Hva gjør vi
Vårt geografiske opptaksområde er følgende 7 kommuner i Øst Finnmark: Tana, Nesseby, Båtsfjord, Berlevåg, Vardø, Vadsø og Sør Varanger. Vi har et tett samarbeid med de andre enhetene i DPS-et (VPP Kirkenes, VPP Tana og BUP Kirkenes), samt et tett samarbeid med UNN Allmennpsykiatrisk avdeling i Tromsø som har det akuttpsykiatriske ansvaret på sykehusnivå i Finnmark og Troms.
Døgnenheten er godkjent for frivillig behandling etter Lov om Psykisk helsevern, men tar imot pasienter med tvangsvedtak om "Tvunget psykisk helsevern uten Døgnopphold" der Allmennpsykiatrisk avd Tromsø er vedtaksansvarlige.
Døgnenheten jobber ut fra miljøterapeutisk tenking med fokus på fysisk aktivitet og dagliglivets funksjoner. Vi jobber etter individuelle behandlingsplaner, samt til stor del ut fra kognitive metoder både i individualterapi og gruppebehandling. Personalet har kompetanse bl a i fht kognitiv terapi, familie og nettverksterapi, ruskompetanse, geriatri, spiseforstyrrelser m.m.
Behandling vi utfører er eksempelvis:
- Stabilisering/forebygging av forverring/vedlikeholdsbehandling av depresjonslidelser, angstlidelser, bipolare lidelser, tvangslidelser, psykoselidelser, kronisk schizofreni.
- Behandling av dobbeltdiagnoser, rusbehandling, spiseforstyrrelser og personlighetsforstyrrelser.
- Kriseinnleggelser, ø-hjelpsinnleggelser som kan taes på DPS nivå. Alvorlig/akutt suicidale med behov for kontinuerlig observasjon behandles ved Allmenpsyk avd Tromsø.
- Medisinvurderinger: innleggelse og observasjon i forbindelse med oppstart og endringer i psykofarmakabehandling.
- Diagnostiske vurderinger og utredninger.
- Utredninger av blant annet funksjonsnivå.
Forvern og ettervern
Døgnenheten har oppgaver i fht forvern og ettervern etter utskrivelse i samarbeid med kommunene. Vi deltar i ansvarsgrupper, og er delaktige i arbeidet med individuell plan.
Spesielle forhold vedrørende henvisninger
Vi tar imot henvisninger fra kommunene (fortrinnsvis lege, men også fra spl nivå), fra UNN Allmenpsykiatrisk avdeling (i behandlingskjeden mot kommunene), fra andre enheter i DPS-et (VPP når poliklinisk behandling ikke er tilstrekkelig), fra fengselet og fra andre DPS-er.