Alle personer som har episoder med nevrologiske symptomer, som rykninger med bevissthetstap eller uprovosert bevissthetstap, bør vurderes for videre utredning. Utredningen starter med samtale og undersøkelse. En grundig sykehistorie fra pasient og pårørende er aller viktigst. Videoopptak av anfallene på en mobiltelefon kan være nyttig. Dersom det er mistanke om epilepsi, blir barnet henvist til EEG. Avhengig av sykehistorie, funn på EEG og barnets alder, kan også bildediagnostikk av hjernen med MR være aktuelt.
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Epilepsidiagnosen er en klinisk diagnose. Den stilles først når pasienten har hatt to sikre, uprovoserte epileptiske anfall. Unntak gjøres for dem som får påvist sikker epileptisk aktivitet i EEG og/eller strukturelle avvik på MR, som ofte er assosiert med anfall. I slike tilfeller stilles diagnosen etter kun ett epileptisk anfall.
MR og barn
MR undersøkelse krever at barnet ligger stille i minst 30min. Hos barn under seks til åtte år, vil dette kreve narkose. Yngre barn henvises derfor til UNN/ Tromsø for slike undersøkelser.
Det må understrekes at en person kan ha epilepsi selv om verken EEG- og MR-undersøkelsen viser noe galt.