Samisk helsepark

Finnmarkssykehuset  ønsker å styrke helsetilbudet til den samiske befolkningen.
I følge ILO-konvensjonen om urfolks rettigheter, har urfolk rett til å være med å planlegge og administrere sine egne helsetjenester.

Helse Nord RHF har gjennom Nasjonal helse- og sykehusplan fått i oppdrag å ivareta ansvaret for spesialisthelsetjenester for den samiske befolkningen og har gitt Finnmarkssykehuset i oppdrag å utrede en samling av kompetanse og utvikling av et somatisk spesialisthelsetjenestetilbud til den samiske befolkningen i Nord-Norge. Vi ønsker å opprette Samisk helsepark, der vi samler spesialisthelsetjenestetilbud innenfor somatikk, psykisk helsevern og rusbehandling til den samiske befolkningen på ett sted. I mai 2016 ble det besluttet å iverksette idè- og konseptfasen Samisk helsepark.

Spesialistlegesenteret i Karasjok har i dag en hudspesialist, en indremedisiner, høresentral og laboratorietjenester. I tillegg har vi et tilbud innenfor ambulante tjenester; skjellettrøntgen, øre-nese-hals-spesialist, revmatolog, gynekolog og barnelege. Tilbudet er primært til samiske pasienter og pasienter fra de fem kommunene i samisk språkområde (Kautokeino, Porsanger, Karasjok, Tana og Nesseby).

SANKS – Samisk nasjonalt kompetansesenter, psykisk helsevern og rus – i Karasjok har kompetansesenterfunksjoner innen psykisk helsevern og rusbehandling for hele den samiske befolkningen i Norge og psykiatriske funksjoner for alle i Midt-Finnmark. Kompetansetjenesten er en integrert del av spesialisthelsetjenesten i Finnmarkssykehuset.

I idè- og konseptfasen skal innholdet i nytt bygg for somatiske spesialisthelsetjenester presiseres og avgrenses hva gjelder behov for utvikling av tjenestetilbud, økonomi og gjennomføring. Arbeidet i idè- og konseptfasen skal ende opp i valg av endelig konsept for bygget før vi går over i byggefasen.

Tidsplan

• Idè- og konseptfase ferdig januar 2017
  • Forprosjektfase ferdig august 2017
  • Byggefase ferdig 2018/2019

Aktuelle styresaker

Sak 101/2015 - Planlegging og bygging av Samisk helsepark
24. nov 2015
3. feb 2016
Sak 11 - Vedlegg - Styringsdokument Samisk helsepark Sak 44/2016 - Styringsdokument og mandat for idé- og konseptfase for bygg for somatiske spesialisthelsetjenester i Samisk helsepark
19. mai 2016
11. apri 2017

Sak 34 - Vedlegg - Skissetegninger.pdf

• 24.05.2017
    Samisk helsepark vegg i vegg med Finnmarksklinikken

Kort tid etter at idéfasen og konseptrapporten for Samisk helsepark ble vedtatt 26. april, ble det gjennomført workshop i Karasjok for å sikre seg de gode innspillene fra de ansatte og tillitsvalgte.