Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Beinamputasjon

Amputasjon av en del av et ben er i blant nødvendig når andre medisinske tiltak ikke fører frem.

Det finnes en rekke årsaker til benamputasjoner. Som hovedgrupper finner man karsykdom, diabetes, skade, medfødte misdannelser og kreftsykdommer. Blant disse er de største gruppene karsykdom og diabetes, som til sammen er årsak til omkring 90 prosent av alle benamputasjoner.

Henvisning og vurdering

Fastlege eller lege ved sykehus henviser til utredning.

Det er viktig at henvisningen inneholder beskrivelse av funksjon, hjemmeforhold og hjelpebehov. I tillegg er det behov for vanlige opplysninger angående tidligere sykdommer, medikamenter og allergier, samt klinisk status. 

Utredning

Det vil bli gjort en klinisk undersøkelse. Dette innebærer vurdering av funksjon og sirkulasjonsforhold i benet.

Det kan også være nødvendig å gjøre en radiologisk kontrastundersøkelse. Dette gjøres for å avklare om sirkulasjonen kan bedres.

Beslutningen om amputasjon tas etter vurdering og utredning. Det kan være flere fagpersoner som bidrar i denne vurderingen, blant annet karkirurg, ortoped og radiolog.

Behandling

En amputasjon er en omstilling som kan virke voldsom. Dersom det blir besluttet at du behøver amputasjon vil et sammensatt team av fagpersoner hjelpe og veilede deg gjennom behandlingen. Du kommer blant annet til å møte leger, sykepleiere og fysioterapeuter.

Oppfølging

Før du kan starte opptrening med protese er det viktig at du har kommet deg etter operasjonen. Stumpen skal være smertefri, ha evne til å tåle belastning, uten kontrakturer og ha god blodsirkulasjon. Sårtilheling bør være avsluttet. Derfor reiser du som oftest hjem eller til en rehabiliteringsplass i kommunen før du får rehabiliteringsplass for opptrening med protese ved egnet opptreningssenter.

Vær oppmerksom

Dersom du opplever mye væsking fra såret, hoven og øm stump, blødning eller mørk hudforandring, bør du kontakte legehjelp for vurdering. Det samme gjelder om du får akutt innsykning med høy feber og dårlig allmenntilstand noen dager etter operasjonen.

Kontakt

  • Kontakt Kirurgisk/ortopedisk avdeling, Hammerfest

    Oppmøtested

    Kirurgisk/ortopedisk sengepost ligger i 3. etasje, kirurgisk og ortopedisk poliklinikk i 1. etasje. Føden og gynekologisk poliklinikk/sengepost ligger i 5.etasje. 

    Praktisk informasjon

    Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

  • Kontakt Avdeling for kirurgi, ortopedi, føde og gynekologi, Kirkenes

    Oppmøtested

    Se de ulike enhetene for oppmøtested. 

    En stor bygning ved siden av en vannmasse

    Kirkenes sykehus

    Skytterhusveien 2

    9900 Kirkenes

    Transport

    ​Bussholdeplassen er rett utenfor hovedinngangen.


    Se Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte tider

    ​Kirkenes sykehus har 226 parkeringsplasser for besøkende og ansatte. Åtte plasser er reservert for handicap. I tillegg parkerer blodgivere som skal gi blod, og pasientverter gratis. Parkeringsavgift gjelder kjernetiden 8.00 - 14.00. I helgene er det gratis parkering.

    Du kan enten betale med app (Easypark) eller på automat (her skriver du inn bilens reg.nummer, og bilen registres digitalt. Du trenger ikke gå med lapp tilbake til bilen).

    Parkeringsavgiften er som følger:

    • Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
    • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
    • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

    ​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

    Mer om pasientreiser i Finnmark

    Praktisk informasjon

    Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

    Det er kantine til venstre for hovedinngangen. Her får du kjøpt lunsjmat og noe vanlige kioskvarer. Det er kafébord og stoler der du kan sitte og spise, drikke en kopp kaffe. I tillegg er det automater hvor du kan kjøpe mat og drikke utenfor kantina sin åpningstid.

    Åpningstider

    10:00 – 14:30   mandag – fredag

    I første etasje, nede ved personalinngangen, finner du sykehusets livssynsnøytrale seremonirom. Dette rommet kan benyttes av pasienter, pårørende og ansatte, uavhengig av tro eller livssyn. Her er du alltid velkommen til å finne ro til ettertanke. Åpent for alle.​

    Bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus

    Dette bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus.

    Informasjonsskranken er til høyre når du kommer inn hovedinngangen.

    Åpningstider i skranken

    Mandag - fredag: 
    07:30 – 16:00

    ​Det er mange gode venteområder på sykehuset. Spør personalet om det nærmeste.