HELSENORGE
Fysioterapi Hammerfest

Brannskade - rehabilitering ved Hammerfest sykehus

Alle større brannskader vil ha behov for oppfølging og etterbehandling for å sikre et best mulig sluttresultat.

Innledning

Brannskader av et visst omfang og/eller dybde vil etterlate seg et behov for etterbehandling etter det akutte forløpet for å sikre at det endelige sluttresultatet blir så godt som mulig.

Ofte vil man etter den akutte behandlingen fremdeles ha en del sårproblemer og skjør hud som lett får nye sår. Dette vil gjerne trenge oppfølging i form av sårstell en periode etter det akutte sykehusoppholdet.

De fleste brannskader etterlater seg også ulike grader av arrdannelse. For å sikre at arrene blir så lite hemmende, og samtidig så lite estetisk skjemmende som mulig, er det nødvendig med nøye oppfølging, ofte med fokus på fysioterapi og kompresjonsbehandling i tiden etter skade.

Pasienter som har gjennomgått svært alvorlige og langvarige sykdomsforløp vil gjerne være svært svekket etter sykehusoppholdet, og vil ha behov for systematisk gjenopptrening i en rehabiliteringsinstitusjon eller lignende.

Henvisning og vurdering

De fleste pasienter som har gjennomgått behandling for brannskader vil bli henvist til videre oppfølging av sykehuset som har behandlet de.

Dersom man ikke har fått oppfølging i ettertid, kan man be fastlegen vurdere om man bør henvises til nærmeste avdeling som behandler brannskader, slik at man der kan finne ut som det er behov for etterbehandling.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

  • Tidspunkt for skade
  • Gjennomgått behandling
  • Legg gjerne ved et bilde i henvisningen dersom dette er praktisk mulig

Før

Man vil vanligvis bli innkalt til en time ved poliklinikk ved sykehus for vurdering av eventuell etterbehandling. Denne vurderingen blir gjort av lege som behandler brannskader, i noen tilfeller i samråd med fysioterapeut.

Utredning og planlegging av etterbehandling vil vanligvis bli avklart ved utskriving eller etter første kontrolltime på sykehuset. I noen tilfeller vil man justere planen for etterbehandling etter som tiden går, avhengig av om behovet endrer seg.

Under

Pasienter som har hatt store skader vil gjerne ha behov for avansert rehabilitering og gjenopptrening. For en del pasienter vil det være aktuelt med opphold ved spesialiserte rehabiliteringsinstitusjoner. For andre vil det være aktuelt med opptreningsopphold i regi av sykehusavdelinger som driver med rehabilitering.

For noen pasienter vil det være mer aktuelt med opptreningsopphold ved sykehjem i kortere eller lengre tid.
Andre igjen vil kunne reise hjem og gjennomføre opptrening med støtte fra hjemmesykepleie og lokale fysioterapeuter.

Kompresjonsbehandling mot arrdannelse

De fleste brannskader vil i tillegg til dette ha behov for oppfølging av arr og arrkontrakturer. Alle større skader etterlater seg arr. De fleste pasienter der en forventer en del arrdannelse, vil være aktuelle for kompresjonsbehandling. Det vil si at man benytter komprimerende klesplagg for å best mulig holde arrvevet komprimert og slik unngå tykke (hypertrofe) og stive (kontrakte) arr.

Ved utbredte skader er det ofte aktuelt å benytte skreddersydde plagg, slik at de gir god kompresjon over større områder. Tilpasning og veiledning ved bruk av slike plagg blir oftest styrt av fysioterapeut med spesialkunnskap om etterbehandling av brannskader. Man benytter gjerne denne formen for etterbehandling frem til arreaksjonen er gått over, det vil gjerne si 1-2 år etter skadetidspunktet.

Etter

Behovet for etterbehandling og rehabilitering varierer mye utfra hvilken skade man har hatt og hvilke følgeskader man sitter igjen med. For noen er det nok med en enkel kontroll på sykehuset, mens andre trenger jevnlig oppfølging livet ut. For de fleste pasientene vil behandlingen være avsluttet 1-2 år etter skaden.

Etterbehandling og rehabilitering blir avsluttet når man mener man har oppnådd det man kan for å gjenvinne funksjon, og man har gjort det som er mulig for å gjøre arrene så bra som de kan bli.

Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

Busstider Hammerfest sentrum

Hammerfest bussterminal ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus. 

