Hvis du har kreft, planlegger vi nå hvilken behandling som er best for deg. Beslutning om behandling tar vi i samråd med deg, vanligvis basert på vurdering i et tverrfaglig teammøte.
Det finnes flere mulige behandlinger. Hvilken som er best for deg kan du og helsepersonell komme frem til sammen. Dette kalles samvalg. Å være med og bestemme er en rettighet du har.
Samvalg innebærer at du får informasjon om fordeler og ulemper ved de ulike alternativene. Så kan du sammen med helsepersonell veie disse opp mot hverandre, ut fra hva som er viktig for deg.
Her er tre spørsmål du kan stille din behandler:
- Hvilke alternativer har jeg?
- Hva er de mulige fordelene og ulempene ved disse alternativene?
- Hvor sannsynlig er det at disse fordelene og ulempene vil gjelde for meg?
For pasienter med kreft i eggstokker, eggeledere og/eller bukhinnen vil som regel behandlingen være operasjon, cellegift, målrettet kreftbehandling eller hormonbehandling alene eller i kombinasjon. Strålebehandling er mindre vanlig, men brukes unntaksvis symptomlindrende. Hvilket stadium sykdommen er på vil avgjøre hvilken behandlingsmetode som velges. I noen tilfeller vil en operasjon være nok, men for de fleste vil det være et lengre behandlingsforløp.
Operasjon
I de fleste tilfeller gjør vi åpen kirurgi. Noen ganger blir det gjort kikkhullskirurgi.
Som regel fjerner vi eggstokker og eggledere, livmoren, fettforkle og lymfeknuter i bekkenet, og dessuten lymfeknuter langs hovedpulsåren. Kirurgene vil videre fjerne synlig tumorvev ellers i buken. Det kan bli aktuelt med tarmkirurgi dersom tumoren har spredd seg til tarm, og i noen tilfeller blir det også nødvendig å legge ut tarmen permanent eller midlertidig ved en stomi (utlagt tarm). Målet vil være å fjerne alt synlig tumorvev, eventuelt så mye som mulig dersom det ikke er mulig å fjerne alt.
En slik operasjon kan vare fra 90 minutter til 5–6 timer, noen ganger også lengre tid. Det vil være minst to leger som opererer deg.
Eggstokkreft – operasjon
Cellegiftbehandling
Noen ganger er det nødvendig å gi cellegift før operasjonen. Da prøver vi å krympe svulsten slik at den er lettere å operere bort.
Nesten alle får cellegift etter operasjonen for å fjerne eventuelle svulstrester som er igjen. Vi gir også cellegift som tilleggsbehandling selv når alt synlig svulstvev er fjernet for å redusere risiko for tilbakefall. Første kur gis i de fleste tilfeller 3–4 uker etter åpen operasjon, eventuelt raskere ved kikkhullsoperasjon.
Cellegift er også aktuelt når sykdommen har spredt seg til andre steder i kroppen eller dersom den skulle dukke opp senere.
Cellegiftbehandling ved eggstokkreft er vanligvis 6 cellegiftkurer med 3 uker mellom hver kur.
Målrettet medikamentell kreftbehandling
Målrettet medikamentell kreftbehandling er en fellesbetegnelse for medikamentell kreftbehandling hvor medikamentet er laget for å slå ut spesifikke signalspor knyttet til regulering av vekst i kreftsvulster.
Dette er en stor gruppe med mange forskjellige medikamenter. De mest brukte innen denne krefttypen er:
-
Bevacizumab (Avastin) som er et antistoff som retter seg mot vekstfaktor som er nødvendig for nydannelse av blodkar. Når antistoffet binder vekstfaktoren, vil kreftsvulsten få redusert blodtilførsel som reduserer vekst. Bevacizumab gis ofte i kombinasjon med cellegift og som vedlikeholdsbehandling etter cellegift.
-
PARP-hemmere: Poly ADP-ribose polymerase (PARP) hemmere er en målrettet medisin som hindrer kreftcellene å reparere seg selv under kreftbehandlingen og fører til at kreftcellene dør. PARP-hemmere gis som vedlikeholdsbehandling etter cellegift.
Cellegiftbehandling
Hormonbehandling
Forskjellige former for hormonbehandling kan i noen tilfeller ha gunstig virkning på sykdommen og kan brukes når cellegiftbehandling ikke har hatt den ønskede virkning.
Immunterapi
Immunterapi har foreløpig ingen etablert plass i behandling av kreft i eggstokker, eggledere og bukhinnen, men er noe som undersøkes i kliniske studier.
Immunterapi
Væske i bukhulen
Eggstokkreft og eggelederkreft har en tendens til å spre seg til bukhinnen, noe som lett fører til væskeopphopning i bukhulen (ascites). Mange merker at magen blir stor og opplever generell sprengfølelese. Dette kan behandles ved tapping av væsken og deretter eventuelt sette cellegift direkte i bukhulen. Bevacizumab (Avastin), gjerne sammen med cellegift, kan hindre dannelse av væske.
Lindrende behandling
Ved langt kommen kreft hvor sykdommen ikke kan helbredes foreligger det nå en rekke muligheter både til livsforlengende behandling og god symptomforebygging og symptomlindring.
Mange pasienter kan leve bra i årevis med kreft, og en del dør av helt andre årsaker.
Lindrende behandling