjold.

Brystpumping brukes kun ved spesielle behov i samråd med personalet.

Tilbud og etterspørsel

Melkeproduksjon fungerer etter prinsippet tilbud og etterspørsel. Det vil si at jo oftere og jo mer barnet spiser, jo mer melk produserer du. Brystet produserer mest melk rett etter at det er tømt. Etter to timer er 75 % av melkemengden tilbake! Der er derfor ingen grunn til å spare på melka. Noter deg gjerne hvor ofte du legger barnet til brystet.

Drikk rikelig, gjerne vann.

Mageknip

Barnet kan få mageknip av enkelte matvarer, kaffe og te.

Her får du prøve deg fram. Nikotin kan også gi mageknip hos barnet. Men husk: Du skal ikke slutte å amme fordi du røyker. Du skal heller slutte å røyke fordi du ammer.

Når du kommer hjem

Etter et par uker har brystene vendt seg til melkeproduksjon. Da blir de mindre og ikke så spente. Dette betyr ikke at du har fått mindre melk.

Du kan ikke miste melka, men utdrivingsrefleksen kan av og til være sein. Spesielt hvis du er sint eller lei deg eller veldig sliten. Ikke gi opp!

Det kan hjelpe å massere litt i brystvortene før du legger barnet til. Barnet behøver vanligvis ikke annen mat en morsmelk de første seks måneder. Du bør i hvert fall amme i seks måneder, helst ett år. Du bør fortsette å amme også når barnet får fast føde. Hvor lenge du vil amme bestemmer du selv, ikke bry deg om hva «alle andre» sier og mener.

Om barnet

Bli kjent med barnet

For at du og barnet skal lære hverandre å kjenne, bør dere være sammen så mye som mulig. Du bør også stelle og bade barnet selv. Så fort du føler deg sprek nok og er trygg, vil vi gi deg nødvendig hjelp og opplæring.

Sovende baby

Veiing

Barnet veies fra 2. dag. Det er normalt at nyfødte går ned inntil 10 % av fødsel vekten. Vi ser helst at barnets vekt stabiliseres før hjemreise, altså at barnet har begynt å legge på seg igjen før dere drar.

Barnelegevisitt

Barnet blir undersøkt av barnelegen 3. dag etter fødselen, eller tidligere om du reiser hjem før 3. dag.

Legen lytter bl.a. på hjerte og lunger, undersøker øyne og reflekser og kjenner på hoftene.

Du må gjerne spørre hvis det er noe du lurer på.

Navlen

Navlestumpen faller av i løpet av 5-10 dager. Hvis navlestumpen holdes tørr blir den dårlig grobunn for bakterier, og den faller fortere av. Et godt råd er å vaske navlen grundig med vann til navlestumpen faller av. Deretter skal navlestedet holdes tørt til det er hud over. Du kan eventuelt vaske med klorhexidin (uten sprit) om såret væsker.

Jenter

Jenter vaskes nedentil forfra og bakover. (du bør ikke vaske mellom kjønnsleppene) bare skylles under rent vann.

«Minimens»
Ofte sees litt slim eller en liten blødning fra skjeden i løpet av de første 14 dagene. Dette skyldes hormoner fra deg og er ikke farlig.

Gutter

Forhuden
Forhuden hos gutter er festet med små tråder til penishode. Den skal derfor ikke trekkes tilbake før den går tilbake av seg selv.

Heksemelk

Både hos gutter og jenter kan en ha hovne brystkjertler som også kan væske litt. Det skyldes hormonpåvirkning fra deg og går tilbake av seg selv. Ikke klem på de hovne kjertlene

Hørselstest tas før hjemreise

Om barnestell

Hormonutslett

Noen barn får rødt utslett på kroppen som skyldes hormoner fra mor. Dette forsvinner av seg selv etter en tid.

Urater

I blant sees rødlig urin i bleien. Dette skyldes avfall fra nyrene som er helt ufarlig.

Øyne

Det er normalt med litt væsking fra øynene. Dette vaskes bort med øyebadevann.

Vi observerer øynene og ser etter om det oppstår infeksjon. Hvis det skjer, må øynene behandles med øyedråper.

Hud

Spedbarnshud er sårbar. Det er derfor viktig å holde den tørr og ren. Dette er spesielt viktig i hudfolder. Unngå såpe. Du behøver ikke vaske barnet når det har tisset. Om huden ser sår ut og rød ut, kan du bruke litt barnesalve.

