HELSENORGE
Barne- og ungdomssengepost

Blæretømming med kateter hos barn ved Hammerfest sykehus

Ren intermitterende kateterisering (RIK) er blæretømming med et tynt plastrør som vi kaller kateter. Det er ikke alle barn som klarer å tømme urinblæren selv. Da må de tømme blæren med hjelp av kateter.


Innledning

Ren intermitterende kateterisering (RIK) gjennomføres når blæren ikke fungerer som den skal. Hvis blæren ikke tømmer seg ordentlig kan det bli urin igjen i blæren som vi kaller rest-urin. Her kan bakterier raskt formere seg og gi urinveisinfeksjon. Resturin kan også føre til urinlekkasjer. Når barnet tømmer blæren med kateter, unngår vi resturin og minsker urinlekkasjen.

Blæretømming med kateter av barn er en sikker, skånsom og velprøvd behandlingsmetode.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Når barnet selv skal lære å tisse med kateter er det noe som både kan og bør ta tid, slik at barnet får tid til å venne seg til denne måten å tisse på. Barnets alder og sykdom avgjør om det er foreldre eller barnet selv som skal lære kateterisering.

Det vil bli gitt grundig informasjon om hvorfor blæretømming med kateter er nødvendig, det kan være lurt å skrive ned spørsmål på det dere lurer på før dere kommer til sykehuset, eller ved behov ringe den avdelingen hvor opplæringen skal skje.

Barnet kan gjerne ta med en dukke/kosebamse som også skal lære RIK.

Under

Opplæring

Opplæring i RIK foregår på sykehus, av uroterapeut (spesial sykepleier innen urologi) eller sykepleier. Av utstyr brukes et kateter i tilpasset størrelse. Vi vil vise hvilken stilling som er best ved blæretømming og hvordan dere skal bruke kateteret. Så får barnet eller foreldrene prøve selv under veiledning.

På sykehus

På sykehus må barnet vaskes med sterilt vann og det brukes sterile hansker. Det er fordi vi har strengere hygiene på sykehus.

Hjemme

God håndhygiene er viktig for å unngå å føre bakterier inn i blæren ved kateterisering.
Vask alltid hendene før klargjøring av kateteret og kateteriseringen. Dersom håndvask ikke er mulig kan du bruke håndsprit. Hansker er ikke nødvendig.

Barnet vaskes godt nedentil en gang om dagen eller ved synlig søl som for eksempel avføring.

Gjør det vondt?

Barn som har skader i ryggmargen har som regel ingen eller lite følelse i urinrøret og mange vil ikke kjenne kateteret. For andre barn kan kateteret i starten være ubehagelig, men de fleste venner seg til det.

Hvor lenge varer behandlingen?

For noen barn er RIK -behandling nødvendig en kort periode. Andre barn må tisse med kateter livet ut.

Etter

Barnet kan leve akkurat som før, men følgende kan det være lurt å huske på;

  • For ikke å føre bakterier inn i blæren ved kateterisering, er det viktig å alltid vaske hender før du klargjør kateteret og kateteriserer.
  • Skal dere på ferie til utlandet, eller vannkvaliteten der dere bor, er dårlig, anbefales det å fukte kateterne med flaskevann før de brukes. Det gjelder hvis kateteret barnet bruker ikke er ferdigfylte med vann.
  • Ta med de kateterne dere har bruk for når dere skal på reise. Noen ganger trengs det en legeerklæring på at katetere er til blæretømming.
  • Går barnet i barnehage eller på skole, og trenger hjelp til å kateterisere, må opplæring gis til en assistent eller annen voksen som skal utføre kateteriseringen. Kontakt uroterapeut/sykepleier for dette.

Oppfølging

Noen ganger blir barnet kalt inn igjen til kontroller ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet for oppfølging, andre ganger kan oppfølgingen skje ved lokalt sykehus. Dette får dere beskjed om av legen eller uroterapeut/sykepleier ved hjemreise.

Vær oppmerksom

I starten av behandlingen kan det noen ganger komme litt blod på kateteret, på grunn av at urinrøret blir irritert. Dette går fort over, men er dere i tvil kan dere ta kontakt med avdelingen på sykehuset eller fastlegen.

Barn som kateteriseres kan få urinveisinfeksjon. Får barnet feber og føler seg utilpass, bør det leveres urinprøve til fastlegen/legevakt for å sjekke om det har oppstått en urinveisinfeksjon som trenger behandling.

