Blodgiving

Les mer om Blodgiver
Informasjon fra helsenorge.no

Blodgiver

Det tar kun en halv time å gi blod. Den halve literen du gir kan redde tre liv. Er du frisk og mellom 18 og 60 år, kan du melde deg som blodgiver.

Du skal ikke gi blod hvis du har luftveissymptomer eller feber. Ved feber er det 14 dagers karantene fra å gi blod, som telles fra dagen etter at du er symptomfri.

Blodgiving og korona

På grunn av koronaepidemien er det innført ytterligere karantene for blodgivere.

Fra 7. mai 2020 skal blodgivere ha 28 dager karantene fra å gi blod dersom de har hatt covid-19. 

Karantenereglene utarbeides på bakgrunn av anbefalinger fra det europeiske smittevernbyrået ECDC.

Her er de oppdaterte karantenereglene:

  • du har 14 dagers karantene fra å gi blod hvis du har vært utenfor Norge. Karantenedager telles fra den dagen du kom hjem
  • hvis du har vært syk med Covid-19 har du karantene fra å gi blod i 28 dager etter at du er symptomfri. Karantenedager telles fra første dag uten symptomer
  • hvis du har vært i nærkontakt med en person som har fått påvist covid-19, skal du ha karantene fra å gi blod i 14 dager etter siste kontakt med den aktuelle personen
  • hvis du bor sammen med personer som har fått påvist covid-19, skal du ha karantene fra å gi blod i 14 dager etter at personen eller personene med bekreftet covid-19 er symptomfri

Det er ikke karantene hvis du er frisk eller symptomfri, men bor sammen med andre som har lette luftveissymptomer, med mindre det sammenfaller med ett av kriteriene for karantene som er nevnt over.

Hvorfor er det viktig å gi blod?

​Det finnes ingen erstatning for blod. Blod er et levende materiale og selv med moderne og avansert teknologi kan ikke blod fremstilles kunstig – det må gis.

Mange pasienter kan ikke overleve uten blodoverføring. Disse pasientene er avhengige av hjelp fra blodgivere.

Ettersom blod har begrenset holdbarhet, må blodbankene hele tiden få påfyll av nytt blod for ikke å gå tomme. Det er behov for mange nye blodgivere hvert år, for å erstatte dem som ikke lenger kan gi blod grunnet alder, sykdom, medisinbruk eller liknende.

Blodgivere er livsviktige for helsetilbudet i Norge. Melder du deg som blodgiver gjør du derfor en viktig samfunnsinnsats.

Hvordan blir jeg blodgiver?

​Du kan melde deg som blodgiver ved alle blodbankene eller giverstedene i Norge ved å registrere deg som blodgiver på nettstedet giblod.no.

Du finner også en oversikt over alle blodbankene i Norge fordelt på fylke (giblod.no), med kontaktinformasjon og åpningstider.

Les mer om Vil du bli blodgiver? (helsenorge.no)