Somatisk avdeling

Nesepolypper eller bihulebetennelse, operasjon | Alta

Teaksta sámegillii boahtá fargga.

Operasjonen skal åpne opp slik at nese og bihuler blir ventilert. Du vil puste bedre med nesen, det blir mindre snørr og slim, presset i bihulene blir mindre og for en del pasienter blir luktesansen bedre. I tillegg får du mindre plager med bihulebetennelser. De fleste vil merke forventet effekt av inngrepet allerede etter 2-4 uker.

Vuordináiggit

Før

Faste

Før operasjonen må du faste. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, tygge tyggegummi/drops, snuse eller røyke. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste og røyking, kan du risikere at vi må utsette operasjonen.

Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon. Unngå røyk, snus, tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (maks. 150 ml).

Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.

Ved operasjon med lokalbedøvelse behøver du ikke å faste. Tannpuss skal du utføre som vanlig.

Under

Ved inngrepet bruker kirurgen et endoskop, det vil si et lite rør med en forstørrende linse eller lite kamera. Kirurgen setter endoskopet inn i et nesebor, fører det mot åpningen til bihulene og videre til området med eventuelle polypper. Det blir brukt små instrumenter for å fjerne bein, slimhinne/polypper og andre hindringer som blokkerer bihulene.

Operasjonen tar mellom 1-2 timer og du blir observert i ca. to timer etterpå. Du kan vanligvis reise hjem samme dag som du er operert.

Etter

De fleste som blir operert for nesepolypper og/eller kronisk bihulebetennelse, vil ha en liten tampong i et eller begge nesebor når de våkner. Tampongene blir fjernet på første kontroll etter operasjonen, vanligvis etter 2 -5 dager. I noen tilfeller blir det brukt tamponger som løser seg opp og forsvinner av seg selv.

Etter operasjonen må du sørge for at du har transport hjem. Du kan ikke kjøre bil selv denne dagen.

Du kan behøve sykmelding ca. 5 -10 dager, men dette avhenger av hvilken jobb du har.

Vær oppmerksom

Komplikasjoner forekommer sjelden. Litt blodsiv fra nesen er normalt de første tolv dagene etter operasjonen. Én av 100  pasienter kan få større blødninger. Ta kontakt med sykehuset om blødningen ikke stopper.

Infeksjon er sjelden, men kan forekomme hos ca. 2-5 % av pasientene. Symptomene på infeksjon er økende smerte, hevelse og feber og ligner ofte en akutt bihulebetennelse.

Svært sjeldent oppstår det synsforstyrrelse eller skade på øyet i forbindelse med operasjonen. Fordi bihulene ligger svært nær hjernen, kan det forekomme lekkasje av hjernevæske. Hvis det skjer, må vi operere igjen for å lukke lekkasjen.

Gávdnet go dan maid ohcet?