Hull på trommehinnen - operasjon | Kirkenes

Beallje-njunne-čottadávddaid poliklinihkka, Hámmarfeasta

Teaksta sámegillii boahtá fargga.

Hull i trommehinnen kan oppstå etter infeksjon i øret, skader eller etter behandling med ventilasjonsrør (dren). Hull som ikke vil gro kan lukkes ved en operasjon.

Hull i trommehinnen kan medføre lettere grad av hørselstap og det kan renne fra øret ved forkjølelse. Hullet gjør øret med sårbart for infeksjoner, for eksempel i forbindelse med bading. I sjeldne tilfeller kan hud utenfor trommehinnen vokse inn i mellomøret gjennom hullet og gi infeksjoner og mulig skade på øreben.

Tetting av hullet kalles myringoplastikk. Det gjøres for å få tett trommehinne som tåler vann og bading bedre, og eventuelt for å hindre at det renner fra øret, og i noen tilfeller som et forsøk på å bedre hørselen.

Operasjonen blir utført i narkose og lokalbedøvelse bak øret. Du må være frisk før operasjonen, og ikke være forkjølet eller ha hoste. Hvis du blir syk, må operasjonen utsettes. Før operasjonen er det nødvendig å barbere bort noe hår like bak og over øret, ca 1-2 fingerbredder.

I de aller fleste tilfeller vil legen lage et snitt bak øret for å hente en muskelhinne som skal brukes til å tette trommehinnen med. Det blir fylt gelatinlignende biter i mellomøret for å holde den nye trommehinnen på plass. På utsiden av trommehinnen blir det også lagt lignende biter, og en salvestrimmel i øregangen.

Etter operasjonen blir du observert ved oppvåkningsavdelingen i noen timer. I de fleste tilfeller kan du reise hjem samme dag. I noen tilfeller kan det bli aktuelt med sykehusinnleggelse eller overnatting på hotell.

Bandasjen rundt hodet fjerner du selv dagen etter operasjonen. Da skal det kun være tape-biter foran og bak øret.
Første døgn kan det vere litt sårsmerter, men generelt er det relativt lite smerter etter inngrepet.

Det gelatinlignende stoffet og salvestrimmelen fører til at hørselen blir forbigående dårligere like etter operasjonen. Gelatinbitene i mellomøret løser seg opp etter noen uker. Bandasjen i øregangen må fjernes etter ca 10 dager, og hørselen vil gradvis bli bedre igjen de første 6-8 ukene.

Du skal ta det med ro den første uken etter operasjonen. Du skal ikke løfte tungt, få vann i eller på øret og unngå enhver for form for fysisk aktivitet som øker puls og blodtrykk.

Ved første kontroll blir stingene fjernet. Du kan da dusje, men pass på å ikke få vann inn i øregangen. Normalt blir neste kontroll 3 måneder etter operasjonen. Det vil da bli gjennomført ny høreprøve. Videre kontroller avtales individuelt.

Avhengig av yrke må du regne med sykemelding i 3-4 uker.

Vær oppmerksom

9 av 10 operasjoner er vellykket med tanke på tetting av trommehinnen.

Det er 85 % sjanse for uendret eller bedre hørsel. Det er en liten risiko for dårligere hørsel.

Øret kan stå litt mer ut på den opererte siden. Følesessansen på ytterøret blir ofte noe endret.

Det finnes en svært liten risiko for skade av ansiktsnerve eller balanseorganet. Smaksnerven til deler av tungen går gjennom mellomøret og kan i sjeldne tilfeller bli skadet. Det kan også i sjeldne tilfeller oppstå infeksjoner eller blødning etter inngrepet.

Hvis du får smerter i eller renning fra øret eller føler deg svimmel, ta kontakt med sykehuset.

Beallje-njunne-čottadávddaid poliklinihkka, Hámmarfeasta
mandag - fredag 08:30 – 10:30 ja 12:00 – 14:00
Øre-nese-hals-poliklinikk
Sykehusveien 35
9601 Hammerfest
Girkonjárgga buohcciviessu
Dr. Palmstrøms vei 15(Google maps)
9915 Girkonjárga / Kirkenes
Fáhkkabuhcciid vuostáiváldin lea rabas birra jándora

Biilaguođáhat

​Pasieanttaide ja gussiide lea nuvttá guođđit biilla guođáhahkii njuolga olggobealde buohcciviesu váldouvssa.

Busseáiggit Girkonjárga gávpotguovddáš

Busseáiggit Girkonjárgga buohcciviessu

Mátkkoštanvejolašvuođat ovdan ruoktut Girkonjárgga buohccivissui

Pasieantamátkkošteamit

Váldonjuolggadus leat ahte du mátki ovdan ruoktut dikšui gokčojuvvo hálbbimus ruvttosáhtuin.

Eanet Finnmárkku Pasieantamátkkoštemiid birra

Apotehka

​Leat guokte apotehka Girkonjárgga gávpotguovddážis, ja okta gávpeguovddážis Kirkenes Handelspark:s.

Ii lohpi speallat Pokémon Go

Vuhtiiváldin dihte pasieanttaid, bargiid ja gearggusvuođavuojániid ii leat lohpi speallat Pokémon Go buohcciviesu guovllus.

Jođaskeahtes fierpmádat

Sáhtát logget sisa jođaskeahtes fierpmádahkii buot Finnmárkku buohcciviesu dikšobáikkiin.

Fierpmádaga namma: HN-GJEST

It dárbbaš čállit beassansáni

Kioska / kaféa / vuordinlatnja

Lea kioska buohcciviesu váldofeaskáris. Doppe fidnet oastit juoga borranláhkai ja dábálaš kioskagálvvuid, ja doppe lea kaféabeavdi ja stuolut gosa sáhtát čohkkedit boradit, jugistit káfe dahje lohkat aviissaid.

Rahpanáiggit

07:00 – 19:30  vuossárggas bearjadahkii

Lobiheapme borgguhit

Gurut guvlui buohcciviesu váldouvssas lea borgguhanvisttáš.

Guovllus muđui lea lobiheapme borgguhit, sihke siste ja olgun.

Oppalaš kárta

Resepšuvdna

Resepšuvdna lea áiddo siskkobealde váldouvssa.

Resepšuvnna rahpanáiggit

vuossárgga, gaskavahku ja bearjadaga

maŋŋebárgga ja duorastaga

Venterom

Leat máŋga buori vuordinlanja ossodagain. Jeara bargiin gos lagamuš vuordinlatnja lea.