HELSENORGE
Pasientguide

Veneport

Til deg som har eller skal ha veneport (VAP)

illustrasjon av veneport 
VAP er forkortelse for Venous Access Port (engelsk). Dette er et lite kammer som legges under huden. Kammeret har tilgang til en blodåre gjennom en tynn slange (kateter).

 

Hvorfor får du veneport?

Du har årer som det er vanskelig å stikke i og/eller du skal ha mange intravenøse behandlinger. Veneporten kan brukes til å ta blodprøver, gi cellegift og andre medikamenter/væsker. En kan også gi blod og ernæring (Kabiven intravenøs). Veneporten tåler opptil 2000 stikk og kan ligge i kroppen i flere år.

Generelt

Du få veiledning fra helsepersonell hvordan du bør forberede deg til inngrepet.

Innleggelse av VAP foregår på operasjonsavdelingen i lokalbedøvelse og du får beroligende medisin i forkant. Foruten en sprengfølelse når legen setter lokalbedøvelse, gjør ikke inngrepet vondt.

Etter at du har fått lokalbedøvelse, legges det inn en plastslange i en blodåre på halsen. Deretter legges VAP-kammeret under huden - som oftest høyt oppe på brystet. Til slutt koples disse sammen og såret (cirka 3 cm langt) sys eller limes igjen (med spesielt lim til hud). Inngrepet gjennomføres ved hjelp av ultralyd og evt. røntgengjennomlysning.

Hele prosedyren, inkludert forberedelser, varer i cirka en time.

illustrasjon av veneport satt inn i kroppen 

Etter inngrepet

 • Du kan spise og drikke rett etter inngrepet.
 • Det kan hende du blir øm og litt hoven i området i noen dager. Vanlig smertestillende (Paracet eller tilsvarende) pleier normalt å være nok.
 • Såret skal holdes tørt i 10 dager. Det betyr at du ikke skal bade i denne perioden.
 • Du kan dusje dagen etter, men da må såret dekkes til med plastfolie under dusjingen.
 • Stripsene (tynn plastertape) som eventuelt ble lagt på såret, skal ligge på i 10 dager.
 • Inngrepet gjennomføres som regel uten komplikasjoner, men svært sjelden opplever man at det som en komplikasjon kan tilkomme punktering av lungen eller blødning under inngrepet (behandles der og da). Det kan i løpet av de første dagene etter prosedyren bli infeksjon i såret.

Diverse

 • Etter at såret er grodd er det ikke nødvendig med bandasje. Metalldelen i en VAP er laget av titan, og du kan derfor trygt utføre MR-undersøkelser med denne.
 • Du bør unngå direkte slag mot en VAP. Ellers er det ingen restriksjoner på fysisk aktivitet.
 • Selv om VAP-en er allsidig i bruk, vil du kunne oppleve at den ikke blir brukt til å sette kontrast ved CT-undersøkelser.
 • Du får med deg et identitetskort til VAP-en som du skal ha med deg i lommeboken. På dette kortet står det type og produksjonsnummer, samt av hvem og hvor den er lagt inn. Skulle du legges inn på et annet sykehus, kan du eventuelt vise dette kortet.
 • Ta for sikkerhets skyld identitetskort til VAP-en med deg hvis du skal ut å fly. Det kan hende at VAPen slår ut på enkelte metalldetektorer.

Når du er ferdig med alle planlagte intravenøse behandlingene er det vanlig at VAP-en fjernes. Snakk med din lege om dette.

For å unngå at en VAP går tett skal den skylles etter hvert bruk. Dersom den ikke er i bruk blir den skylt hver 4.-6. uke. Dette skal gjøres av kvalifisert helsepersonell.

 

foto av veneport utenpå huden 

 Ta kontakt med din lege eller sykepleier dersom

 • Det er tegn til rødhet og / eller hevelse rundt stedet kateteret er lagt.
 • Du får feber og frysninger i dagene etter inngrepet. Dette kan være tegn på infeksjon.

For mer informasjon anbefales at du spør helsepersonell som du er i kontakt med.

Utfyllende informasjon på nettsiden til Kreftlex

Skriv ut brosjyre

Fant du det du lette etter?