​For busstider se Snelandia sin reiseplanlegger. ​


Busstider Hammerfest sykehus

Det går minibuss mellom hovedinngangen på sykehuset og hurtigbåtkaia i Hammerfest sentrum som korresponderer med VargsundXpressen til og fra Alta mandag til fredag.
Ankomst Hammerfest sykehus ca. 08:40
Avgang fra sykehuset kl. 16:15

Busstoppet Fuglenes veikryss ligger 300 meter fra sykehuset. Bruk Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte busstider. 

Båtruter i Hammerfest sentrum

Hammerfest hurtigbåtkai ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus.

Se Snelandia sin reiseplanlegger​ for oppdaterte rutetider. 


Parkering ved Hammerfest sykehus

All parkering på sykehusområdet skal foregå på oppmerkede og skiltede plasser.

Pris kr. 25,- per døgn – Takstgruppe 3410. Betaling via automat eller SMS (+4kr)  Dette gjelder også for El-biler.

Betaling i tidsrommet 07:50-21:00 på hverdager. Helger er gratis. 



Pasientreiser

​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

Mer om pasientreiser i Finnmark

Praktisk informasjon

Kafeteria

Illustrasjon for kantine

Du finner kafeteriaen i sykehuset i første etasje mot sørvest. Her kan du nyte byens fineste utsikt over Sørøysundet mens du nyter en kopp kaffe, en vaffel eller en full middag. Du er selvfølgelig hjertelig velkommen selv om du ikke kjøper noe å spise eller drikke også.

Kafeteriaen er alltid åpen.

Matservering

Hverdager
08:00 – 13:30

Lørdager, søndager og helligdager
11:45 – 12:30 

Kapellet – det stille rom

​Dette rommet kan benyttes av pasienter, pårørende og ansatte. Det er alltid åpent. Her kan du finne ro til ettertanke. Kapellet har et piano, og i rommet utenfor finnes aktuell litteratur.

Kapellet er åpent for alle, uavhengig av tro eller livssyn.

Kapellet ligger på grunnplanet i sykehuset, til venstre når du har passert kafeteriaen. Følg skiltene.

Kiosk

Narvesen har kioskutsalg i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt alle vanlige kioskvarer, samt forskjellige nødvendighetsartikler som du kan få bruk for på sykehuset, som tannbørster, undertøy og toalettartikler – og selvfølgelig lesestoff av alle slag. 

Åpningstider

mandag – fredag
08:00 – 17:00
lørdag
12:00 – 16:00
søndag
12:00 – 16:00

Oversiktskart

 

Prestetjenesten

 

Hammerfest sykehus har egen prest. Prestetjenesten er et tilbud til pasienter, pårørende og ansatte. Sykehuspresten heter Karen Lorentzen. Sykehuset har også avtale med byens prester.  De kan tilkalles til tjenester som ikke kan vente, når sykehuspresten ikke er til stede.

Samtale

Sykdom og usikkerhet omkring helse og egen framtid berører dype og grunnleggende livsverdier i oss. Det er ikke en forutsetning at man deler kirkens tro for å få et møte med presten. Utgangspunktet for en samtale kan være når du trenger noen som kan lytte, når du er i en vanskelig livssituasjon, når du vil dele spørsmål som ligger deg på hjertet. Presten skal la samtalen foregå ut fra samtalepartneren sine forutsetninger. Presten har taushetsplikt, og samtalen blir ikke referert videre til noen eller skrevet ned i journaler.

Pasienter som tilhører andre religioner eller livssyn enn Den norske kirke skal få kontakt med sitt samfunn når de ønsker det.
Prestetjenesten kan hjelpe til å formidle slik kontakt.

Sykehuspresten kan kontaktes på telefon 78 96 92 02​ / 911 82 776

Mer om sykehuspresten

Røyking forbudt

​Det finnes en røykebu på hjørnet øst for hovedinngangen til sykehuset.

Ellers er det røyking forbudt på hele området, ute og inne.

Trådløst nettverk

Du kan koble deg på trådløst nettverk på alle Finnmarkssykehusets behandlingssteder.

Nettverksnavn: HN-GJEST

Du trenger ikke oppgi passord

Venterom for pasienter og pårørende

 
Innerst i kafeteriaen finner du et venterom med behagelige stoler, der du kan hvile og slappe av mens du venter på behandling, undersøkelse eller hjemtransport.

 

Fant du det du lette etter?