Etterstær etter grå stær | Kirkenes

Sekundær katarakt
Čalbmepoliklinihkka, Girkonjárga

Teaksta sámegillii boahtá fargga.

Etter grå stær operasjon oppstår det hos noen en uklarhet i gjenværende linsekapsel, som fører til nedsatt syn. Behandlingen består i å lage hull i kapselen, slik at lys kan passere gjennom netthinnen.

Henvisning og vurdering

Henvisning kan komme fra private øyeleger, optiker eller fastlege. Henvisning vurderes etter nasjonale retningslinjer.

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Henvisning må inneholde

• synstest
  • øyebunnsrefleks

Anamnese:

• Hvor lenge har synsnedsettelsen vart?
  • Når ble pasienten kataraktoperert?

Før behandlingen starter, vil det bli foretatt en synstest og måling av trykk på øyet. Etterpå får du øyedråper som utvider pupillen og bedøvende øyedråper på det aktuelle øyet.  I forbindelse med øyedråpene kan du oppleve en forbigående svie.

Du vil sitte foran en laser under selve behandlingen. Laseren brukes til å lage hull i din gjenværende linsekapsel, slik at lys kan passere gjennom netthinnen i øyet. Laserbehandlingen medfører minimalt med ubehag.

Det er ingen medisinske restriksjoner i etterkant av behandlingen. Noen opplever forbigående uklart syn pga øyedråpene. Det er heller ikke uvanlig med "flyvende fluer" (mouches volantes) i synsfeltet den første tiden etter behandlingen. Dette er små flekker / tråder / prikker som sklir foran synsfeltet.

Du bør ikke kjøre selv hjem fra behandlingen. Avtal med behandlende lege når kjøring eventuelt kan gjenopptas.

Det er normalt ikke behov for kontroll etter behandlingen.

Vær oppmerksom

Dersom du har en viss type aldersrelatert makula degenerasjon (AMD), kan denne forverres av laserbehandlingen.

Čalbmepoliklinihkka, Girkonjárga
mandag - fredag 9 - 11 ja 13 - 15
Kirkenes sykehus
Øye-poliklinikk
Dr. Palmstrøms vei 15
9900 Kirkenes
Girkonjárgga buohcciviessu
Dr. Palmstrøms vei 15(Google maps)
9915 Girkonjárga / Kirkenes
Fáhkkabuhcciid vuostáiváldin lea rabas birra jándora

Biilaguođáhat

​Pasieanttaide ja gussiide lea nuvttá guođđit biilla guođáhahkii njuolga olggobealde buohcciviesu váldouvssa.

Busseáiggit Girkonjárga gávpotguovddáš

Busseáiggit Girkonjárgga buohcciviessu

Mátkkoštanvejolašvuođat ovdan ruoktut Girkonjárgga buohccivissui

Pasieantamátkkošteamit

Váldonjuolggadus leat ahte du mátki ovdan ruoktut dikšui gokčojuvvo hálbbimus ruvttosáhtuin.

Eanet Finnmárkku Pasieantamátkkoštemiid birra

Apotehka

​Leat guokte apotehka Girkonjárgga gávpotguovddážis, ja okta gávpeguovddážis Kirkenes Handelspark:s.

Ii lohpi speallat Pokémon Go

Vuhtiiváldin dihte pasieanttaid, bargiid ja gearggusvuođavuojániid ii leat lohpi speallat Pokémon Go buohcciviesu guovllus.

Jođaskeahtes fierpmádat

Sáhtát logget sisa jođaskeahtes fierpmádahkii buot Finnmárkku buohcciviesu dikšobáikkiin.

Fierpmádaga namma: HN-GJEST

It dárbbaš čállit beassansáni

Kioska / kaféa / vuordinlatnja

Lea kioska buohcciviesu váldofeaskáris. Doppe fidnet oastit juoga borranláhkai ja dábálaš kioskagálvvuid, ja doppe lea kaféabeavdi ja stuolut gosa sáhtát čohkkedit boradit, jugistit káfe dahje lohkat aviissaid.

Rahpanáiggit

07:00 – 19:30  vuossárggas bearjadahkii

Lobiheapme borgguhit

Gurut guvlui buohcciviesu váldouvssas lea borgguhanvisttáš.

Guovllus muđui lea lobiheapme borgguhit, sihke siste ja olgun.

Oppalaš kárta

Resepšuvdna

Resepšuvdna lea áiddo siskkobealde váldouvssa.

Resepšuvnna rahpanáiggit

vuossárgga, gaskavahku ja bearjadaga

maŋŋebárgga ja duorastaga

Venterom

Leat máŋga buori vuordinlanja ossodagain. Jeara bargiin gos lagamuš vuordinlatnja lea.