Aktiv overvåkning av prostatakreft

Hvis du har en lav risikoprostatakreft, det vil si en snill kreft, kan det beste alternativet være aktiv overvåking med jevnlige blod- og vevsprøver. Dette gjøres for å sikre at du får behandling hvis sykdommen utvikler seg.

Álggahus

Ved aktiv overvåkning behandler vi ikke kreften med det samme, men følger en eventuell utvikling nøye med blodprøver (PSA- målinger) hver 3. måned, MR-undersøkelser og nye vevsprøver. Kontroll skjer hos fastlege og urolog. Med denne tilnærmingen slipper du ubehagelige bivirkninger av behandling i form av ereksjonssvikt og inkontinens, og kan fortsette å leve som normalt.

Mange pasienter i denne kategorien vil aldri ha behov for noen behandling og kan opprettholde normal livskvalitet. I de tilfellene hvor kreften skulle utvikle seg, vil vi oppdage dette med kontrollopplegget slik at vi kan iverksette behandling når det trengs.

Ovdal

Det er ingen forberedelser i forbindelse med denne behandlingen.

Vuollel

Under aktiv overvåking overvåkes din sykdom nøye for tegn til utvikling av sykdommen. En PSA-blodprøve og digital rektal undersøkelse (DRE), undersøkelse av prostata gjennom endetarmsåpningen, gjennomføres med jevne mellomrom.

Det blir også tatt MR-undersøkelse av prostata i starten av din aktive overvåkning. Det vil også bli tatt nye vevsprøver (biopsier) av prostata, etter 1 år, 4 år og 7 år. Dette blir gjort på urologisk poliklinikk.

Det kan være grunnlag for behandling i form av kirurgi eller strålebehandling hvis tester eller undersøkelser indikerer at kreften utvikles. Hvis du er utilfreds med å være på aktiv overvåkning, får du når som helst drøfte dette med urolog og eventuelt tilbys radikal behandling.

Nasjonale retningslinjer (Helsedirektoratet)

Maŋŋil

Aktiv overvåkning avsluttes når sykdomen viser tegn til å bli mer aggressiv, eller på pasientens ønske.

Váldde oktavuođa

Gávdnet go dan maid ohcet?