Nyre- og urinveisstein, knusing med sjokkbølger (ESWL) | Kirkenes

Kirurgalaš poliklinihkka, Girkonjárga

Teaksta sámegillii boahtá fargga.

Nyresteinsknusing med ESWL gjøres poliklinisk uten innleggelse i sykehus.

Før du kommer til behandling kan det være nødvendig med en urinprøve, CT eller røntgenkontoll. Dette vil du få beskjed om ved innkalling.

Faste

Du må faste seks timer før operasjonen. Det vil si ikke spise, røyke, bruke tyggegummi eller drops. Du kan drikke klare væsker, vann, saft, juice uten fruktkjøtt, kaffe og te inntil to timer før operasjonen. Ikke drikk melk.

Hygiene

Før du kommer til avdelingen må du være nydusjet. Det er viktig med god hygiene før operasjonen for å forebygge infeksjon. Vask hender og føtter godt. Ta av ringer og piercinger hjemme.

Medisiner

Hovedregelen er at du kan ta dine vanlige medisiner helt frem til behandlingen. Marevan skal i utgangspunktet avsluttes i samråd med lege to dager før behandling, hvis ikke annet er avtalt. Acetylsalisyl-preparater skal vanligvis ikke avsluttes hvis ikke nærmere er avtale med fastlege / sykehuslegen. Hvis du bruker medikamenter som Plavix eller Efient må dette avklares med kirurg eller fastlege før behandling og undersøkelse.

Bruker du de nye perorale antikoagulasjonsmidlene (Dabigatran, Rivaroksaban, Apixaban) må de avsluttes minst tre dager før behandling om ikke annet er avtalt. Hvis du bruker hormonpreparater kan de vanligvis tas frem til behandlingen.

Er du i tvil om hvilke medisiner du kan ta, kan du ta kontakt med fastlegen eller behandlende kirurg.

Under behandlingen blir det brukt ultralyd eller røntgengjennomlysning for å sikre at sjokkbølgen treffer steinen. Di får smertestillende tabletter og sprøyte før behandlingen starter. Du ligger enten på magen eller ryggen under behandlingen, alt etter hvor steinen ligger. Mens behandlingen pågår vil du også få tilført ekstra smertestillende medikamenter ved behov.

Du får hvile en stund etter behandlingen før du reiser hjem. Du kan ikke kjøre bil på grunn av medikamentene du får under behandlingen. Du bør ha smertestillende tabletter tilgjengelig som kan brukes ved behov.

Urinen kan være litt blodig i starten. Dette er normalt og vil avta etterhvert. Drikk rikelig, slik at du har god gjennomskylling i urinveiene.

Vanligvis bestilles en CT- eller røntgenkontroll noen uker etter behandlingen. Avhengig av resultatet blir du innkalt til videre behandling, eller du får brev om at resultatet av CT/røntgen-kontrollen tilsier at steinen er fjernet og ytterligere behandling ikke er nødvendig. ESWL-behandlingen kan om nødvendig gjentas. Dersom to behandlinger ikke gir tilfredstillende resultat, blir annen behandling vurdert.

Sykemelding er i utgangspunktet ikke nødvendig.

Vær oppmerksom

Kontakt fastlegen eller sykehuset dersom du får feber, frysninger, eller smerter som vedvarer etter behandlingen.

Kirurgalaš poliklinihkka, Girkonjárga
78 97 32 65 / 78 97 32 54
mandag - fredag 9 - 11 ja 13 - 14
Kirkenes sykehus
Kirurgisk poliklinikk
Dr. Palmstrøms vei 15
9900 Kirkenes
Girkonjárgga buohcciviessu
Skytterhusveien 2(Kart)
9900 Girkonjárga / Kirkenes
mandag - søndag 08.00 - 20.00
Fáhkkabuhcciid vuostáiváldin lea rabas birra jándora
78 97 50 00

Biilaguođáhat

​Pasieanttaide ja gussiide lea nuvttá guođđit biilla guođáhahkii njuolga olggobealde buohcciviesu váldouvssa.

Busseáiggit Girkonjárga gávpotguovddáš

Busseáiggit Girkonjárgga buohcciviessu

Mátkkoštanvejolašvuođat ovdan ruoktut Girkonjárgga buohccivissui

Pasieantamátkkošteamit

Váldonjuolggadus leat ahte du mátki ovdan ruoktut dikšui gokčojuvvo hálbbimus ruvttosáhtuin.

Eanet Finnmárkku Pasieantamátkkoštemiid birra

​Váktaortnet- čuorvvuhit báhpa

Váktaortnet- čuorvvuhit báhpa

Mátta-Várjjaga báhpabálvalusas lea váktaortnet gos bargit Girkonjárgga buohcciviesus sáhttet riŋget báhppii, jos muhtin pasieanttas dahje oapmahaččas lea dárbu.

Báhpabálvalus sáhttá fállat:

• Siellodivššu ja ságastallama
  •  Eahkedismállása
  • Gásta

Ja vel sierra liturgiijaid/ rohkosiid jápmima oktavuođas.

Telefovnna bokte dáhkko šiehtadus báhpain gosa ja goas guoskevaš galgá boahtit. Dábálaččat háliidat mii boahtit buohccevissui. Mii vuoruhat fálaldagaid maid ii sáhte maŋidit.

Telefovdnanummar maid sáhttá geavahit: 78 97 75 70 (searvegoddekantuvra sáhttá geavahit bargoáiggis- dii. 09.00-15.00) 413 74 234 (njuolgga báhppii) "

Apotehka

Leat guokte apotehka Girkonjárggas, okta gávpotguovddážis, ja okta Kirkenes Handelspark gávpeguovddážis.

Jođaskeahtes fierpmádat

Sáhtát logget sisa jođaskeahtes fierpmádahkii buot Finnmárkku buohcciviesu dikšobáikkiin.

Fierpmádaga namma: HN-GJEST

It dárbbaš čállit beassansáni

Kioska / kaféa / vuordinlatnja

Lea kantiidna gurutbeale váldouvssa. Doppe fidnet oastit juoga borran láhkai ja dábálaš kioskagálvvuid. Doppe lea kaféabeavdi ja stuolut gosa sáhtát čohkkedit boradit, jugistit káfe dahje lohkat aviissaid. Doppe lea maid automáhta mas sáhttá oasttit borramuša ja juhkamuša go kantiidna ii leat rabas.

Rahpanáiggit

10:30 – 15:30   vuossárggas bearjadahkii

Lobiheapme borgguhit

Gurut guvlui buohcciviesu váldouvssas lea borgguhanvisttáš.

Guovllus muđui lea lobiheapme borgguhit, sihke siste ja olgun.

Neutrála eallinoaidnu seremoniijalatnja

Vuosttaš gearddis, bargiuskkádaga luhtte gávnnat buohcceviesu neutrála eallinoaidnu seremoniijalanja. Dán lanja sáhttet pasieanttat, oapmahaččat ja bargit geavahit beroškeahttá makkár eallinoaidnu dahje osku sis lea. Deike leat álo bures boahttin, beasat gávdnat ráfi. Buohkat sáhttet geavahit lanja.

Oppalaš kárta

Resepšuvdna

Resepšuvdna lea olgešguvlui áiddo siskkobealde váldouvssa.

Resepšuvnna rahpanáiggit

Vuossárggas duorastahkii
07:30 – 16:00

Bearjadaga:

07:30 – 15:30.

Vuordinlatnja

Buohcciviesus leat máŋga vuogas vuordinlanja. Jeara bargiin gos lagamus vuordinlatnja lea.