Fjerning av testikkel (orchiektomi) ved testikkelkreft | Tromsø

Teaksta sámegillii boahtá fargga.

Pasienter som kommer inn med nyoppdaget svulst i testikkelen må gjennom en operasjon som kalles orchiektomi. Funnene som blir gjort under operasjonen, avgjør om det er nødvendig å fjerne testikkelen. Operasjonen gjøres via et snitt i lysken. Vanlig bedøvelse er narkose, eventuelt spinalbedøvelse. Hvis testikkelen må fjernes, kan du i de fleste tilfeller få tilbud om testikkelprotese.

Pasienter i finnmarkssykehuset får denne behandlingen utført ved Universitetssykehuset Nord-Norge, UNN Tromsø.

Før

Før operasjonen

Før operasjonen skal du ha samtale med sykepleier, anestesilege og kirurg, som vil gi deg informasjon om selve operasjonen. Her vil du også få tilbud om sædbanking, det vil si nedfrysing av sæd, og eventuelt tilbud om testikkelprotese.

Det blir tatt blodprøver og urinprøve.

Operasjonsdagen

• Faste fra kl. 01 natt til operasjonsdagen. Dette innebærer at du ikke skal spise fast føde, røyke, tygge tyggegummi eller bruke snus. Du kan drikke små mengder klare væsker som vann, saft og te inntil 2 timer før operasjonen starter.
  • På sykehuset blir du bedt om å dusje og fjerne hår fra operasjonsfelt.
  • Du vil få tilbud om beroligende og smertestillende medisiner før du blir kjørt i seng til operasjonsavdelingen

Under

Funnene som blir gjort under operasjonen, avgjør om det er nødvendig å fjerne testikkelen. Hvis testikkelen må fjernes, kan du i de fleste tilfeller få tilbud om testikkelprotese.

Etter

Etter operasjonen ligger du på overvåkningsavdelingen til bedøvelsen har gått ut.

Så fremt du ikke er plaget av kvalme, vil du få mat på ettermiddagen. Du bør være i mest mulig i ro operasjonsdagen.

Ved hjemreise

• Som regel får du reise hjem dagen etter operasjonen.
  • Det er vanligvis ikke nødvendig med sårskift hjemme, bortsett fra ved dusjing.
  • Hvis det er sydd med utvendige sting, fjernes disse hos fastlegen ca. ti dager etter operasjonen.
  • Unngå tunge løft og harde fysiske anstrengelser den første måneden etter operasjonen.
  • Videre behandling / kontrollavtaler bestemmes i hvert enkelt tilfelle.
  • Ev. sykmelding og resepter får du ved utreise.

Vær oppmerksom

Får du smerter, feber eller at det siver fra såret, må du kontakte fastlegen.

Gávdnet go dan maid ohcet?