Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Beinamputasjon - operasjon

Amputasjon av en del av et ben er i blant nødvendig når andre medisinske tiltak ikke fører frem.

Før

Mange opplever å ha smerter også før operasjon. Det er viktig at du gir beskjed dersom du har vondt og trenger ekstra smertestillende slik at vi kan gi deg god smertelindring også før operasjon.

Faste

Du skal faste fra midnatt. Det innebærer at du ikke må spise, drikke melkeprodukter, røyke eller bruke snus. Du kan drikke klare væsker (kaffe og te uten melk, vann, saft, brus og juice uten fruktkjøtt) og bruke pastiller og tyggegummi inntil kl. 06.00.

Du skal ikke ta noen av dine faste medisiner operasjonsdagen. Helsepersonell på sykehuset vil fortelle deg hvilke medisiner du skal ta.

Hygiene

God hygiene er viktig for å unngå infeksjon etter operasjon.

  • Du skal dusje kvelden før og om morgenen operasjonsdagen.
  • Noen inngrep krever hårfjerning. Dette vil bli gjort på sykehuset. Unngå hårfjerning i operasjonsområdet uken før innleggelse.
  • Piercing skal være fjernet før operasjon. Dersom det er vanskelig å fjerne piercingen selv, kan du kontakte et piercingstudio.

Under

Før du skal til operasjon, er det viktig at du holder deg varm. Gi beskjed til personalet dersom du fryser eller føler deg kald.

Du blir som regel lagt inn samme dag som du skal opereres. Operasjonen foregår oftest i ryggbedøvelse (spinal/epidural). Dette gir for de aller fleste god bedøvelse og god smertelindring etter operasjonen, da ryggbedøvelsen blir liggende til smertene avtar.

Før operasjonen har vi avklart hvor mye av benet vi planlegger å amputere. Som regel blir man amputert midt på leggen eller nederst på låret, dette avhenger av sirkulasjonsforhold og funksjon.

Etter

Aktivitet er viktig for å redusere risikoen for komplikasjoner og for raskt å gjenvinne normal funksjon. Toalettbesøk, sitte oppe til måltider, samt morgen- og kveldsstell er også aktivitet. Derfor er det viktig at du så raskt som mulig ivaretar dette selv.

En kontraktur betyr at bevegelsen i et ledd er begrenset på grunn av ubalanse i muskulaturen. For eksempel vil en lårstump kunne få en foroverbøyd stilling i hoften fordi man sitter mye, og sjelden strekker lårstumpen helt rett ut. På samme måte kan man få problemer med å strekke leggstumpen hvis man sitter mye med bøyd kne.

En kontraktur gjør det mye vanskeligere å bruke protese, og den kan oppstå raskt. Derfor vil fysioterapeutene og helsepersonell være veldig nøye med å strekke og tøye på stumpen, og hjelpe deg å tenke på disse tingene i det daglige etter operasjonen. De vil også noen ganger be deg om å ligge på magen for å få strekt ut, og hvis du er leggamputert, legge brett under foten når du sitter oppe i rullestol. Du kan også hjelpe til med dette selv ved å strekke kne og lår godt bakover og holde i minimum 15–20 sekunder til du kjenner at musklene slipper spenningen.

Ved gipsbehandling av stump skal gipsen ligge i 5 dager.

Fantomsmerter er smerter i benet som er borte, og kan komme som prikking stikking, verking eller på andre måter. Smerten kan komme og gå. Som oftest avtar smerten over tid, men de kan også være varige.

Å føle at benet er der eller at det klør på en tå kan oppleves ubehagelig, men som oftest lærer man seg å leve med denne følelsen.

En amputasjon er en stor operasjon og det er mange strukturer som skal gro. Som ved alle operasjoner må man forvente noe smerter i forbindelse med sår og sårtilheling.

Du vil få smertelindring i form av en pumpe som gir deg epidural smertelindring de første 3 dagene etter operasjon. Når denne blir fjernet vil du få smertestillende medikamenter til faste tider.

Det er viktig at du gir beskjed dersom du har vondt og trenger ekstra smertestillende. Så lenge du har epidural smertelindring vil du også ha et urinkateter.

Kroppen har behov for ernæring. Du bør spise og drikke til hvert måltid. Avhengig av type inngrep kan de fleste spise og drikke rett etter operasjonen.

