3 gode grunner til at helsepersonell vaksinerer seg mot influensa

Vi er i gang med vaksinering av ansatte i Finnmarkssykehuset. I år er det ekstra viktig at helsepersonell tar influensavaksine.

Sykepleier sitter på en stol mens hun får en sprøyte med influensavaksine i skulderen.
 Foto: Susann Sætrevik, Finnmarkssykehuset
Denne uka startet vaksinasjonen av ansatte i Finnmarkssykehuset. Administrerende direktør Siri Tau Ursin er blant dem som skal la seg vaksinere.

Portrett av Siri Tau Ursin.

Siri Tau Ursin

- Covid-19-pandemien setter oss i en spesiell situasjon. En influensaepidemi under koronasituasjonen vil kunne ha potensielt store konsekvenser for beredskapen, og vi har alle et ansvar. Jeg håper derfor flest mulig i Finnmarkssykehuset lar seg vaksinere i løpet av de neste ukene, sier hun.

Derfor bør vi vaksinere oss

Influensasymptomer og covid-19-symptomer kan lett forveksles. Foreløpig kan vi ikke vaksinere mot covid-19, men vi kan vaksinere mot influensa.

Her er tre gode grunner til at helsepersonell bør ta influensavaksine:

1.       Beskytt deg selv: Helsepersonell omgås flere og sykere personer enn resten av befolkningen, og har derfor større risiko for å få influensa enn andre.

2.       Beskytt dine pasienter: Helsepersonell omgås pasienter som på grunn av alder, kroniske og akutte sykdommer er sårbare for alvorlig, eventuelt fatalt forløp av influensa. Smitte fra helsearbeidere til pasienter bør minimeres.

3.       Hold skuta på rett kjøl: Stort sykefravær i influensasesongen kan ramme beredskapen i våre sykehus. I år, med covid-19-pandemien som bakteppe, er vi ekstra sårbare med tanke på sykefravær. Både sykdom og karantene for nærkontakter til covid-19-syke er en utfordring for beredskapen.

- Vi trenger alle kvinner og menn på dekk. Vi kan minske influensafraværet ved vaksinering, sier rådgivende smittevernoverlege Anne Mette Asfeldt.

- I år blir et korps av Finnmarkssykehusets egne vaksinatører satt inn i kampen mot influensa. Dette gjør oss også bedre rustet til å være klar når vi får en vaksine mot covid-19, fastslår hun.

I gang i Kirkenes

Influensavaksineringen foregår som en øvelse i massevaksinering, hvor man trener på tre perioder:

1. periode med begrenset vaksinetilgang og forventet stor etterspørsel. Nøkkelpersonell prioriteres for vaksine.

2. periode med fortsatt begrenset vaksinetilgang, men hvor nøkkelpersonell er vaksinert.

3.  periode med god vaksinetilgang og åpent tilbud om vaksine til samtlige ansatte.

Mens personell med arbeidssted ved eller i tilknytning til behandlingsstedene får sin vaksine der, vil øvrige ansatte, for eksempel ved ambulansestasjoner eller dialyseenheter, få influensavaksine hos respektiv kommunehelsetjeneste.

I Kirkenes startet vaksineringen tirsdag morgen. Hammerfest sykehus, Klinikk Alta, Sámi klinihkka og enheten i Tana er like bak i løypa.