HELSENORGE
Hammerfest: Øvelse Winterfell 2017

– Winter is coming!

Det er forskjell på folk: Mens de fleste i Finnmarkssykehuset gjør alt de kan for at pasientbehandling og undersøkelser skal flyte godt uten uhell og avvik, går Marie Røeggen og Hanne Iversen rundt og planlegger for hvordan alt kan gå til helvete.

Marie Røeggen og Hanne Iversen smiler
– Sjekk beredskapsplanene for din avdeling, oppfordrer Marie Røeggen og Hanne Iversen
Les artikkelen på samisk / Loga ​artihkkala sámegillii

Mange av oss liker best de dagene da alt flyter som det skal: Flyene er i rute, hurtigbåten legger til kai, ambulansene kommer seg over fjellet og pasientene kommer seg til sykehuset som de skal, får den behandlingen de trenger og kommer seg trygt hjem igjen etter at de er utskrevet.

– Men vi vet selvfølgelig godt at det ikke alltid er sånn. Fly blir kansellert, sjøen går høy og hvit så ingen båter får lagt til, fjellovergangene blir stengt og alt blir bare kaos. Og noen ganger skjer det store ulykker og katastrofer, så alt står på hodet. Vi må være forberedt på dette også. Det er det som kalles beredskap.

Ondskapsfulle flir

Du har kanskje lagt merke til at Marie Røeggen og Hanne Iversen spaserer omkring med lett ondskapsfulle flir for tiden. De planlegger nå for vinterens kommende katastrofe, der de på kreativt vis skal få sykehuset til å øve på at det verst tenkelige skjer. Men akkurat hva det blir, vil de naturlig nok ikke ut med.

– Vi skal både øve på og teste beredskapen, forteller Røeggen. – Og da er det viktig at en del ting blir så realistiske som mulig, blant annet at vi ikke på forhånd vet hva som vil møte oss.

– Det ligger i beredskapens natur at vi må være trent og forberedt på det uforutsette, fortsetter Iversen. – Vi er ganske så gode på å takle det uventede, men vi kan aldri bli gode nok. Og vi har sett eksempler på at det verst tenkelige kan skje hvor som helst, også hos oss. Da må vi være forberedt. Og derfor planlegger vi en stor beredskapsøvelse en eller annen gang denne vinteren.

– Vi anbefaler alle ansatte på Hammerfest sykehus å sjekke beredskapsplanene for sin avdeling.

– I beredskapsplanene finner du blant annet CBRNE-prosedyrer* og håndbok i NBC-medisin**. Disse kan det være lurt å se litt ekstra på, sier Iversen hemmelighetsfullt.

– Nasjonal veileder for masseskadetriage er også et nyttig dokument, legger Røeggen til.

Denne vinteren blir ikke som andre vintre:

Winterfell is coming!

Har du spørsmål om øvelse Winterfell?

Marie Z Røeggen
Beredskapskoordinator Hammerfest sykehus
Marie.Constanse.Zachariassen.Roeggen@finnmarkssykehuset.no

Hanne Iversen
Overlege
Hanne.Rikstad.Iversen@finnmarkssykehuset.no

Hovedmål for øvelse Winterfell

  • Beredskapsplan
  • UMS-varsling
  • Samtidighet
  • Katastrofemottak, etablering
  • Masseskadetriagering prehospitalt

Pressebilde

Klikk på bildet for høyoppløselig versjon

Røeggen og Iversen smiler
Foto: Finnmarkssykehuset

 

*kjemisk, biologisk, radiologisk, nukleær, eksplosiver
** Nukleær, biologisk, kjemisk