Nye Hammerfest sykehus sett fra lufta.

Nye Hammerfest sykehus

Hammerfest sykehus er lokalsykehus for befolkningen i Vest-Finnmark og tilbyr akuttmedisin, kirurgi, ortopedi, indremedisin, gynekologi/føde, øre-nese-hals, øye, barnemedisin og barnehabilitering. Sykehuset har 95 senger og 14 hotellsenger og er i dag et velfungerende sykehus som er godt vedlikeholdt, men mange av de tekniske anleggene er gamle og bør skiftes ut i løpet av en femårsperiode. Etter flere års planlegging har Helse Nord RHF vedtatt at Finnmarkssykehuset HF skal bygge nytt sykehus i Vest-Finnmark, nye Hammerfest sykehus.

Større sykehus

Det nye bygget blir større enn dagens sykehus, får større fleksibilitet og lavere energiforbruk. Sykehusbygget blir fire etasjer høyt og 33.162,6 kvadratmeter stort. Kommunen og universitetet skal ha til sammen 7.000 m2 av disse. Til sammenlikning er dagens sykehus 23.000 kvadratmeter.

Nye Hammerfest sykehus har en ramme på totalt 2,6 milliarder kroner, arealene til kommunen og UiT inkludert. Det nye sykehuset er planlagt med 89 senger, 35 poliklinikk- og spesialrom og 7 rom for røntgen og radiologi.

Nye Hammerfest sykehus blir et grønt sykehus, bygget etter passivhusstandard. Dette gir lavere kostnader knyttet til oppvarming. I tillegg er det mye å hente ved at logistikken blir bedre enn i det gamle:

• Blant annet samles poliklinikken i samme etasje, både psykisk helse og rus og somatikk.
  • Det etableres ensengsrom i sengeposten. Sengepostene og hotellsengene er i samme etasje, noe som åpner opp for fleksibel bruk av sengene.
  • Videre er åtte rom dimensjonert til dobbeltrom, noe som vil gi en ekstrakapasitet i tilfelle det oppstår uventede situasjoner der det er nødvendig med ekstra sengekapasitet i sykehuset.
  • Nye Hammerfest sykehus er planlagt uten bruk av korridorer for pasientene.
  • Det nye sykehuset vil være planlagt mer hensiktsmessig med hensyn til logistikk og pasientbehandling.
  • Behandlingsarealene vil være mer tilgjengelige, og lokalene vil være lyse og også tilrettelagt for pårørende.

Kommunens senger

Kommunens senger vil være i samme etasje som sengetunene på sykehuset, og det vil være sambruk av fellesarealer som vestibyle, kantine, møtefasiliteter og auditorium.

• Kommunal legevakt vil etableres i 1 etasje.
  • Videre ligger det i planen at Hammerfest kommune bygger parkeringshus, som kommunen selv skal drifte.
  • Finnmarkssykehuset kjøper i tillegg mat (sous vide) fra kommunens storkjøkken, som varmes opp og serveres fra sykehusets avdelingskjøkken. Med middag, planlegges det med fire måltider om dagen.
  • UiT etablerer helsefagutdanningen i sykehuset, hvor helsefagutdanningen ha sin administrasjon.
  • Det vil være over 300 sykepleierstudenter og 24 femte- og sjetteårs legestudenter i bygget.

Tre-partssamarbeidet

Samarbeidsmodellen med Hammerfest kommune og UiT – Norges arktiske universitet (UiT) er med på å gjøre nye Hammerfest sykehus unik i landssammenheng. De tre samarbeidspartnerne Finnmarkssykehuset, UiT og Hammerfest kommune har integrerte arealer i sykehuset som vil sambrukes mellom sykehuset, kommunen og universitet.

I tilegg vil SANO (sykehusapoteket Nord) ha lokaler i sykehuset med apotekutsalg.

Fremdriften videre

Grunnsteinen legges ned 8. juni med helseministeren tilstede.

Vi er nå inne i detaljprosjekteringen for byggefasen. Sykehuset planlegges klart for innflytting i 2025. Før innflytting vil det være en lengre utprøvingsperiode for å sikre at alle funksjoner og alt utstyr fungerer, og at de ansatte blir kjent i det nye bygget og gjøre seg erfaring med de organisasjonsmessige endringene i NHS .

Se også egen tidslinje nedenfor om prosessen til NHS.

Tidslinje Nye Hammerfest sykehus

1. 2015: Styret vedtar igangsettelse av idèfasen til NHS

2. 2016: Idéfasen gjennomføres og avsluttes

Les rapporten her
  3. 2017: Koseptfasen starter

Nye Hammerfest sykehus befinner seg nå ved prosjektinnramming og oppstart for konseptfasen.

4. 2017: Tomtevalg

Styret ved Finnmarkssykehuset vedtar bygging av nye Hammerfest sykehus på ny tomt ved Rossmolla på Fuglenes. På bildet ser du administrerende direktør Eva Håheim Pedersen og helseminister Bent Høie på nye tomta på Rossmolla.

bilde av Eva Håheim Pedersen og Bent Høie
  5. 2018: Konseptfasen avsluttes

Se egen rapport her
  6. 2018: Forprosjektfasen

Konseptfasen er tilbakelagt og styret vedtar at prosjektet er klar for neste fase.

7. 2018: Oppstrart av forprosjektet

I august 2018 er representanter fra Finnmarkssykehust, Hammerfest kommune, Sykehusbygg HF og Universitetet i Tromsø (UiT) samlet for oppstart av NHS.

8. Etasjeplan

I forprosjektrapporten legges endelig etasjeplan frem. NHS bygges med fire etasjer og i tilegg en underetasje.

illustrasjon etasjeplan NHS
    Se egen faktasak
  9. 2019: Forprosjekfasen avsluttes

Se forprosjektrapport
  10. 26.september 2019: Styret vedtar bygging av nye Hammerfest sykehus

Prosjektet er grunding gjennomarbeidet og et enstemming styre gjør et endelig vedtak om bygging av nytt sykehus på Rossmolla.

11. 30.desember 2019: Styret i Helse Nord godkjenner byggestart

Styret i Helse Nord RHF gjør endelig vedtak om å godkjenne prosjektet og byggestart.

Se egen styresak fra Helse Nord
  12. 2020: Consto AS blir totalentreprenør

Selskapet Consto AS blir totalentreprenør for det nye sykehuset for Vest-Finnmark. Styret har gitt direktøren fullmakt til å sluttføre avtalen og inngå kontrakt.

13. 8. juni 2020: Nedleggelse av grunnsten

Grunnsteinen for nye Hammerfest sykehus legges ned på tomta ved Rossmolla.

Aktuelle og tidligere styresaker

Nyhetssaker om NHS

Kontaktinformasjon/mediehenvendelser

Medievakt 982 62 381