Slitasje i tommelens rotledd | Alta

Spesialistpoliklinikken i Alta

Leddflatene i håndens ledd dekkes av en brusk som fungerer som glideflate og støtdemper. Med alderen blir brusken svakere/slites hos mange mennesker. Dette kalles artrose. Tommelartrose er en sykdom der brusken i leddet hvor tommelen møter håndleddet blir tynnere. Det kan gi smerte ved bevegelse i tommelen og nedsatt kraft i tommel- og pekefingergrepet.

Årsaken er uklar, men med alderen blir leddbrusken svakere/slites hos mange mennesker. Artrose i basen av tommelen kan gi smerte og hevelse ved bevegelse, lokal ømhet og ofte en betydelig nedsatt kraft i tommel-pekefingergrepet. Til å begynne med gjør det mest vondt å gripe, for eksempel å vri om en nøkkel. Det kan gjøre vondt å løfte en melkekartong. Etter hvert kan du også få verk på nettene. Graden av dette varierer veldig. Noen mennesker med kraftig artrose har få eller ingen symptomer

Diagnosen stilles ut fra sykehistorie, legens kliniske undersøkelse og røntgenundersøkelse.

Behandlingen avgjøres av hvor store plager du har.

Ved lettere plager kan en støtteskinne til tommel, for eksempel av typen PUSH-ortose, eller en myk ortose i neoprene gi smertelindring og støtte. Det finnes hjelpemidler å få kjøpt som kan lette dagliglivet. Inflammasjonsdempende legemiddel eller en lokal kortisoninjeksjon i leddet kan lindre ubehaget. Effekten av en  kortisoninjeksjon varer ofte tre til seks måneder og kan gjentas et par ganger.

Det kan bli aktuelt med operasjon dersom ikke noe av dette har god effekt.

Før operasjon

Dersom du bruker blodfortynnende medisin (Marevan) må du ikke ta dette de tre siste dagene før operasjon. Dersom du må bruke Marevan på grunn av hjerteklaffoperasjon eller blodpropp til lunge eller hjerne, må du ta kontakt med din fastlege.

Under operasjonen

Ved den vanligste operasjonen fjernes det lille benet som tommelen ligger mot ved håndleddet der leddbrusken er ødelagt. Operasjonen gjøres i narkose og tar 45 minutter. Som oftes legges en gipslaske over tommel og håndledd etter operasjon. Denne skal være på i to uker. Fingrene og den ytterste delen av tommelen er frie og kan beveges utenfor gipsen.

For å motvirke hevelse etter operasjonen bør du:

• Holde hånden høyt, i hjertehøyde når du ikke bruker hånden og strekk armen oppover i den grad gipsen tillater dette. Ha hånden på pute om natten.
  • Bruke hånden så mye som gipsen tillater men du bør unngå tunge løft.

Smerte i operasjonsområdet kan forekomme noen dager. Ved behov kan du ta smertestillende (for eksempel Paracet og Ibux). Smerten som man tidligere kjente i hvile forsvinner vanligvis etter operasjonen, men smerter ved belastning kan vedvare. Bevegelsen i tommelen påvirkes vanligvis ikke av en operasjon, men operasjonen kan medføre en viss nedsatt kraft i tommel-pekefingergrepet.

Sykemeldingens lengde avhenger av hvor tungt arbeid du har. Vanligvis er du sykemeldt hele perioden du har gips/ortose og av og til lengre.

Kontroll

Etter to uker skal du vanligvis til kontroll hos ergoterapeut og lege på poliklinikken. Da skal gips og sting tas av og du får en ortose (støtteskinne) hos ergoterapeutene som du skal ha en uke til og ved tung belastning. Vanligvis er det ikke nødvendig med røntgen etter operasjonen. Du kan vaske hendene som vanlig med såpe.

De første månedene kan arret være rødt, hardt og blankt. Hold huden ren og tørr, ha på et plaster, og smør og masser gjerne arret med en fuktighetskrem.

Det er lang opptreningstid etter operasjonen, og det kan ta 3-6 måndeder å gjenvinne funksjon med stabilitet og kraft. Trening etter operasjonen skjer hos ergoterapeutene hvor du vil få tilpasset ortoser og få veiledning i forhold til opptrening av bevegelighet og styrke.

Vær oppmerksom

Du bør kontakte poliklinikken dersom gipsen forskyves, kjennes for trang, om du får feber, har langvarig verk eller hevelse som ikke går tilbake.

Telefaks 78 48 39 01 | Avdelingsleder 78 48 39 04
Dr. Kvammes vei 21
9510 Alta
Alta helsesenter
Dr. Kvammes vei 21(Google maps)
9510 Alta

Busstider Alta helsesenter

Bussholdeplassen er 50 meter fra hovedinngangen.

Bybussen går hver halvtime fra kl. 06:00 – hvert kvarter mellom 07:00 og 09:00:
140 Bybuss Alta

Flybussen går fem ganger daglig:
261 Flybuss Alta

Busstider Alta sentrum

​Det er parkeringsplass på begge sider av bygningen.

Parkering koster kr. 12 per time mellom 10:00 og 17:00, ellers gratis.

Reisemuligheter til og fra Alta helsesenter

Apotek

​Nærmeste apotek er 100 meter unna – rett over veien fra hovedinngangen.

Kiosk / butikk / kafé

​Alta sentrum  ligger 100 meter unna, med kjøpesentre og kaféer.

​​Det er et røykeområde i friluft utenfor hovedinngangen.

Ellers er det røyking forbudt på hele området, ute og inne.

Samisk tolk

Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk. For å sikre at tolken er tilgjengelig, bør vi forhåndsbestille tilgang til tolken, og det er derfor fint om du gir oss beskjed. Forhåndsavtale om tolking kan gjøres direkte med vår tolk på tlf. 915 98 117 (ukedager 07.30-15.00), eller ved å ringe dit du har timeavtale.

Dette gjelder også pasienter som har timeavtale på dagtid ved Spesialistpoliklinikken i Alta eller Spesialistlegekontoret i Karasjok. Tolking vil der foregå på videkonferanse (Skype).

Tolken ved Hammerfest sykehus er også tilgjengelig for tilstedetolking for pasienter som er innlagt på sykehuset.

​Vi har trådløst nettverk tilgjengelig for pasienter og besøkende på alle våre behandlingssteder. Ta kontakt med din avdeling for å få oppgitt påkoblingsinformasjon.

Venterom

​Spesialistpoliklinikken har flere gode venterom. Spør personalet om det nærmeste.