Når du spiser og drikker normaliseres tarmfunksjonen raskere. Luftavgang er et tegn på at tarmen har begynt å komme i gang. Enkle tiltak for å unngå forstoppelse er rikelig drikke, fiberrik kost og aktivitet.

Det er ikke uvanlig med en forbigående psykisk reaksjon. En slik reaksjon kommer gjerne tre til fem døgn etter inngrepet.

Vær oppmerksom

Dersom du opplever mye væsking fra såret, hoven og øm stump, blødning eller mørk hudforandring, bør du kontakte legehjelp for vurdering. Det samme gjelder om du blir akutt dårlig med høy feber og dårlig allmenntilstand noen dager etter operasjonen.

Kontakt

  • Kontakt Operasjon, Hammerfest

    Oppmøtested

    Operasjonsenheten ligger i 3. etasje i fløy Ø
    En parkeringsplass foran en bygning

    Hammerfest sykehus

    Sykehusveien 35

    9601 Hammerfest

    Transport

    Det går minibuss mellom hovedinngangen på sykehuset og hurtigbåtkaia i Hammerfest sentrum som korresponderer med VargsundXpressen til og fra Alta mandag til fredag.

    Busstoppet Fuglenes veikryss ligger 300 meter fra sykehuset. Bruk Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte busstider. 

    ​Hammerfest bussterminal ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus. 

    ​For busstider se Snelandia sin reiseplanlegger. ​

     

    Hammerfest hurtigbåtkai ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus.

    Se Snelandia sin reiseplanlegger​ for oppdaterte rutetider. 

     

    Parkering ved nye Hammerfest sykehus

    Det er et parkeringshus tilknyttet nye Hammerfest sykehus. I tillegg er det noen plasser for korttidsparkering like ved hovedinngangen. Der er det ladestolper for el-bil, samt HC-plasser.

    Parkeringshuset er alltid åpen. Det er ingen bommer, kun en garasjeport som åpnes når bilen nærmer seg.
    Løsningen er basert på kameragjenkjenning ved inn- og utkjøring.

    Gjeldende priser fra og med 16.september:

    Priser parkeringshus
    Årskort per år kr 18 000
    Månedskort per måned kr 1 500
    3 uker per 3 uker kr 1 250
    2 uker per 2 uker kr 860
    1 uke 1 uke kr 450
    Timesats (0600-1700) per time kr 28
    Timesats (1700-0600) per time kr 10
    Maks per døgn per døgn kr 350

    Priser for lading vil bli oppgitt i parkeringshuset på Rossmolla

    Parkeringshuset er styrt med bruk av kameraer. Betaling kan skje på følgende måter:
    •    Kjøp av abonnement på hjemmesiden til Hammerfest Parkering. 
    •    Betale ved bruk av Easypark-appen.  Kameragjenkjenning må i såfall aktiveres i appen. Vær gjerne oppmerksom på at det blir 15% dyrere for parkering ved bruk av appen.
    •    Betale ved betalingsautomat som er i trappegangen i 1.etasje. Følg skilting til betalingsautomat
    •    Få faktura i posten. 

    Det vil bli fakturert en gang i uken. Det vil si at alle parkeringene som er gjort innenfor en ukes tid kommer på samme faktura.

    HC-plasser
    Det er 10 oppmerkede HC-plasser i 1.etasje. 

    Lading
    Det vil i løpet av november/desember komme 4 lynlader-plasser i 1.etasje. 
    Her må man være påpasselig med å få flyttet bilen når bilen er ferdigladet. Det betales vanlig parkeringstakst de første 30 minuttene på disse plassene. Etter 30 minutter når bilen er ferdigladet vil det bli veldig dyrt å stå parkert der.
    Flytt bilen til en annen parkeringsplass i huset etter lading hvis du har behov for å stå parkert der.

    Det er også installert 5 stk 22 kw ladere i 1.etasje. Disse vil klare for bruk i løpet av september.
    Følg skilting for betaling av lading både på 22 kw-plassene og lynladeplassene.

    Blodgivere
    Det vil bli lagt opp slik at blodgivere kan få parkere gratis i parkeringshuset inntil 2 timer ved blodgiving.
    Blodgiveren må da melde seg i resepsjonen slik at de får registrert registreringsnummeret på bilen.

