HELSENORGE

Ber blodgivere melde seg

Mange avmeldinger fører til lave blodlagre. Bioingeniører i Finnmarkssykehuset oppfordrer givere som er tappeklare, til å ta kontakt med blodbanken. 

Bioingeniører ved blodbanken i Hammerfest.

Kristin Victoria Kristiansen​, Gunn Birgit Fyhn-Pedersen og Kaisa Maria Lusminki Jensen
​ved blodbanken i Hammerfest håper flere blodgivere vil melde seg. Foto: Eirik Palm, Finnmarkssykehuset

Blod redder liv, men nå er lagrene ved blodbanken i Hammerfest lave. Det er flere faktorer som sammen gjør at blodbankene mangler blod; både smittesituasjonen, vaksinering og mange syke, kombinert med et høyt forbruk av blod.

Ber tappeklare om å ta kontakt

- Det begynner å bli ganske knapt med blod, og vi er nødt til å få inn nye givere som kan hjelpe oss, sier Gunn Birgit Fyhn-Pedersen, overbioingeniør ved blodbanken på Hammerfest sykehus.

Hun oppfordrer alle blodgivere til å ta kontakt. 

Blodbanken ønsker særlig blod av type O+ og A+, men tar alle blodtyper. Er man tappeklar, så ønsker blodbanken at blodgivere melder seg.

Mange avmeldinger

Ved Kirkenes sykehus er situasjonen litt bedre, men også her har det vært mange avbestillinger på grunn av koronasituasjonen, opplyser overbioingeniør Gro Rauhala ved blodbanken på Kirkenes sykehus.

- Det går noenlunde bra å få tak i blodgivere, men vi har mange avmeldinger. Blodgiverne er klar over at de ikke kan ha symptomer når de kommer til oss, og vi får en del avbud på grunn av sykdom hjemme. Vi vet jo ikke om giveren også blir syk, og det er da bedre å vente til alle hjemme er friske, sier hun.

Har kjøpt blod

For å ha nok blod på lager, har blodbanken på Hammerfest sykehus kjøpt blod fra andre blodbanker i Norge. Flere av disse er i samme situasjon.​

- Det er en krevende situasjon, og det er på landsbasis. Vi har forsøkt å kjøpe blod fra andre blodbanker. Jeg ringte til åtte forskjellige blodbanker før jeg fikk napp. De har problemer ved de andre blodbankene også, sier Gunn Birgit Fyhn-Pedersen.

Også ved blodbanken i Kirkenes har de måttet kjøpe en del blod.

​Kontakt blodbanken

Er du blodgiver og klar for å gi blod? Det er særlig blodbanken i Hammerfest som har behov for blod. Du kan kontakte blodbanken på disse numrene:  91 32 60 23 eller 78 96 74 33Lenker:

Blodgivning ved Hammerfest sykehus

Blodgivning ved Kirkenes sykehus​