Endoskopisk undersøkelse av øvre luftveier ved Kirkenes sykehus

Øre-nese-hals-poliklinikk, Kirkenes

Endoskopisk undersøkelse av de øvre luftveier vil gjøre legen i stand til å se og undersøke øvre del av nesesvelget, bak i halsen og dypt nede i svelget der hvor strupen sitter. Undersøkelsen vil bidra til å synliggjøre om det er noe galt bak i halsen eller svelget. Dersom man finner noe galt vil man ofte ta en vevsprøve fra dette området. Undersøkelsen blir ofte tatt opp på video.

Henvisning og vurdering

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Dersom du skal gjennomføre undersøkelsen uten narkose, trenger du ikke gjøre noen forberedelser. Du må ofte unngå å spise og drikke en time etter undersøkelsen hvis du har fått lokal bedøvelse i nese og svelg. Dersom du skal ha narkose i forbindelse med denne undersøkelsen må du ofte faste, dvs. ikke spise fra midnatt natten før undersøkelsen. Vanligvis kan du forsette med dine faste medisiner dersom det ikke er opplyst om annet.

Undersøkelsen kan foregå i våken tilstand eller når du sover. Vanligvis er man våken og sitter i en undersøkelses stol. Du får litt lokal bedøvelse i nesen og i svelget, som kan smake vondt, men som ikke er smertefull. Deretter går man inn i nesen med et tynt fiberskop (tynt rør 3mm i diameter), videre bak i svelget og ned til strupen. Eller man går inn gjennom munnen med et større rør, samtidig som man drar forsiktig i tungen, slik at man kan se bak i svelget og ned i strupen.

Undersøkelsen er vanligvis ikke vond. Bedøvelsen kan ha litt ubehagelig smak og noen kan brekke seg når skopet (røret) kommer bak i halsen.

Dersom man er våken varer ofte undersøkelsen i cirka 5 minutter. Dersom man skal sove (narkose) tar undersøkelsen cirka 30 minutter.

Du kan som oftest reise hjem samme dag.

Du får ofte resultatet samme dag. Dersom det er nødvendig med en vevsprøve i forbindelse med undersøkelsen vil svaret komme i løpet av 1-3 uker.

Du kan spise, drikke, snakke og bevege deg som før. Dersom det skal gjøres noe operativt samtidig med skopien vil du få beskjed av legen hvordan du skal forholde deg.

Vær oppmerksom

Ved våken undersøkelse er det ingen bivirkninger. Dersom du sover kan tennene bli skadet, eller leppen kan komme i klem, slik at du får et lite sår her. Eventuelle sår gror etter noen få dager.

Øre-nese-hals-poliklinikk, Kirkenes
78 97 56 93
mandag - fredag 08.15–11.00 og 12.00–13.30
Kirkenes sykehus
Øre-nese-hals-poliklinikk
PB 410
9915 Kirkenes
Kirkenes sykehus
Skytterhusveien 2(Kart)
9900 Kirkenes
mandag - søndag 08.00-20.00
Akuttmottaket er døgnåpent
78 97 50 00

Busstider Kirkenes sentrum

Busstider Kirkenes sykehus

Parkering

​Kirkenes sykehus har 205 parkeringsplasser til besøkende og ansatte. 5 av disse er HC parkering nær hovedinngangen og ved akuttmottaket. Parkeringsplassene finner du med en gang du kjører inn til sykehuset, før hovedinngangen.

Reisemuligheter til og fra Kirkenes sykehus

Apotek

​Det finnes to apotek i Kirkenes, ett i sentrum, og ett i Kirkenes Handelspark.

Kiosk / kafé

Det er kantine til venstre for hovedinngangen. Her får du kjøpt lunsjmat og noe vanlige kioskvarer. Det er kafébord og stoler der du kan sitte og spise, drikke en kopp kaffe. I tillegg er det automater hvor du kan kjøpe mat og drikke utenfor kantina sin åpningstid.

10:30 – 15:30   mandag – fredag

Livssynsnøytralt seremonirom

I første etasje, nede ved personalinngangen, finner du sykehusets livssynsnøytrale seremonirom. Dette rommet kan benyttes av pasienter, pårørende og ansatte, uavhengig av tro eller livssyn. Her er du alltid velkommen til å finne ro til ettertanke. Åpent for alle.

Oversiktskart

Presteberedskap

Bakvaktsordning – tilkalling av prest

Prestetjenesten i Sør-Varanger har en bakvaktsordning hvor ansatte på Kirkenes sykehus kan ringe prest i tilfelle pasienter eller pårørende ønsker å komme i kontakt med de.

Eksempler på hva prestetjenesten kan tilby:

• Sjelesorg og samtale
  • Nattverd
  • Dåp
  • I tillegg til egne liturgier/bønner ved livets slutt.

Det gjøres avtale med presten på telefon om hvor og når vedkommende skal komme. Som et utgangspunkt vil vi komme til sykehuset så raskt det praktisk lar seg gjøre. Uoppsettelige tjenester vil alltid ha høy prioritert.

Telefonnummeret som skal benyttes:

78 97 75 70 (menighetskontoret og kan benyttes i arbeidstida - kl 09.00-15.00)

41 37 42 34 (direkte til prest)

Resepsjon

Informasjonsskranken er til høyre når du kommer inn hovedinngangen.

Åpningstider i skranken

Mandag - torsdag:

Fredag:

Det er røyking forbudt på hele området, bort sett fra ved oppmerkede plasser.

Du kan koble deg på trådløst nettverk på alle Finnmarkssykehusets behandlingssteder.

Nettverksnavn: HN-GJEST

Du trenger ikke oppgi passord

Venterom

​Det er mange gode venteområder på sykehuset. Spør personalet om det nærmeste.