     

    Parkering ved gamle Hammerfest sykehus

    All parkering på sykehusområdet skal foregå på oppmerkede og skiltede plasser.

    Parkeringsavgiften er som følger:

    • Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
    • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
    • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

    Betaling via app (easypark) eller automat. Dette gjelder også for El-biler.

    Betaling i tidsrommet 07:50-21:00 på hverdager. Helger er gratis. 

     

    Reserverte p-plasser

    Det er reservert fire plasser ved hovedinngangen for pasientgruppe kreftinfusjon. Parkeringskort for disse plassene hentes i resepsjonen. Det er ikke fri parkering.

     

    ​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

    Mer om pasientreiser i Finnmark

    Praktisk informasjon

    Du finner kafeteriaen i sykehuset i første etasje mot sørvest. Her kan du nyte byens fineste utsikt over Sørøysundet mens du nyter en kopp kaffe, noe å bite i eller en full middag. Du er selvfølgelig hjertelig velkommen selv om du ikke kjøper noe å spise eller drikke også.

    Kafeteriaen er alltid åpen.

    Matservering

    Hverdager
    08:00 – 13:30

    Lørdager, søndager og helligdager
    11:45 – 12:30 

    Narvesen har kioskutsalg i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt alle vanlige kioskvarer, samt forskjellige nødvendighetsartikler som du kan få bruk for på sykehuset og selvfølgelig lesestoff av alle slag. 

    Åpningstider

    mandag – fredag
    08:00 – 17:00
    lørdag
    12:00 – 16:00
    søndag
    12:00 – 16:00

     Sjøkart

     

     

    Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

    Innerst i kafeteriaen finner du et venterom med behagelige stoler, der du kan hvile og slappe av mens du venter på behandling, undersøkelse eller hjemtransport.

     

  • Kontakt Operasjon, Kirkenes

    Oppmøtested

    Operasjonsenheten ligger i 2. etasje i fløy C2 nord. Du slipper ikke inn til operasjonsenheten uten avtale. 

    En stor bygning ved siden av en vannmasse

    Kirkenes sykehus

    Skytterhusveien 2

    9900 Kirkenes

    Transport

    ​Bussholdeplassen er rett utenfor hovedinngangen.


    Se Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte tider

    ​Kirkenes sykehus har 226 parkeringsplasser for besøkende og ansatte. Åtte plasser er reservert for handicap. I tillegg parkerer blodgivere som skal gi blod, og pasientverter gratis. Parkeringsavgift gjelder kjernetiden 8.00 - 14.00. I helgene er det gratis parkering.

    Du kan enten betale med app (Easypark) eller på automat (her skriver du inn bilens reg.nummer, og bilen registres digitalt. Du trenger ikke gå med lapp tilbake til bilen).

    Parkeringsavgiften er som følger:

    • Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
    • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
    • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

    ​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

    Mer om pasientreiser i Finnmark

    Praktisk informasjon

    Det er kantine til venstre for hovedinngangen. Her får du kjøpt lunsjmat og noe vanlige kioskvarer. Det er kafébord og stoler der du kan sitte og spise, drikke en kopp kaffe. I tillegg er det automater hvor du kan kjøpe mat og drikke utenfor kantina sin åpningstid.

    Åpningstider

    10:00 – 14:30   mandag – fredag

    Bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus

    Dette bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus.

    Bakvaktsordning – tilkalling av prest

    Prestetjenesten i Sør-Varanger har en bakvaktsordning hvor ansatte på Kirkenes sykehus kan ringe prest i tilfelle pasienter eller pårørende ønsker å komme i kontakt med de.   

    Eksempler på hva prestetjenesten kan tilby:

    • Sjelesorg og samtale
    • Nattverd
    • Dåp
    • I tillegg til egne liturgier/bønner ved livets slutt.

    Det gjøres avtale med presten på telefon om hvor og når vedkommende skal komme. Som et utgangspunkt vil vi komme til sykehuset så raskt det praktisk lar seg gjøre. Uoppsettelige tjenester vil alltid ha høy prioritert.

    Telefonnummeret som skal benyttes:

    78 97 75 70 (menighetskontoret og kan benyttes i arbeidstida - kl 09.00-15.00)

    41 37 42 34 (direkte til prest) 


    Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten