Urinlekkasje hos kvinner - blæretrening | Kirkenes

Gynekologisk poliklinikk, Kirkenes

Blæretrening og andre tiltak for å bedre toalettvanene kan hjelpe mange.

Som regel vil urinblæren inneholde mellom 3 og 5 desiliter urin før vannlatingstrangen blir plagsom. Hvor mange toalettbesøk du har, avhenger naturligvis av hvor mye du drikker, men inntil 8 vannlatinger i døgnet er innenfor det normale. Det er ikke unormalt å måtte opp om natta både 1 og 2 ganger dersom du blir liggende våken en stund, eller hvis du har drukket mye om kvelden.

Husk: Kaffe, te og alkohol er vanndrivende.

Vanligvis drikker vi 1 -1,5 liter væske i døgnet. Dersom du våkner flere ganger om natta og har svært mange vannlatinger om dagen uten at du har drukket spesielt mye, kan det være tegn på at urinblæren er overaktiv og trenger ”trening”.

I enkelte tilfeller er årsaken til symptomene at blæren har blitt vant til at du går på toalettet straks du kjenner trang. På denne måten vil blæren oppfatte signaler til vannlating ved stadig mindre volum. Dette kan etter hvert bli plagsomt med hyppige toalettbesøk med bare små mengder urin. I slike tilfeller kan det være effektivt å trene opp blæra.

Også i de tilfeller der du har sterk vannlatingstrang med påfølgende urinlekkasje, kan det hjelpe med blæretrening. Det kan også være aktuelt med andre behandlingsformer, som for eksempel medikamenter eller elektrostimulering, men den ene metoden utelukker ikke de andre.

Ved stressinkontinens, d.v.s. urinlekkasje i sammenheng med anstrengelser, hoste, nysing, løft og latter, vil ikke blæretrening virke.

Treningsprogram

1. Start med å føre en liste over toalettbesøkene dine en eller to dager før du begynner treningen. Fortsett med dette etter at du har startet treningen, slik at du kan se om du forbedrer deg.

2. Dersom du har sterk trang, og det kjennes ut som du kommer til å tisse deg ut, må du konsentrere deg sterkt om å prøve å undertrykke denne trangen. Du kan gjerne sette deg ned, dersom det er nødvendig.

3. Når du kjenner normal trang og normalt ville gå på toalettet, skal du forsøke å holde igjen i omtrent 15 minutter. Hvis du er redd for uhell, kan du ta på et bind eller bleie.

4. Når du mestrer å holde deg i 15 minutter, skal du øke til 30, og senere til 45 minutter. Senere øker du med 15 eller 30 minutter for hver gang.

Målet er at du greier å holde deg i 3 - 5 timer, og at du unngår og måtte stå opp om natten. Det er viktig at du ikke drikker for mye om kvelden, særlig kaffe, te og alkohol. Ved iherdig trening vil du merke fremgang allerede etter 1 - 2 uker. Du bør fortsette treningen så lenge du merker bedring.

Gynekologisk poliklinikk, Kirkenes
mandag - fredag 9 – 11 og 13 – 15
Kirkenes sykehus
Gynekologisk poliklinikk
Dr. Palmstrøms vei 15
9900 Kirkenes
Kirkenes sykehus
Dr. Palmstrøms vei 15(Google maps)
9915 Kirkenes
Akuttmottaket er døgnåpent

Busstider Kirkenes sentrum

Busstider Kirkenes sykehus

Parkering

​Det er gratis parkering for pasienter og besøkende rett utenfor hovedinngangen til sykehuset.

Reisemuligheter til og fra Kirkenes sykehus

Apotek

​Det finnes to apotek i Kirkenes sentrum, og ett i Kirkenes Handelspark.

Kiosk / kafé / venterom

Det er kiosk i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt lunsjmat og vanlige kioskvarer, og det finnes kafébord og stoler der du kan sitte og spise, drikke en kopp kaffe eller lese aviser.

07:00 – 19:30   mandag – fredag

Oversiktskart

Pokémon Go ikke tillatt

Av hensyn til pasienter, ansatte og utrykningskjøretøyer er det ikke tillatt å spille Pokémon Go på sykehusområdet.

Resepsjon

​Det er resepsjon rett innenfor hovedinngangen.

Åpningstider i skranken

mandag, onsdag og fredag

tirsdag og torsdag

​Det finnes en røykebu til høyre ut fra hovedinngangen til sykehuset.

Elllers er det røyking forbudt på hele området, ute og inne.

Du kan koble deg på trådløst nettverk på alle Finnmarkssykehusets behandlingssteder.

Nettverksnavn: HN-GJEST

Du trenger ikke oppgi passord

Venterom

​Det er mange gode venterom på avdelingene. Spør personalet om det nærmeste