Grå stær (katarakt) - operasjon | Kirkenes

Čalbmepoliklinihkka, Girkonjárga

Ved grå stær (katarakt) har øyets linse blitt uklar og fører til svekket syn. Den eneste form for behandling er operasjon. Under operasjonen blir linsen fjernet og erstattet med en ny klar linse av kunststoff.

Loga eanet Grå stær (katarakt)
Diehtojuohkkin helsenorge.no

Grå stær (katarakt)

Grå stær (katarakt) påvirker øynene dine og gjør synet ditt tåkete. Den eneste form for behandling er operasjon. Denne informasjonen handler om hva du kan forvente av kirurgi, og hjelper deg med å avgjøre om operasjon er det rette for deg.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Ved katarakt blir linsen i øyet ditt uklar og gjør at synet ditt blir tåkete. Det kan sammenlignes med når en kameralinse blir ripet opp, da vil merkene vises på bildene. Katarakt påvirker oftest begge øynene, selv om det er mulig at bare ett øye rammes.

Mange tror at grå stær oppstår på overflaten av øyet, men katarakt rammer faktisk linsen som sitter inne i øyet, rett bak den fargede delen av øyet. Grå stær er vanlig, spesielt hos eldre. En tredjedel av alle over 65 år har katarakt.

Behandling av grå stær - operasjon

Kirurgi er den eneste måten å bli kvitt katarakt på. Under operasjonen fjerner kirurgen den tåkete linsen i øyet ditt og erstatter den med en kunstig linse. Det er en enkel operasjon, og den tar vanligvis bare 10–20 minutter. Mest sannsynlig vil du kunne dra hjem samme dag.

Etterstær etter operasjon

En del pasienter kan i månedene etter inngrepet få såkalt etterstær. Det betyr at det dannes et belegg bak den kunstige linsen, som helt smertefritt kan fjernes med kortvarig laserbehandling.

loga eanet Grå stær - Katarakt (helsenorge.no)

Álggahus

​Teaksta sámegillii boahtá fargga. Geahča áinnas siiddu mii lea dárugillii dan botta.
(Vállje «Norsk» válljemiid vuolde bajimusas siiddus.)

fástadoavttir dahje earát dearvvašvuođabálvalusas čujuhit guorahallamii

1. Ovdal

2. Vuollel

3. Maŋŋil

Váldde oktavuođa

Čalbmepoliklinihkka, Girkonjárga
Telefovdna
vuossárga - bearjadat 9 - 11 ja 13 - 15
Boastačujuhus
Kirkenes sykehus
Øye-poliklinikk
Dr. Palmstrøms vei 15
9900 Kirkenes
Girkonjárgga buohcciviessu
Galledanadreassa
Dr. Palmstrøms vei 15(Google maps)
9915 Girkonjárga / Kirkenes
Galledanáiggit
Fáhkkabuhcciid vuostáiváldin lea rabas birra jándora
Telefovdna

Biilaguođáhat

​Pasieanttaide ja gussiide lea nuvttá guođđit biilla guođáhahkii njuolga olggobealde buohcciviesu váldouvssa.

Busseáiggit Girkonjárga gávpotguovddáš

Busseáiggit Girkonjárgga buohcciviessu

Mátkkoštanvejolašvuođat ovdan ruoktut Girkonjárgga buohccivissui

Pasieantamátkkošteamit

Váldonjuolggadus leat ahte du mátki ovdan ruoktut dikšui gokčojuvvo hálbbimus ruvttosáhtuin.

Eanet Finnmárkku Pasieantamátkkoštemiid birra

Geavatlaš dieđut

Apotehka

​Leat guokte apotehka Girkonjárgga gávpotguovddážis, ja okta gávpeguovddážis Kirkenes Handelspark:s.

Ii lohpi speallat Pokémon Go

Vuhtiiváldin dihte pasieanttaid, bargiid ja gearggusvuođavuojániid ii leat lohpi speallat Pokémon Go buohcciviesu guovllus.

Jođaskeahtes fierpmádat

Sáhtát logget sisa jođaskeahtes fierpmádahkii buot Finnmárkku buohcciviesu dikšobáikkiin.

Fierpmádaga namma: HN-GJEST

It dárbbaš čállit beassansáni

Kioska / kaféa / vuordinlatnja

Lea kioska buohcciviesu váldofeaskáris. Doppe fidnet oastit juoga borranláhkai ja dábálaš kioskagálvvuid, ja doppe lea kaféabeavdi ja stuolut gosa sáhtát čohkkedit boradit, jugistit káfe dahje lohkat aviissaid.

Rahpanáiggit

07:00 – 19:30  vuossárggas bearjadahkii

Lobiheapme borgguhit

Gurut guvlui buohcciviesu váldouvssas lea borgguhanvisttáš.

Guovllus muđui lea lobiheapme borgguhit, sihke siste ja olgun.

Oppalaš kárta

Resepšuvdna

Resepšuvdna lea áiddo siskkobealde váldouvssa.

Resepšuvnna rahpanáiggit

vuossárgga, gaskavahku ja bearjadaga

maŋŋebárgga ja duorastaga

Venterom

Leat máŋga buori vuordinlanja ossodagain. Jeara bargiin gos lagamuš vuordinlatnja lea.