Aktiv overvåkning av prostatakreft

Hvis du har en lav risikoprostatakreft, det vil si en snill kreft, kan det beste alternativet være aktiv overvåking med jevnlige blod- og vevsprøver. Dette gjøres for å sikre at du får behandling hvis sykdommen utvikler seg.

Álggahus

Ved aktiv overvåkning behandler vi ikke kreften med det samme, men følger en eventuell utvikling nøye med blodprøver (PSA- målinger) hver 3. måned, MR-undersøkelser og nye vevsprøver. Kontroll skjer hos fastlege og urolog. Med denne tilnærmingen slipper du ubehagelige bivirkninger av behandling i form av ereksjonssvikt og inkontinens, og kan fortsette å leve som normalt.

Mange pasienter i denne kategorien vil aldri ha behov for noen behandling og kan opprettholde normal livskvalitet. I de tilfellene hvor kreften skulle utvikle seg, vil vi oppdage dette med kontrollopplegget slik at vi kan iverksette behandling når det trengs.

fástadoavttir dahje earát dearvvašvuođabálvalusas čujuhit guorahallamii

Ovdal

Det er ingen forberedelser i forbindelse med denne behandlingen.

Vuollel

Under aktiv overvåking overvåkes din sykdom nøye for tegn til utvikling av sykdommen. En PSA-blodprøve og digital rektal undersøkelse (DRE), undersøkelse av prostata gjennom endetarmsåpningen, gjennomføres med jevne mellomrom.

Det blir også tatt MR-undersøkelse av prostata i starten av din aktive overvåkning. Det vil også bli tatt nye vevsprøver (biopsier) av prostata, etter 1 år, 4 år og 7 år. Dette blir gjort på urologisk poliklinikk.

Det kan være grunnlag for behandling i form av kirurgi eller strålebehandling hvis tester eller undersøkelser indikerer at kreften utvikles. Hvis du er utilfreds med å være på aktiv overvåkning, får du når som helst drøfte dette med urolog og eventuelt tilbys radikal behandling.

Nasjonale retningslinjer (Helsedirektoratet)

Maŋŋil

Aktiv overvåkning avsluttes når sykdomen viser tegn til å bli mer aggressiv, eller på pasientens ønske.

Váldde oktavuođa

Gávdnet go dan maid ohcet?