Fjerning av falsk mandel - Adenotomi | Kirkenes

Beallje-njunne-čottadávddaid poliklinihkka, Hámmarfeasta

Teaksta sámegillii boahtá fargga.

Falske mandler/adenoide vegetasjoner er forstørret lymfevev øverst i svelget ved den bakre åpningen til nesen. Slikt vev - som folk flest kaller “polypper“ - kan hos småbarn medføre nesetetthet, munnpusting, dårlig søvn og slitenhet på dagtid. I tillegg kan store falske mandler bidra til at det danner seg væske i mellomøret og hørselen til barnet kan bli dårligere. Ved uttalte plager er behandlingen operasjon.

Henvisning og vurdering

Fastlege henviser barnet først til poliklinisk øre-nese-hals-undersøkelse for vurdering av falske mandler/adenoide vegetasjoner.

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Alle henvisninger bør inneholde:

• Aktuell sykehistorie
  • Relevante tidligere og nåværende sykdommer
  • Kliniske funn
  • Resultater av relevante tilleggsundersøkelser
  • Oppdatert medikamentoversikt

(Ved bruk av malen «den gode henvisning» som er integrert i de fleste elektroniske pasientjournalsystemene er overnevnte punkter dekket)

Husk

• Ved henvisning av barn eller av pasienter uten samtykkekompetanse - kontaktinformasjon til foresatte
  • Eventuelt tolkebehov

For mer informasjon og veiledning om henvisninger til spesialisthelsetjenesten:  Nasjonal veileder for henvisninger til spesialisthelsetjenesten, Helsedirektoratet.

Barnet møter fastende til operasjon. Alle smykker må være fjernet.

Operasjonen utføres i full narkose og tar ca. 30 minutter.

Barnet legges på rygg på operasjonsbordet. Munnen blir holdt åpen ved hjelp av et instrument kalt gag. Den falske mandelen skrapes bort med ringkniv. Blødning stanses med tupfere, det vil si små kuler av gasbind eller bipolar pinsett (strømpinsett).

Barnet vil vanligvis ikke oppleve store smerter etter operasjonen, og kan reise hjem en til tre timer etter operasjon. Ved behov for smertelindring anbefales Paracet. Barnet kan spise helt som vanlig, og vi anbefaler rikelig med drikke første dagen. Vanligvis avtales det ikke fast kontroll hos øre-nese-hals-lege.

Vær oppmerksom

Barnet kan begynne i barnehage eller skole dagen etter inngrepet, men bør holde seg i ro 2-3 dager etter operasjonen. Ved komplikasjoner etter inngrepet, ta kontakt med sykehuset eller fastlege.

Beallje-njunne-čottadávddaid poliklinihkka, Hámmarfeasta
mandag - fredag 08:30 – 10:30 ja 12:00 – 14:00
Øre-nese-hals-poliklinikk
Sykehusveien 35
9601 Hammerfest
Girkonjárgga buohcciviessu
Dr. Palmstrøms vei 15(Google maps)
9915 Girkonjárga / Kirkenes
Fáhkkabuhcciid vuostáiváldin lea rabas birra jándora

Biilaguođáhat

​Pasieanttaide ja gussiide lea nuvttá guođđit biilla guođáhahkii njuolga olggobealde buohcciviesu váldouvssa.

Busseáiggit Girkonjárga gávpotguovddáš

Busseáiggit Girkonjárgga buohcciviessu

Mátkkoštanvejolašvuođat ovdan ruoktut Girkonjárgga buohccivissui

Pasieantamátkkošteamit

Váldonjuolggadus leat ahte du mátki ovdan ruoktut dikšui gokčojuvvo hálbbimus ruvttosáhtuin.

Eanet Finnmárkku Pasieantamátkkoštemiid birra

Apotehka

​Leat guokte apotehka Girkonjárgga gávpotguovddážis, ja okta gávpeguovddážis Kirkenes Handelspark:s.

Ii lohpi speallat Pokémon Go

Vuhtiiváldin dihte pasieanttaid, bargiid ja gearggusvuođavuojániid ii leat lohpi speallat Pokémon Go buohcciviesu guovllus.

Jođaskeahtes fierpmádat

Sáhtát logget sisa jođaskeahtes fierpmádahkii buot Finnmárkku buohcciviesu dikšobáikkiin.

Fierpmádaga namma: HN-GJEST

It dárbbaš čállit beassansáni

Kioska / kaféa / vuordinlatnja

Lea kioska buohcciviesu váldofeaskáris. Doppe fidnet oastit juoga borranláhkai ja dábálaš kioskagálvvuid, ja doppe lea kaféabeavdi ja stuolut gosa sáhtát čohkkedit boradit, jugistit káfe dahje lohkat aviissaid.

Rahpanáiggit

07:00 – 19:30  vuossárggas bearjadahkii

Lobiheapme borgguhit

Gurut guvlui buohcciviesu váldouvssas lea borgguhanvisttáš.

Guovllus muđui lea lobiheapme borgguhit, sihke siste ja olgun.

Oppalaš kárta

Resepšuvdna

Resepšuvdna lea áiddo siskkobealde váldouvssa.

Resepšuvnna rahpanáiggit

vuossárgga, gaskavahku ja bearjadaga

maŋŋebárgga ja duorastaga

Venterom

Leat máŋga buori vuordinlanja ossodagain. Jeara bargiin gos lagamuš vuordinlatnja lea.