Inngrepet er en alvorlig avgjørelse og du kan ikke bli gravid på vanlig måte i etterkant.
Det egner seg for kvinner som er hundre prosent sikre på at de ikke ønsker seg flere barn, og som har problem med andre former for prevensjon.
Inngrepet er sikkert og har ingen bivirkninger utover de som kan eksistere ved enhver kikkhullsoperasjon. Inngrepet er regnet som hundre prosent sikkert, men også ved denne metoden kan det i sjeldne tilfeller skje svikt.
Sterilisering kan utføres hos ikke-gravide, i forbindelse med abortinngrep eller i forbindelse med andre gynekologiske operasjoner, ved keisersnitt eller kort tid etter fødsel. Operasjonen blir da utført på gynekologisk eller kirurgisk avdeling på sykehus.
Samtykke
Du må vurdere grundig, fritt og uavhengig om sterilisering er den beste måten for deg å hindre uønsket svangerskap på. Bestemmer du deg for å bli sterilisert, må du undertegne skjemaet "Begjæring om sterilisering", der du også stadfester å ha fått informasjon om inngrepet. Legen skriver deretter en henvisning til det sykehuset eller til den privatpraktiserende spesialisten som skal utføre steriliseringen, og sender skjemaet med underskriften din dit.
Legen som utfører operasjonen, skal på forhånd forvisse seg om at du har fått informasjon om inngrepet, eventuelt gi den selv. Ventetiden for å bli sterilisert varierer fra sykehus til sykehus.
Selv om du har underskrevet begjæringen om å bli sterilisert, kan du når som helst ombestemme deg før operasjonen. Husk i så fall å avbestille timen for inngrepet.