HELSENORGE
Verdens blodgiverdag 14. juni:

Ny app skal gjøre det enklere for blodgivere

Her er en av de viktige blodgiverne våre. Johanna Britsch er den første blodgiveren som har gjort alt via den nye blodgiver-appen. Målet er å gjøre blodtappingen så smidig som mulig for blodgiverne.

Bilde av blodtapping. Blodgiver ligger i stolen, mens bioingeniør følger med.
Johanna Britsch er den første giveren som har gjort alt via den nye appen. Her er hun sammen med Gunn Birgit Fyhn-Pedersen i blodbanken. Foto: Finnmarkssykehuset,
Blodbanken i Hammerfest er pilot i et utviklingsprosjekt for en egen app for blodgivere. Appen har all nødvendig informasjon lett tilgjengelig for blodgiveren, som selv kan sjekke om hen kan gi blod, booke tidspunkt eller gjøre endringer hvis det har oppstått noe som gjør at den bookede timen ikke passer. Alt ved hjelp av noen få trykk på smartskjermen.

Enklere 

- Vi er forbi de innledende testrundene og utbedringene av appen, og er nå inne i en fase der vi bruker appen til sitt tiltenkte formål. Det gjør vi sammen med et lite knippe av blodgiverne våre, i reell rutine, forteller overbioingeniør Gunn Birgit Fyhn-Pedersen ved blodbanken i Hammerfest.
 
Beta-testingen er en del av prosessen med å få løsningen kvalitetssikret, og for å få løsningen godkjent av personvernombudet i Helse Nord og Finnmark, før den blir tilgjengelig og tatt i alminnelig bruk.
 
- Kort sagt vil denne appen skal kunne gjøre det enklere for blodgiver å booke time, ha oversikt over sine tappinger, motta varsler og innhente annen relevant informasjon som gjelder blodgivning, sier Gunn Birgit.
 

Første fulltest

- På fredag hadde vi den den første giveren hos oss, som hadde gjort alt via appen. Vi er litt kry for det, framholder hun.
 
Det var Johanna Britsch som var første giver som gjorde at via appen. Inntil videre foregår testingen i Hammerfest, men på sikt vil det være en nasjonal løsning.
 
- Jeg håper at denne appen og måten å booke time på vil gi giveren et bedre «eierforhold» til timen sin, og at oppmøtefrekvensen vil øke. Det igjen vil da gi positiv ringvirkning til blodbanken, sier Gunn Birgit Fyhn-Pedersen.
 

Litt om appen:

  • Man vil ikke kunne booke seg time dersom man ikke er tappeklar.
  • Nye givere som melder seg via giblod.no skal kunne booke seg inn på intervju i appen.
  • Man skal kunne ta en selvtest i appen om man kan komme til oppsatt time for å eventuelt slippe å komme bomtur. Dette vil særlig være nyttig for givere i distriktene i Norge.
  • Man vil kunne motta varsler i appen slik som f.eks at blodbanken trenger spesielle blodtyper, blodbanken er stengt eller har utvidet åpningstid osv.
  • Kontaktopplysninger om den blodbanken man er knyttet til er lett tilgjengelig.
  • Fordel å kunne endre time og booke seg inn på time i blodbanken utenom blodbankens åpningstider.
  • Man vil også få et varsel når man er tappeklar. Denne løsningen er ikke i bruk nå, men den kommer.
 

​Vil du bli blodgiver? Meld deg her.