Hår og negler

Hår og hodebunn bør vaskes grundig for å unngå skorpedannelse. Neglene må ikke klippes. Prøv å bite dem forsiktig hvis de er lange.

Føllingsprøve

Føllingstest er en blodprøve som tas av alle nyfødte tidligst 48 timer etter fødselen. Barnet sjekkes for 25 forskjellige sjeldne sykdommer.

Prøven blir oppbevart i en biobank i 5-6 år, og foreldrene må gi sitt samtykke før prøven kan tas. Det gis kun tilbakemelding til foreldrene på denne prøven hvis det er noen prøvesvar som må følges opp.

Gulsott

Alle barnets røde blodlegemer skal skiftes ut etter fødselen. Det er leveren som gjør denne jobben. I forbindelse med nedbrytningen skilles det ut et fargestoff som heter bilirubin.

Blir det mye av dette avleires det i barnets hud, og barnet ser gult ut. Vanligvis er dette mest synlig 3-4 dager etter fødselen. Blir det for mye av dette fargestoffet, kan det være skadelig.

Lysbehandlig

Noen ganger er det nødvendig å hjelpe nedbrytingen av bilirubinet ved å legge barnet under en spesiell lyslampe.

Våtservietter

Våtservietter kan være praktiske – men de kan også være allergifremkallende, så prøv å unngå å bruke dem.

 

Når du kommer hjem

Ute

Ta ikke barnet ut om det er kaldere enn ti minusgrader. Ellers må du selv vurdere vind og værforhold. Venn barnet gradvis til å være ute. Unngå trekk og sterk vind.

Helsesøster

Helsesøsteren får beskjed fra oss om at du har født. Hun vil ta kontakt med deg og komme på besøk i løpet av den første uken. Ta gjerne kontakt med helsesøster straks etter at du er kommet hjem for å informere om at du har født, og gjør en avtale om hjemmebesøk. Det vil forkorte den tiden det tar før helsesøster kan følge opp barnet.

Det seksuelle samliv

Det er ingenting i veien for at dere kan ta opp igjen det seksuelle samliv når du har lyst, men husk at du kan bli gravid selv om du ikke har fått igjen menstruasjonen!

Mensen

Hvis du ammer barnet kommer menstruasjonen vanligvis igjen etter 3-6 mnd. etter fødselen. Hvis du ikke ammer, går det kortere tid.

Knipeøvelser

Det er viktig å fortsette med øvelser du har lært på sykehuset etter at du kommer hjem. Særlig er knipeøvelsene viktige. Dette for å få igjen styrken i bekkenbunnen.

Ikke start opp med noe trening før det er gått 6–8 uker etter fødsel.

Etterkontroll

Du må selv ta kontakt med jordmor eller lege som har hatt omsorg for deg under svangerskapet for å bestille time til etterkontroll og prevensjonsveiledning. Det passer bra 6–10 uker etter fødselen.

Brystbetennelse

Enkelte kvinner blir plaget med brystbetennelse. Dette kan du bidra til å forebygge med noen enkle råd:

 • Pass på å amme skiftevis på begge brystene.
 • Masser bort eventuelle melkeknuter.
  (Massering av melkeknuter skal kun foretas etter at melken er begynt å renne som f eks når barnet er begynt å amme, ved håndmelking eller pumping.)
 • Unngå sprekkdannelse på brystvortene.
 • Ikke frys eller få kald trekk på brystene.
 • Ikke bruk BH med spiler.

Hvis du får problemer

Dersom du får problemer med ammingen eller lurer på noe, kontakt gjerne helsesøster eller jordmor.

Til slutt

Selv om du føler deg sprek, anbefaler vi deg å ha hjelp i huset når du kommer hjem, ta det rolig, hvile og gå små turer. Vi håper du er fornøyd med oppholdet her hos oss, og vi ønsker deg og familien lykke til.

Hjemreise for mor og barn

Hjemreise for mor og barn med billigste rutegående transport dekkes av Pasientreiser. Om du bruker privat bil, får du dekket beløpet som tilsvarer bussbillett.

Følge får bare dekket reisen hvis det er medisinske grunner til at du må ha ledsager. Dette må rekvireres av lege eller jordmor.

Ta vare på alle kvitteringer og send reiseregning til Pasientreiser. Reiseregningsskjema finner du på www.pasientreiser.no. Du kan også ringe Pasientreiser på tlf. 05515 for hjelp og informasjon.

 

Skriv ut brosjyren "Barselinfo"

Kontakt

Føden, Hammerfest

Fant du det du lette etter?