
Familieenheten Karasjok
Familieenheten er et tilbud for familier der et eller flere av barna har følelsesmessige og/eller atferdsmessige problemer, og det er vansker knyttet til samspill i familien.
Hvordan få hjelp
Det er BUP, i samråd med foreldrene, som henviser til Familieenheten (se henvisningsveileding). Tilbudet er aktuelt når polikliniske tiltak innen BUP ikke har ført til ønsket endring, og der tettere oppfølging og arbeid med relasjoner i familien anses som nødvendig.
Før behandlingsoppholdet tar vi kontakt med henviser, foreldre, hjemskole og eventuelt andre aktuelle instanser, for gjensidig informasjonsutveksling.
Hvordan foregår behandling hos oss
Vi tilpasser behandlingsopplegget til den enkelte familie, alt skjer i samarbeid med familien. Vårt opplegg består av daglige foreldresamtaler, samtaler med foreldre og barn, individualsamtaler, og eventuelt utvidete familiesamtaler (f.eks. med besteforeldre). I tillegg inviteres familien med på Meahcceterapiija, en tre dagers utmarkstur. Vi er opptatt av å ha folks egen forståelse, erfaringer og kunnskap i sentrum. Ved Familieenheten er det familieterapeuter, barne- og ungdomspsykiater, psykolog og psykologspesialist.
Behandlingsoppholdet har en varighet på fire uker, og under oppholdet bor familien i en fullt utstyrt leilighet. Yrkesaktive foreldre har rett til ytelsen «opplæringspenger ved innleggelse i godkjente helseinstitusjoner» fra NAV. Familieenheten hjelper foresatte med denne søknaden.
Enheten har egen skole for barn i skolepliktig alder. Skolens spesialpedagoger samarbeider med behandlingspersonalet og har nær kontakt med lærer på barnets hjemskole.
Etter oppholdet følges familien opp av BUP og eventuelt andre hjelpeinstanser.
Fritt behandlingsvalg
I Norge har man fritt behandlingsvalg som betyr at du selv kan bestemme hvor du ønsker behandling og be om å få henvisning av fastlege (med unntak av lavterskelordning).
SANKS er spesialisthelsetjeneste som betyr at vi tilbyr hjelp til alle som ønsker det. SANKS har i tillegg et nasjonalt ansvar til å tilby hjelp eller behandling til den samiske befolkningen. Det betyr at SANKS mål er kunne tilby et språk- og kulturtilpasset behandlingstilbud for samer.
SANKS er organisert under Sámi klinihkka, Finnmarkssykehuset.
Henvisning
Det er BUP, i samråd med foreldrene, som henviser til Familieenheten. Henvisningene blir vurdert på inntaksmøte og brev om vedtak sendes fortløpende. Når saken vurderes som aktuell tar Familieenheten kontakt for å avtale formøte. Etter oppholdet følges familien opp av BUP og eventuelt andre hjelpeinstanser.
Henvisninger sendes:
SANKS Karasjok
v/BUP
Postboks 4
9735 KARASJOK
Henvisningsveiledning til familieenheten Karasjok
Elektroniske henvisninger utenfor Helse Nord:
Henvisninger kan sendes elektronisk til SANKS gjennom NHN Adresseregister.
Bruk henvisningssted: Finnmarkssykehuset HF,- og så den enheten det skal henvises til: Psykisk helsevern for barn og unge (BUP).
Organiseringen av Familieenheten
Tilbudet ved Familieenheten er aktuelt når polikliniske tiltak innen BUP ikke har ført til ønsket endring, og der tettere oppfølging og arbeid med relasjoner i familien anses som nødvendig.
Behandlingsteamet er sammensatt av psykologspesialist/psykolog og familieterapeuter.

Tove Laiti
Enhetsleder ved familieenheten
T 78 96 96 94 | tove.kirsti.laiti@finnmarkssykehuset.no
Bilder av Familieenheten

Familieenheten har to leiligheter for familier som kommer til behandlingsopphold


Klasserom

Treningsrom