Kontaktinformasjon

Busstider Hammerfest sentrum

Hammerfest bussterminal ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus. 

​For busstider se Snelandia sin reiseplanlegger. ​


Busstider Hammerfest sykehus

Det går minibuss mellom hovedinngangen på sykehuset og hurtigbåtkaia i Hammerfest sentrum som korresponderer med VargsundXpressen til og fra Alta mandag til fredag.
Ankomst Hammerfest sykehus ca. 08:40
Avgang fra sykehuset kl. 16:15

Busstoppet Fuglenes veikryss ligger 300 meter fra sykehuset. Bruk Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte busstider. 

Båtruter i Hammerfest sentrum

Hammerfest hurtigbåtkai ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus.

Se Snelandia sin reiseplanlegger​ for oppdaterte rutetider. 


Parkering ved Hammerfest sykehus

All parkering på sykehusområdet skal foregå på oppmerkede og skiltede plasser.

Pris kr. 25,- per døgn – Takstgruppe 3410. Betaling via automat eller SMS (+4kr)  Dette gjelder også for El-biler.

Betaling i tidsrommet 07:50-21:00 på hverdager. Helger er gratis. 



Pasientreiser

​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

Mer om pasientreiser i Finnmark

Praktisk informasjon

Kafeteria

Illustrasjon for kantine

Du finner kafeteriaen i sykehuset i første etasje mot sørvest. Her kan du nyte byens fineste utsikt over Sørøysundet mens du nyter en kopp kaffe, en vaffel eller en full middag. Du er selvfølgelig hjertelig velkommen selv om du ikke kjøper noe å spise eller drikke også.

Kafeteriaen er alltid åpen.

Matservering

Hverdager
08:00 – 13:30

Lørdager, søndager og helligdager
11:45 – 12:30 

Kapellet – det stille rom

​Dette rommet kan benyttes av pasienter, pårørende og ansatte. Det er alltid åpent. Her kan du finne ro til ettertanke. Kapellet har et piano, og i rommet utenfor finnes aktuell litteratur.

Kapellet er åpent for alle, uavhengig av tro eller livssyn.

Kapellet ligger på grunnplanet i sykehuset, til venstre når du har passert kafeteriaen. Følg skiltene.

Kiosk

Narvesen har kioskutsalg i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt alle vanlige kioskvarer, samt forskjellige nødvendighetsartikler som du kan få bruk for på sykehuset, som tannbørster, undertøy og toalettartikler – og selvfølgelig lesestoff av alle slag. 

Åpningstider

mandag – fredag
08:00 – 17:00
lørdag
12:00 – 16:00
søndag
12:00 – 16:00

Oversiktskart

 

Prestetjenesten

 

Hammerfest sykehus har egen prest. Prestetjenesten er et tilbud til pasienter, pårørende og ansatte. Sykehuspresten heter Karen Lorentzen. Sykehuset har også avtale med byens prester.  De kan tilkalles til tjenester som ikke kan vente, når sykehuspresten ikke er til stede.

Samtale

Sykdom og usikkerhet omkring helse og egen framtid berører dype og grunnleggende livsverdier i oss. Det er ikke en forutsetning at man deler kirkens tro for å få et møte med presten. Utgangspunktet for en samtale kan være når du trenger noen som kan lytte, når du er i en vanskelig livssituasjon, når du vil dele spørsmål som ligger deg på hjertet. Presten skal la samtalen foregå ut fra samtalepartneren sine forutsetninger. Presten har taushetsplikt, og samtalen blir ikke referert videre til noen eller skrevet ned i journaler.

Pasienter som tilhører andre religioner eller livssyn enn Den norske kirke skal få kontakt med sitt samfunn når de ønsker det.
Prestetjenesten kan hjelpe til å formidle slik kontakt.

Sykehuspresten kan kontaktes på telefon 78 96 92 02​ / 911 82 776

Mer om sykehuspresten

Røyking forbudt

​Det finnes en røykebu på hjørnet øst for hovedinngangen til sykehuset.

Ellers er det røyking forbudt på hele området, ute og inne.

Samisk tolk

Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

Trådløst nettverk

Du kan koble deg på trådløst nettverk på alle Finnmarkssykehusets behandlingssteder.

Nettverksnavn: HN-GJEST

Du trenger ikke oppgi passord

Venterom for pasienter og pårørende

 
Innerst i kafeteriaen finner du et venterom med behagelige stoler, der du kan hvile og slappe av mens du venter på behandling, undersøkelse eller hjemtransport.

 

Fant du det du lette etter?