Slitasje i tommelens rotledd | Kirkenes

Avdeling for kirurgi, ortopedi, føde og gynekologi, Kirkenes

Leddflatene i håndens ledd dekkes av en brusk som fungerer som glideflate og støtdemper. Med alderen blir brusken svakere/slites hos mange mennesker. Dette kalles artrose. Tommelartrose er en sykdom der brusken i leddet hvor tommelen møter håndleddet blir tynnere. Det kan gi smerte ved bevegelse i tommelen og nedsatt kraft i tommel- og pekefingergrepet.

Årsaken er uklar, men med alderen blir leddbrusken svakere/slites hos mange mennesker. Artrose i basen av tommelen kan gi smerte og hevelse ved bevegelse, lokal ømhet og ofte en betydelig nedsatt kraft i tommel-pekefingergrepet. Til å begynne med gjør det mest vondt å gripe, for eksempel å vri om en nøkkel. Det kan gjøre vondt å løfte en melkekartong. Etter hvert kan du også få verk på nettene. Graden av dette varierer veldig. Noen mennesker med kraftig artrose har få eller ingen symptomer

Diagnosen stilles ut fra sykehistorie, legens kliniske undersøkelse og røntgenundersøkelse.

Behandlingen avgjøres av hvor store plager du har.

Ved lettere plager kan en støtteskinne til tommel, for eksempel av typen PUSH-ortose, eller en myk ortose i neoprene gi smertelindring og støtte. Det finnes hjelpemidler å få kjøpt som kan lette dagliglivet. Inflammasjonsdempende legemiddel eller en lokal kortisoninjeksjon i leddet kan lindre ubehaget. Effekten av en  kortisoninjeksjon varer ofte tre til seks måneder og kan gjentas et par ganger.

Det kan bli aktuelt med operasjon dersom ikke noe av dette har god effekt.

Før operasjon

Dersom du bruker blodfortynnende medisin (Marevan) må du ikke ta dette de tre siste dagene før operasjon. Dersom du må bruke Marevan på grunn av hjerteklaffoperasjon eller blodpropp til lunge eller hjerne, må du ta kontakt med din fastlege.

Under operasjonen

Ved den vanligste operasjonen fjernes det lille benet som tommelen ligger mot ved håndleddet der leddbrusken er ødelagt. Operasjonen gjøres i narkose og tar 45 minutter. Som oftes legges en gipslaske over tommel og håndledd etter operasjon. Denne skal være på i to uker. Fingrene og den ytterste delen av tommelen er frie og kan beveges utenfor gipsen.

For å motvirke hevelse etter operasjonen bør du:

• Holde hånden høyt, i hjertehøyde når du ikke bruker hånden og strekk armen oppover i den grad gipsen tillater dette. Ha hånden på pute om natten.
  • Bruke hånden så mye som gipsen tillater men du bør unngå tunge løft.

Smerte i operasjonsområdet kan forekomme noen dager. Ved behov kan du ta smertestillende (for eksempel Paracet og Ibux). Smerten som man tidligere kjente i hvile forsvinner vanligvis etter operasjonen, men smerter ved belastning kan vedvare. Bevegelsen i tommelen påvirkes vanligvis ikke av en operasjon, men operasjonen kan medføre en viss nedsatt kraft i tommel-pekefingergrepet.

Sykemeldingens lengde avhenger av hvor tungt arbeid du har. Vanligvis er du sykemeldt hele perioden du har gips/ortose og av og til lengre.

Kontroll

Etter to uker skal du vanligvis til kontroll hos ergoterapeut og lege på poliklinikken. Da skal gips og sting tas av og du får en ortose (støtteskinne) hos ergoterapeutene som du skal ha en uke til og ved tung belastning. Vanligvis er det ikke nødvendig med røntgen etter operasjonen. Du kan vaske hendene som vanlig med såpe.

De første månedene kan arret være rødt, hardt og blankt. Hold huden ren og tørr, ha på et plaster, og smør og masser gjerne arret med en fuktighetskrem.

Det er lang opptreningstid etter operasjonen, og det kan ta 3-6 måndeder å gjenvinne funksjon med stabilitet og kraft. Trening etter operasjonen skjer hos ergoterapeutene hvor du vil få tilpasset ortoser og få veiledning i forhold til opptrening av bevegelighet og styrke.

Vær oppmerksom

Du bør kontakte poliklinikken dersom gipsen forskyves, kjennes for trang, om du får feber, har langvarig verk eller hevelse som ikke går tilbake.

Avdeling for kirurgi, ortopedi, føde og gynekologi, Kirkenes

Kirkenes sykehus
Avd Kir/Ort, Føde/Gyn
Dr. Palmstrøms vei 15
9900 Kirkenes

Kirkenes sykehus
Dr. Palmstrøms vei 15(Google maps)
9915 Kirkenes
Akuttmottaket er døgnåpent

Busstider Kirkenes sentrum

Busstider Kirkenes sykehus

Parkering

​Det er gratis parkering for pasienter og besøkende rett utenfor hovedinngangen til sykehuset.

Reisemuligheter til og fra Kirkenes sykehus

Apotek

​Det finnes to apotek i Kirkenes sentrum, og ett i Kirkenes Handelspark.

Kiosk / kafé / venterom

Det er kiosk i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt lunsjmat og vanlige kioskvarer, og det finnes kafébord og stoler der du kan sitte og spise, drikke en kopp kaffe eller lese aviser.

07:00 – 19:30   mandag – fredag

Oversiktskart

Pokémon Go ikke tillatt

Av hensyn til pasienter, ansatte og utrykningskjøretøyer er det ikke tillatt å spille Pokémon Go på sykehusområdet.

Resepsjon

​Det er resepsjon rett innenfor hovedinngangen.

Åpningstider i skranken

mandag, onsdag og fredag

tirsdag og torsdag

​Det finnes en røykebu til høyre ut fra hovedinngangen til sykehuset.

Elllers er det røyking forbudt på hele området, ute og inne.

Du kan koble deg på trådløst nettverk på alle Finnmarkssykehusets behandlingssteder.

Nettverksnavn: HN-GJEST

Du trenger ikke oppgi passord

Venterom

​Det er mange gode venterom på avdelingene. Spør personalet om det nærmeste