HELSENORGE

Fjerning av testikkel (orchiektomi) ved testikkelkreft

Teaksta sámegillii boahtá fargga.

Pasienter som kommer inn med nyoppdaget svulst i testikkelen må gjennom en operasjon som kalles orchiektomi. Operasjonen gjøres via et snitt i lysken. Vanlig bedøvelse er narkose, eventuelt spinalbedøvelse. Hvis testikkelen må fjernes, kan du i de fleste tilfeller få tilbud om testikkelprotese.

Før

Før operasjonen

Før operasjonen skal du ha samtale med sykepleier, anestesilege og kirurg som informerer deg om selve operasjonen. Her får du også tilbud om sædbanking, det vil si nedfrysing av sæd, og eventuelt tilbud om testikkelprotese.

Vi tar blodprøver og urinprøve.

Hvis det er mistanke om testikkelkreft vil det bli tatt en CT, vanligvis før operasjonen.

Operasjonsdagen

• Faste fra kl. 01.00 natt til operasjonsdagen. Dette innebærer at du ikke skal spise fast føde, røyke, tygge tyggegummi eller bruke snus. Du kan drikke små mengder klare væsker som vann, saft og te inntil to timer før operasjonen starter.
  • På sykehuset blir du bedt om å dusje og fjerne hår fra operasjonsfelt.
  • Du vil få tilbud om beroligende og smertestillende medisiner før du blir kjørt i seng til operasjonsavdelingen

Faste

Før operasjonen må du faste. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, tygge tyggegummi/drops, snuse eller røyke. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste og røyking, kan du risikere at vi må utsette operasjonen.

Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon. Unngå røyk, snus, tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (maks. 150 ml).

Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.

Under

Operasjonen blir gjort via et snitt i lysken. Vanlig bedøvelse er narkose, eventuelt spinalbedøvelse.

Funnene som blir gjort under operasjonen, avgjør om det er nødvendig å fjerne testikkelen. Hvis vi må fjerne testikkelen, kan du i de fleste tilfeller få tilbud om testikkelprotese.

Etter

Etter operasjonen ligger du på overvåkningsavdelingen til bedøvelsen har gått ut.

Så lenge du ikke er plaget av kvalme, får du mat på ettermiddagen. Du bør være i mest mulig i ro operasjonsdagen.

Ved hjemreise

• Som regel får du reise hjem dagen etter operasjonen.
  • Det er vanligvis ikke nødvendig med sårskift hjemme, bortsett fra ved dusjing.
  • Hvis det er sydd med utvendige sting, fjernes disse hos fastlegen ca. ti dager etter operasjonen.
  • Unngå tunge løft og harde fysiske anstrengelser den første måneden etter operasjonen.
  • Videre behandling / kontrollavtaler bestemmes i hvert enkelt tilfelle. Om det blir påvist testikkelkreft blir du fulgt opp videre av kreftavdeling.
  • Eventuell sykmelding og resepter får du ved utreise.

Vær oppmerksom

Får du smerter, feber eller at det siver væske fra såret, må du kontakte fastlegen.

Gávdnet go dan maid ohcet?