Trang forhud og overflødig forhud | Alta

Behandlingsprogram, Spesialistpoliklinikken i Alta

Trang forhud er en relativt vanlig lidelse. Den kan være medfødt, eller av forskjellige årsaker oppstå i ung eller voksen alder. Det medfører sjelden problemer, krever vanligvis ikke behandling, og bedres ofte i løpet av puberteten. Trang forhud hos voksne blir behandlet dersom den gir plagsomme problemer eller symptomer.

Tilstanden innebærer at forhuden ikke kan trekkes tilbake over penishodet når penis er slapp, eller at forhuden strammer over penishodet i erigert tilstand. Dette kan medføre problemer med hygiene, smerter ved samleie, sprekkdannelse og betennelse i forhuden, og i sjeldne tilfeller vannlatingsbesvær.

Har du trang forhud kan du prøve å smøre forhuden din inn med en krem som inneholder kortison, og så forsøke å tøye forhuden ved å trekke den tilbake, morgen og kveld i 6-8 uker.

Henvisning og vurdering

Fastlegen din kan henvise deg til urologisk poliklinikk. Etter at henvisningen er vurdert av spesialist i urologi, blir du innkalt til samtale og undersøkelse. Dersom det blir bestemt at du skal opereres, blir som regel de nødvendige opplysningene innhentet, og du får innkalling til operasjon.

Utredning

Dersom du ellers er frisk trengs det vanligvis ingen spesielle prøver eller undersøkelser før henvisningen, bortsett fra en god beskrivelse av den aktuelle tilstanden.

Behandling

Behandlingen for trang forhud kan innebære spalting eller fjerning av deler eller hele forhuden. En slik operasjon gjøres vanligvis i i lokalbedøvelse hos voksne, eller i narkose hos barn. Selve operasjonen medfører vanligvis lite smerter.

Les mer om Operasjon av trang forhud hos voksne | Alta

Operasjon av trang forhud hos voksne | Alta

Faste

Du må faste seks timer før operasjonen. Da skal du ikke spise, røyke, bruke tyggegummi eller drops. Du kan drikke klare væsker, vann, saft, juice uten fruktkjøtt, kaffe og te inntil to timer før operasjonen. Ikke drikk melk.

Hygiene

Det er viktig med god hygiene før operasjonen for å forebygge infeksjon. Du bør derfor dusje før du kommer til operasjonen. Forhuden trekkes tilbake så godt det lar seg gjøre for god rengjøring.

Medisiner

Du kan ta medisinene dine som vanlig. Bruker du blodfortynnende medisin må du ta kontakt med behandlingsstedet eller din fastlege for veiledning.

Inngrepet blir utført i narkose ellerlokalbedøvelse. Du får eventuelt et avslappende medikament i tillegg. Operasjonen blir vanligvis gjort dagkirurgisk. Du kan da reise hjem kort tid etter inngrepet. Stingene forsvinner av seg selv etter en tid.

Etter at operasjonen er ferdig flyttes du til en oppvåkningsavdeling. Vanligvis kan du reise hjem kort tid etter at operasjonen er avsluttet. Du må regne med en del hevelse, og at operasjonsområdet blir rødt og ømt en tid etter operasjonen. Det kan også bli svie når du later vannet de første dagene. Etter operasjonen kan du bruke en salve som virker bedøvende, bakteriedrepende og antiallergisk, og i tillegg demper hevelsen.

Intimstell

God hygiene med dusj er viktig for å unngå betennelse. Dersom du har bandasje kan denne skiftes ved behov de første dagene, og etter hvert fjernes. Ved sårhet kan du smøre på litt salve. Dagen etter operasjonen må du trekke forhuden forsiktig frem og tilbake noen ganger. Dette må du gjøre daglig i en tid fremover.

Samleie

Du bør unngå samleie 3-4 uker etter operasjonen, til såret er godt grodd. Sårhet kan du eventuelt avhjelpe ved å bruke kondom.

Gå til Operasjon av trang forhud hos voksne | Alta

Oppfølging

Det er ingen spesiell oppfølging etter denne behandlingen.

fastlege eller annen helsetjeneste overtar som primærkontakt

Spesialistpoliklinikken i Alta
78 48 39 00
mandag - fredag 08:00 – 14:30
Telefaks 78 48 39 01 | Avdelingsleder 78 48 39 04
Spesialistpoliklinikken i Alta
Dr. Kvammes vei 21
9510 Alta
Alta helsesenter
Markveien 29 – 31(Kart)
9510 Alta
mandag - fredag 08:00 – 15:30
78 45 54 00

Busstider Alta helsesenter

Bussholdeplassen er 50 meter fra hovedinngangen.

Bybussen går hver halvtime fra kl. 06:00 – hvert kvarter mellom 07:00 og 09:00:
140 Bybuss Alta

Flybussen går fem ganger daglig:
261 Flybuss Alta

Busstider Alta sentrum

​Det er parkeringsplass på begge sider av bygningen.

Parkering koster kr. 12 per time mellom 10:00 og 17:00, ellers gratis.

Reisemuligheter til og fra Alta helsesenter

Apotek

​Nærmeste apotek er 100 meter unna – rett over veien fra hovedinngangen.

Kiosk / butikk / kafé

​Alta sentrum  ligger 100 meter unna, med kjøpesentre og kaféer.

​​Det er et røykeområde i friluft utenfor hovedinngangen.

Ellers er det røyking forbudt på hele området, ute og inne.

Samisk tolk

Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk. For å sikre at tolken er tilgjengelig, bør vi forhåndsbestille tilgang til tolken, og det er derfor fint om du gir oss beskjed. Forhåndsavtale om tolking kan gjøres direkte med vår tolk på tlf. 915 98 117 (ukedager 07.30-15.00), eller ved å ringe dit du har timeavtale.

Dette gjelder også pasienter som har timeavtale på dagtid ved Spesialistpoliklinikken i Alta eller Spesialistlegekontoret i Karasjok. Tolking vil der foregå på videkonferanse (Skype).

Tolken ved Hammerfest sykehus er også tilgjengelig for tilstedetolking for pasienter som er innlagt på sykehuset.

​Vi har trådløst nettverk tilgjengelig for pasienter og besøkende på alle våre behandlingssteder. Ta kontakt med din avdeling for å få oppgitt påkoblingsinformasjon.

Venterom

​Spesialistpoliklinikken har flere gode venterom. Spør personalet om det nærmeste.