Sekundær katarakt / Øye-poliklinikk Kirkenes

Etterstær etter grå stær | Kirkenes

Teaksta sámegillii boahtá fargga.

Etter grå stær operasjon oppstår det hos noen en uklarhet i gjenværende linsekapsel, som fører til nedsatt syn. Behandlingen består i å lage hull i kapselen, slik at lys kan passere gjennom netthinnen.

Vuordináiggit

Henvisning og vurdering

Henvisning kan komme fra private øyeleger, optiker eller fastlege. Henvisning vurderes etter nasjonale retningslinjer.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Henvisning må inneholde

• synstest
  • øyebunnsrefleks

Anamnese:

• Hvor lenge har synsnedsettelsen vart?
  • Når ble pasienten kataraktoperert?

Før

Før behandlingen starter, vil det bli foretatt en synstest og måling av trykk på øyet. Etterpå får du øyedråper som utvider pupillen og bedøvende øyedråper på det aktuelle øyet.  I forbindelse med øyedråpene kan du oppleve en forbigående svie.

Under

Du vil sitte foran en laser under selve behandlingen. Laseren brukes til å lage hull i din gjenværende linsekapsel, slik at lys kan passere gjennom netthinnen i øyet. Laserbehandlingen medfører minimalt med ubehag.

Etter

Det er ingen medisinske restriksjoner i etterkant av behandlingen. Noen opplever forbigående uklart syn pga øyedråpene. Det er heller ikke uvanlig med "flyvende fluer" (mouches volantes) i synsfeltet den første tiden etter behandlingen. Dette er små flekker / tråder / prikker som sklir foran synsfeltet.

Du bør ikke kjøre selv hjem fra behandlingen. Avtal med behandlende lege når kjøring eventuelt kan gjenopptas.

Det er normalt ikke behov for kontroll etter behandlingen.

Vær oppmerksom

Dersom du har en viss type aldersrelatert makula degenerasjon (AMD), kan denne forverres av laserbehandlingen.

Gávdnet go dan maid ohcet?