Øre-nese-hals-poliklinikk Kirkenes

Nesepolypper eller bihulebetennelse, operasjon | Kirkenes

Teaksta sámegillii boahtá fargga.

Operasjonen skal åpne opp slik at nese og bihuler blir ventilert. Du vil puste bedre med nesen, det blir mindre snørr og slim, presset i bihulene blir mindre og for en del pasienter blir luktesansen bedre. I tillegg får du mindre plager med bihulebetennelser. De fleste vil merke forventet effekt av inngrepet allerede etter 2-4 uker.

Vuordináiggit

Før

Faste

Før operasjonen må du faste. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, tygge tyggegummi/drops, snuse eller røyke. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste og røyking, kan du risikere at vi må utsette operasjonen.

Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon. Unngå røyk, snus, tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (maks. 150 ml).

Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.

Ved operasjon med lokalbedøvelse behøver du ikke å faste. Tannpuss skal du utføre som vanlig.

Under

Ved inngrepet bruker kirurgen et endoskop, det vil si et lite rør med en forstørrende linse eller lite kamera. Kirurgen setter endoskopet inn i et nesebor, fører det mot åpningen til bihulene og videre til området med eventuelle polypper. Det blir brukt små instrumenter for å fjerne bein, slimhinne/polypper og andre hindringer som blokkerer bihulene.

Operasjonen tar mellom 1-2 timer og du blir observert i ca. to timer etterpå. Du kan vanligvis reise hjem samme dag som du er operert.

Etter

De fleste som blir operert for nesepolypper og/eller kronisk bihulebetennelse, vil ha en liten tampong i et eller begge nesebor når de våkner. Tampongene blir fjernet på første kontroll etter operasjonen, vanligvis etter 2 -5 dager. I noen tilfeller blir det brukt tamponger som løser seg opp og forsvinner av seg selv.

Etter operasjonen må du sørge for at du har transport hjem. Du kan ikke kjøre bil selv denne dagen.

Du kan behøve sykmelding ca. 5 -10 dager, men dette avhenger av hvilken jobb du har.

Vær oppmerksom

Komplikasjoner forekommer sjelden. Litt blodsiv fra nesen er normalt de første tolv dagene etter operasjonen. Én av 100  pasienter kan få større blødninger. Ta kontakt med sykehuset om blødningen ikke stopper.

Infeksjon er sjelden, men kan forekomme hos ca. 2-5 % av pasientene. Symptomene på infeksjon er økende smerte, hevelse og feber og ligner ofte en akutt bihulebetennelse.

Svært sjeldent oppstår det synsforstyrrelse eller skade på øyet i forbindelse med operasjonen. Fordi bihulene ligger svært nær hjernen, kan det forekomme lekkasje av hjernevæske. Hvis det skjer, må vi operere igjen for å lukke lekkasjen.

Biilaguođáhat

​Pasieanttaide ja gussiide lea nuvttá guođđit biilla guođáhahkii njuolga olggobealde buohcciviesu váldouvssa.

Busseáiggit Girkonjárga gávpotguovddáš

Busseáiggit Girkonjárgga buohcciviessu

Mátkkoštanvejolašvuođat ovdan ruoktut Girkonjárgga buohccivissui

Pasieantamátkkošteamit

Váldonjuolggadus leat ahte du mátki ovdan ruoktut dikšui gokčojuvvo hálbbimus ruvttosáhtuin.

Eanet Finnmárkku Pasieantamátkkoštemiid birra

​Váktaortnet- čuorvvuhit báhpa

Váktaortnet- čuorvvuhit báhpa

Mátta-Várjjaga báhpabálvalusas lea váktaortnet gos bargit Girkonjárgga buohcciviesus sáhttet riŋget báhppii, jos muhtin pasieanttas dahje oapmahaččas lea dárbu.

Báhpabálvalus sáhttá fállat:

• Siellodivššu ja ságastallama
  •  Eahkedismállása
  • Gásta

Ja vel sierra liturgiijaid/ rohkosiid jápmima oktavuođas.

Telefovnna bokte dáhkko šiehtadus báhpain gosa ja goas guoskevaš galgá boahtit. Dábálaččat háliidat mii boahtit buohccevissui. Mii vuoruhat fálaldagaid maid ii sáhte maŋidit.

Telefovdnanummar maid sáhttá geavahit: 78 97 75 70 (searvegoddekantuvra sáhttá geavahit bargoáiggis- dii. 09.00-15.00) 413 74 234 (njuolgga báhppii) "

Apotehka

Leat guokte apotehka Girkonjárggas, okta gávpotguovddážis, ja okta Kirkenes Handelspark gávpeguovddážis.

Covid-19: informasjon til pasienter, pårørende og besøkende

​Sykehusene og klinikkene har innført adgangskontroll, besøksrestriksjoner og egen informasjon til deg som pasient.​

Les mer på våre beredskapssider

Kioska / kaféa / vuordinlatnja

Lea kantiidna gurutbeale váldouvssa. Doppe fidnet oastit juoga borran láhkai ja dábálaš kioskagálvvuid. Doppe lea kaféabeavdi ja stuolut gosa sáhtát čohkkedit boradit, jugistit káfe dahje lohkat aviissaid. Doppe lea maid automáhta mas sáhttá oasttit borramuša ja juhkamuša go kantiidna ii leat rabas.

Rahpanáiggit

10:30 – 15:30   vuossárggas bearjadahkii

Lobiheapme borgguhit

Gurut guvlui buohcciviesu váldouvssas lea borgguhanvisttáš.

Guovllus muđui lea lobiheapme borgguhit, sihke siste ja olgun.

Neutrála eallinoaidnu seremoniijalatnja

Vuosttaš gearddis, bargiuskkádaga luhtte gávnnat buohcceviesu neutrála eallinoaidnu seremoniijalanja. Dán lanja sáhttet pasieanttat, oapmahaččat ja bargit geavahit beroškeahttá makkár eallinoaidnu dahje osku sis lea. Deike leat álo bures boahttin, beasat gávdnat ráfi. Buohkat sáhttet geavahit lanja.

Oppalaš kárta

Resepšuvdna

Resepšuvdna lea olgešguvlui áiddo siskkobealde váldouvssa.

Resepšuvnna rahpanáiggit

Vuossárggas duorastahkii
07:30 – 16:00

Bearjadaga:

07:30 – 15:30.

Vuordinlatnja

Buohcciviesus leat máŋga vuogas vuordinlanja. Jeara bargiin gos lagamus vuordinlatnja lea.

Gávdnet go dan maid ohcet?