HELSENORGE
Øyepoliklinikk

Diabetes makula ødem ved Hammerfest sykehus

Diabetes makulaødem kan oppstå i alle faser av diabetes retinopati, som er en sykdom på netthinnen. Ødemet, selve hevelsen, oppstår på grunn av lekkasje i makula (skarpsynområdet i øyet / den gule flekken) og gjør at netthinnen blir tykkere. Lekkasjen kommer av at blodårene er skjøre og brister lett og lekker. Det kan også komme av fettavleiringer i øyebunnen. Diabetes makulaødem er synstruende.


Innledning

Diabetes retinopati er en av de viktigste årsakene i verden til tap av syn. Dersom blodsukkeret er for høyt og det er dårlig regulert over tid, kan det føre til senkomplikasjoner som skader blodårer blant annet i øynene.

Hinnen som kler øyebunnen heter netthinne (retina). Den sentrale delen av netthinnen kalles den gule flekken, og her ligger det sentrale synet. I netthinnen finnes det små blodårer. For høyt blodsukker kan gjøre at veggene i blodårene kan begynne å lekke væske. Om lekkasjen er i nærheten av den gule flekken vil det påvirke synsskarpheten. Det kan også samle seg fettavleiringer på netthinnen.

Diabetessykdommen kan føre til skade på blodårene, og dette fører til dårlig sirkulasjon og mangel på oksygen i netthinnen. Netthinnen prøver da å veie opp dette ved å tilføre veksthormoner, som stimulerer til å lage nye små blodårer. Disse blodårene er svake og brister lett. Dette fører til at det kan oppstå blødninger. Blødninger i øyet kan føre til rask synssvekkelse, men det kommer an på hvor i netthinnen blødningen er.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Utredning

Diabetes makulaødem blir oppdaget under vanlig diabeteskontroll av øynene. I det tidlige stadiet av diabetes makulaødem er det ikke nødvendig med behandling.

Øyebunnsfotografering

For å se på sirkulasjonen i blodårer og eventuelle lekkasjer, gjøres det en undersøkelse med et kamera som tar bilder av øyebunnen.

OCT (Optical Coherence Tomography) er et kamera som tar bilder av den gule flekken ved hjelp av lysbølger, og gjør ulike undersøkelser.

Det kan også gjøres fluorescein angiografi, som er en kontrastundersøkelse. Det settes fluorescein-infusjon og det tas bilder i ulike tidsintervaller.

Før disse undersøkelsene vil du få øyedråper som utvider pupillen. Behandlingen videre blir avgjort av øyelegen.

Øyedråper som utvider pupillen

Når pupillene er tilstrekkelig store, vil sykepleier ta bilder av netthinnen ved hjelp av et kamera som tar øyebunnsbilder. Pupillene vil forbli store opptil flere timer etter undersøkelsen. Dette vil påvirke nærsynet, og du kan oppleve å bli lyssky. Derfor er det viktig at du ikke kjører bil før pupillen har fått tilbake sin naturlige størrelse. Ved mye sollys ute er det lurt å bruke solbriller.

Les mer om

Behandling

Den vanligste behandlingsformen er å injisere (sprøyte inn) veksthormonhemmere i øyet. Denne behandlingen gis ved injeksjonsklinikken. Øyelegen lager et behandlingsopplegg som oppgir hvor ofte du skal få injeksjon. Medisinen er med på å redusere lekkasje fra blodårene i makula.

Laserbehandling er et annet alternativ. Under laserbehandlingen blir det sendt laserstråler bak på øyebunnen. Denne behandlingen blir brukt for å tette blodårer som lekker. Du vil få nærmere informasjon dersom denne behandlingen er aktuell for deg.

Les mer om

Oppfølging

Helsepersonell

Sjekkliste for utskriving - fastlege eller annen helsetjeneste overtar som primærkontakt

fastlege eller annen helsetjeneste overtar som primærkontakt

Faresignaler

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Kafeteria

Illustrasjon for kantine

Du finner kafeteriaen i sykehuset i første etasje mot sørvest. Her kan du nyte byens fineste utsikt over Sørøysundet mens du nyter en kopp kaffe, en vaffel eller en full middag. Du er selvfølgelig hjertelig velkommen selv om du ikke kjøper noe å spise eller drikke også.

Kafeteriaen er alltid åpen.

Matservering

Hverdager
08:00 – 13:30

Lørdager, søndager og helligdager
11:45 – 12:30 

Kapellet – det stille rom

​Dette rommet kan benyttes av pasienter, pårørende og ansatte. Det er alltid åpent. Her kan du finne ro til ettertanke. Kapellet har et piano, og i rommet utenfor finnes aktuell litteratur.

Kapellet er åpent for alle, uavhengig av tro eller livssyn.

Kapellet ligger på grunnplanet i sykehuset, til venstre når du har passert kafeteriaen. Følg skiltene.

Kiosk

Narvesen har kioskutsalg i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt alle vanlige kioskvarer, samt forskjellige nødvendighetsartikler som du kan få bruk for på sykehuset, som tannbørster, undertøy og toalettartikler – og selvfølgelig lesestoff av alle slag. 

Åpningstider

mandag – fredag
08:00 – 17:00
lørdag
12:00 – 16:00
søndag
12:00 – 16:00

Oversiktskart

 

Prestetjenesten

 

Hammerfest sykehus har egen prest. Prestetjenesten er et tilbud til pasienter, pårørende og ansatte. Sykehuspresten heter Karen Lorentzen. Sykehuset har også avtale med byens prester.  De kan tilkalles til tjenester som ikke kan vente, når sykehuspresten ikke er til stede.

Samtale

Sykdom og usikkerhet omkring helse og egen framtid berører dype og grunnleggende livsverdier i oss. Det er ikke en forutsetning at man deler kirkens tro for å få et møte med presten. Utgangspunktet for en samtale kan være når du trenger noen som kan lytte, når du er i en vanskelig livssituasjon, når du vil dele spørsmål som ligger deg på hjertet. Presten skal la samtalen foregå ut fra samtalepartneren sine forutsetninger. Presten har taushetsplikt, og samtalen blir ikke referert videre til noen eller skrevet ned i journaler.

Pasienter som tilhører andre religioner eller livssyn enn Den norske kirke skal få kontakt med sitt samfunn når de ønsker det.
Prestetjenesten kan hjelpe til å formidle slik kontakt.

Sykehuspresten kan kontaktes på telefon 78 96 92 02​ / 911 82 776

Mer om sykehuspresten

Røyking forbudt

​Det finnes en røykebu på hjørnet øst for hovedinngangen til sykehuset.

Ellers er det røyking forbudt på hele området, ute og inne.

Samisk tolk

Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

Trådløst nettverk

Du kan koble deg på trådløst nettverk på alle Finnmarkssykehusets behandlingssteder.

Nettverksnavn: HN-GJEST

Du trenger ikke oppgi passord

Venterom for pasienter og pårørende

 
Innerst i kafeteriaen finner du et venterom med behagelige stoler, der du kan hvile og slappe av mens du venter på behandling, undersøkelse eller hjemtransport.

 

Fant du det du lette etter?